I denne uge har et brev fra over 700 kvinder i mediebranchen sat gang i debatten om sexisme og sexchikane.
Det er sket med et støttebrev til Sofie Linde, der til 'Zulu Comedy Galla' åbent fortalte om en oplevelse, hvor en stor "tv-kanon" forsøgte at afkræve hende et blowjob.
- Vi har også oplevet det. Det sker stadig, skriver mediekvinderne om sexchikanen.
Men de er ikke den første branche, der råber op.
I 2018 skrev kvindelige studerende på landets universiteter et åbent brev til landets rektorer, og samme år skrev både kvinder og mænd fra den danske film- og teaterbranche under på deres manifest.
Vi har set på, hvad der kom ud af det.
Kvindelige studerende råbte op om sexisme
"Kære rektorer på de danske universiteter, vi, danske og internationale studerende landet over, oplever sexisme og sexchikane i vores studieliv," skrev 48 anonyme kvindelige studerende i begyndelsen af 2018 i et åbent brev.
I brevet var vedlagt enkelte vidnesbyrd, blandt andet fra en kvinde, der oplevede at blive afbrudt under et oplæg, "fordi en mand i lederstilling fandt det relevant at kommentere på, at jeg på billeder fremstod overraskende jomfruelig".
Kvindernes mål var at gøre op med en sexistisk kultur på universiteterne, og Danske Studerendes Fællesråd (DSF) bakkede op.
I dag vurderer foreningens formand, Johan Hedegaard Jørgensen, at der kom noget - men ikke nok - ud af brevet og debatten.
- Det er ret forskelligt, hvad der er kommet ud af det. Der er blevet skabt en debat om det, hvilket jo godt, men det er ikke vores oplevelse, at det alle steder blev taget lige alvorligt. Universiteterne er ret forskellige, så det er ret svært generelt at sige, hvad der er kommet ud af det, siger han.
- Nogle steder har man opdateret lidt på nogle retningslinjer, men nogen stor systematisk omvæltning er der efter vores opfattelse ikke sket. Desværre, siger han.
Danske Studerendes Fællesråd sendte i samarbejde med universiteterne spørgeskemaer ud til 150.000 studerende. Her svarede 1.194 studerende, at de har oplevet uønsket seksuel adfærd, chikane eller krænkelser under deres studietid.
Flere universiteter har opdateret deres retningslinjer, og blandt andet uddybet hvad krænkede adfærd kan være. Flere steder er det nu også et krav, når man laver de jævnlige undersøgelser af studiemiljøet, at man specifikt spørger de studerende, om de har oplevet sexisme eller krænkende adfærd.
Men Danske Studerendes Fællesråd savner stadig ændringer, blandt andet klarere regler for forhold mellem studerende og vejledere.
- Der er jo nogle samværsregler, hvor vi synes, at man som universitetsledelser burde gøre det fuldstændigt klart, at selvfølgelig skal man ikke indlede forhold til sine studerende, fordi der er et ulige magtforhold, siger formand Johan Hedegaard Jørgensen. Han efterlyser også klarhed over, hvilke sanktioner der gælder upassende adfærd.
Omvendt arbejder de studerende også på, hvordan man sikrer trygge og inkluderende rusture og introforløb.
Skuespillere sagde #TimesUp
I januar 2018 underskrev over tusind skuespillere, forfattere, instruktører og andre ansatte i den danske film- og teaterbranche et manifest, som de inspireret af #MeToo kaldte #TimesUp.
"Underskriverne af dette manifest ønsker en ny kultur med nultolerance over for sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche," skrev de.
Skuespillerforbundet igangsatte en spørgeskemaundersøgesle blandt medlemmerne, hvor 241 kvinder svarede, at de inden for de seneste ti år har oplevet chikane fra deres overordnede.
Forbundet satte sig sammen med arbejdsgiverne i blandt andet Producentforeningen og skrev et sæt etiske retningslinjer, et såkaldt code of conduct, for hvordan man skal opføre sig på eksempelvis en filmoptagelse. Man etablerede også en anonym telefonrådgivning.
- Vi havde faktisk en oplevelse af, at vi mødte stor forståelse i hele branchen, fortæller Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund.
Men så flyttede debatten sig.
- Der skete det, at debatten druknede i, om det - den her daglige sexisme, metoo og seksuel chikane - fandtes eller ikke fandtes, fortæller skuespillerformanden.
- Det var virkeligt op ad bakke, siger han.
Så nu har forbundet bestilt en stor undersøgelse hos Aarhus Universitet, der en gang for alle videnskabeligt skal dokumentere omfanget.
- Hvis vi nu kan fremlægge en rapport, der viser, hvordan verden ser ud, så kan vi holde op med at diskutere, OM det findes, og i stedet fokusere på, hvad vi gør ved det, siger Benjamin Boe Rasmussen.
Undersøgelsen kommer først til november, men formanden har smuglæst i konklusionerne.
- Jeg vil sige, at det er hård læsning, siger han.