Foråret er på vej med fuglefløjt og vintergækker, som begynder at bryde frem i skoven, og så er naturen et dejligt sted at være.
Men det er ikke sikkert, at Ulkerup Skov i Odsherred vil være nær så besøgt fremover.
Naturstyrelsen foreslår at hegne hele skoven ind og sætte vildt kvæg og heste ud for at græsse området af til gavn for biodiversiteten.
Det er politisk vedtaget, at Danmark skal have mere urørt skov i fremtiden for at genoprette naturen, og derfor skal Naturstyrelsen udpege nogle områder.
Men i Odsherred møder styrelsens planer lokale protester. Borgere i området frygter nemlig, at det vil begrænse deres muligheder for at bruge skoven.
- Vi synes ikke, at det er trygt, at man skal færdes inde i indhegningerne med vilde, græssende dyr, siger Karina Akselbo, der ofte bruger skoven.
Flere end 700 har skrevet under
Karina Akselbo og flere andre borgere har derfor valgt at tage sagen i egen hånd og samle underskrifter og lave høringssvar mod Naturstyrelsens forslag.
- Vi hører fra folk, at de er glade for, at vi samler underskrifter ind. Det er ikke trygt at gå og lufte sin hund eller gå ind med sit barn i indhegningen, siger Karina Akselbo.
Flere end 700 borgere i området har allerede skrevet under på, at de ikke ønsker, at så stort område i skoven skal hegnes ind. Og i høringssvarene bliver der også lagt vægt på, at de ønsker at kunne nyde skoven frit uden at skulle ind i indhegningerne.
- Det er okay at lave urørt skov og biodiversitet. Det eneste, som vi har noget imod, det er indhegningerne, siger Karina Akselbo.
Initiativtager Karina Akselbo håber, høringssvarene og de mange underskrifter får betydning for den endelige plan, som Naturstyrelsen vil gå med.
Naturstyrelsen: Der er et dilemma
Naturstyrelsen ved godt, at forslaget vil betyde, at nogen kan få ødelagt deres oplevelse i naturen.
- Jeg forstår godt bekymringerne. Det er et dilemma, fordi dyrene gør rigtig meget godt for naturen og for biodiversiteten. Samtidig kan der være nogen, som er bange for at gå ind til dyrene. Og derfor får de ødelagt deres friluftsoplevelse i skoven. Især dem, der rider, siger Jens Peter Simonsen, skovrider i Naturstyrelsen.
Lige nu er der lagt op til, at cirka 70.000 hektar af statens skove bliver urørt skov i forlængelse af den politiske aftale om Natur- og Biodiversitetspakken fra 2020.
Naturstyrelsen er i den forbindelse i gang med at udarbejde 200 konkrete forvaltningsplaner for urørt skov.
Og i nogle skove er græssende dyr en vigtig del af at få mere urørt skov.
- Dyrene er medvirkende til, at den naturlige dynamik kan få lov at forløbe. De skaber nye levesteder for planter og insekter, og så er de med til at skabe naturens processer, siger Jens Peter Simonsen.
Vild natur kan give unikke oplevelser
Signe Normand, professor i biologi og forperson for Biodiversitetsrådet, er enig med Naturstyrelsen i, at dyrene er vigtige for at få mere biodiversitet i Danmark.
- Det er vigtigt at have græsning. Uden græsning vil man ikke have de her vigtige, åbne levesteder i forbindelse med vores skove.
Men Naturstyrelsen anerkender, at der både skal være et hensyn til borgerne og dyrene.
- Det bliver en balance, som vi skal have fundet mellem de modstående interesser. Og vi må se på, om brugerne kan komme op med nogle ideer, hvor vi måske kan tilgodese lidt af deres friluftsønsker samtidig med, at vi gør noget godt for naturen, siger Jens Peter Simonsen.
Selv om det vil ændre brugernes oplevelse af arealerne, så vil alle jo stadig have adgang, påpeger Signe Normand. Hun synes, at borgerne i stedet skal se mere positivt på projektet.
- Jeg kan sagtens forstå alle de bekymringer, man kan have. Men jeg tror, at man skal prøve at forestille sig, at det her areal bliver lukket af, og man kan også få nogle unikke muligheder for at opleve vild natur. Nye oplevelser skal man ofte vænne sig til, siger professoren.
På fredag den 1. marts slutter den offentlige høring for 52 forvaltningsplaner fra Naturstyrelsen, som skal sikre mere urørt skov i Danmark.