Strøm og varme er blevet for dyrt. Derfor sender flere kommuner medarbejderne hjem for at arbejde

Næstved og Fanø er nogle af de kommuner, der forsøger at spare ved at sende medarbejdere hjem om fredagen.

Fredag betyder hjemmearbejde i flere kommuner, blandt andet Næstved. Foto: Torben Klint/Scanpix

Flere kommuner er blevet overmandet af stride regninger på el og varme. Derfor må de nu tage en metode i brug, som både skabte glæde og ubehag under coronatiden: Nemlig hjemmearbejdsdage.

Det er blandt andet kommuner som Næstved og Fanø, der vil sende medarbejderne hjem om fredagen. Derfor må medarbejderne selv finansiere strøm, varme og kaffebønner, når de skal arbejde hjemme.

I Næstved Kommune vil mødelokaler og kontorer i kommunens administrationsbygninger være lukket ned fra torsdag aften og frem til mandag morgen.

- Vi håber, vi kan spare på energien hen over vinteren, hvor vi ved, vi kan blive udfordret på vores energiforsyning. Det er et forsøg på at vise rettidig omhu og ikke varme nogle store, dyre bygninger op for forholdsvis få medarbejdere, der er der om fredagen, siger Rie Perry, der er kommunaldirektør i Næstved Kommune.

Både glæde og bekymring blandt medarbejderne

Nogle medarbejdere roser ordningen, mens andre ikke er glade for at arbejde hjemme. Enkelte har endda ikke mulighed for at tage arbejdsdagen hjemmefra.

Det fortæller Gitte Jørgensen, der repræsenterer medarbejderne i Næstved Kommune. Hun fortæller, der er medarbejdere, der synes, det er uheldigt, og at de gerne vil have en kompensation.

- Der er lavet nogle beregninger, der viser, det kan koste hver medarbejder seks til otte kroner på en formiddag i strøm og varme, siger hun.

Kommunaldirektør Rie Perry siger, at det er et begrænset antal af medarbejdere, der ikke i forvejen har benyttet sig af hjemmearbejdsdage. Dog lover hun, at der vil blive taget hensyn til dem, der ikke kan eller ønsker at arbejde hjemme.

- Hvis man på ingen måde ønsker at arbejde hjemme eller har grunde, der gør, at man ikke kan sidde hjemme, så har vi opvarmede pladser, hvor man kan vælge at arbejde om fredagen. Så man er ikke tvunget til at være derhjemme, siger Rie Perry.

Fanø fik ideen efter corona

I Fanø Kommune holder borgerservice lukket om fredagen fra i dag. 18. november udvider man ordningen, så medarbejderne på rådhuset arbejder hjemme om fredagen, siger borgmester Frank Jensen (R).

- Vi lukker for varmen allerede torsdag, og på den måde sparer vi en del på vores strømregning, siger han.

Borgmester i Fanø Kommune, Frank Jensen, ved ikke, hvor mange penge kommunen vil spare på at slukke for varmen allerede torsdag. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Dog er der mulighed for at man kan sidde og arbejde på blandt andet Fanø Skole, hvis man ikke kan eller ønsker at arbejde hjemme.

Allerede efter corona talte man om at lave ordningen efter ønske fra medarbejderne, men tempoet blev sat op, fordi kommunen kunne spare penge. Samtidig har medarbejderne været involveret i planen, fortæller han.

HK Kommunal: Vi må hjælpes ad

I HK Kommunal, der organiserer dele af staben i kommunerne, lyder det, at nogle medlemmer har været bekymret for, at man flytter udgifterne fra rådhuset til medarbejderne.

Men så længe at medarbejderne lokalt er med til at indgå aftalerne og vilkårene for hjemmearbejdet, ser næstformand Pia Lund Jeppesen ikke store problemer i løsningen. Netop som det ifølge hende er sket i blandt andet Næstved og Fanø.

- Vi står i en situation, hvor vi har en energikrise, og hvor vi alle må hjælpes ad for at komme bedst muligt igennem den, siger hun.

Hun forklarer, at mange foretrækker at arbejde hjemme cirka to dage om ugen, og at det giver mindre transporttid og færre transportudgifter. Desuden kan de oplade deres bærbare og mobiler på deres arbejdsplads inden hjemmearbejdsdagen.

Dog ser hun gerne, at der kom flere krav til arbejdsgiverne, hvis flere kommuner vælger at gå samme vej eller udvide ordningen.

Den gamle kending - nemlig hjemmearbejde - er tilbage hos flere kommuner. Flere gør det for at spare på strøm og varme. Modelfoto: (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ikke stor betydning for borgerne

I Næstved Kommune lover man, at borgerne ikke vil mærke meget til fredagslukningen. For telefonerne vil stadig være åbne, det samme gælder for borgerservice på bibliotekerne.

I Fanø Kommune vurderer borgmester Frank Jensen heller ikke, at det får stor betydning for borgerne. Her har man lavet en kontaktformular på kommunens hjemmeside, så borgerne kan bestille tid hos kommunen, hvis en sag skal behandles.

Både Næstved og Fanø kommuner vil efterfølgende evaluere, hvad ordningerne har betydet.

Egedal Kommune på Sjælland har allerede fra oktober sendt medarbejdere hjem om fredagen. Der var årsagen dog ikke at spare penge, men at udvise samfundssind i forhold til energikrisen.

I Greve Kommune har man tidligere opfordret til, at medarbejderne skulle arbejde hjemme.