I dag klokken 12 klappede fælden for de 89.700, der har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 1.
- Så er deadline nået. 89.700 har søgt ind på en videregående uddannelse i år. 89.700 drømme!
Sådan skrev uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers på Twitter kort efter klokken 12.
Men mens ministeren taler om drømme, tænker de unge på arbejdsløshed, fremdriftsreform og uddannelsesloft.
Det er i hvert fald den virkelighed, Torben Theilgaard ser. Han møder mange unge på gymnasierne og vejledningscenteret Studievalg København, hvor han er centerleder, og han oplever en øget tilbøjelighed hos de unge til at vælge videregående uddannelse med hjernen fremfor med hjertet.
- Det er stadig vigtigt for de unge, at studiet er sjovt i sig selv, men nu har de unge også meget mere langsigtede overvejelser om, hvorvidt uddannelse og hermed job kommer til at passe dem, siger han.
Som studievejleder rådgiver man altså i langt højere grad om karriere i dag, end man gjorde for 10 år siden, fortæller Torben Theilgaard.
- De unge er meget, meget opmærksomme på, at den uddannelse, de vælger, skal være en uddannelse, som giver mening, men også føre dem nogle ordentlige veje hen i deres liv. Derfor har beskæftigelsessituationen en betydning. Altså, er der arbejdsløshed, eller kan jeg få job, siger han og fortæller, at han oplever en stigende interesse for fag som ingeniørvidenskab og IT.
Tvivlen lurer
Men det er vigtigt at lade drømmene spille ind på uddannelsesvalget. Det mener prorektor på Aarhus Universitet, Berit Eika. For hende er det ikke overraskende, at de unge vælger med fornuften over eventyrlysten.
Hun tror, at fremdriftsreformen og politisk fokus på dimittendarbejdsløshed gør, at de unge træffer mere sikre valg. Men der findes ikke perfekte valg, siger hun.
- Nogle ganske få vil være sikre på, at de har valgt den rigtige uddannelse, men det fleste vil have sådan en nagende tvivl om, om det nu er det helt rigtige. Der siger vi, at de skal leve med den tvivl, lad den være en del af dine livsvilkår.
Berit Eika ser mange studerende, som bliver ved med at tvivle på, om de skulle have valgt anderledes. Derfor har hun en opfordring til de kommende studerende:
- Vi siger bare, hav nu hjertet med, og lad være med at tænke på det som et endeligt valg.