Fra den 22. til den 26. juni i år blev store dele af den digitale infrastruktur lagt ned, da NemID oplevede sit største nedbrud nogensinde.
Et nedbrud, som DR Nyheder i går kunne afsløre, kunne have været begrænset. En ny rapport viser nemlig, at Nets, der driver NemID, ikke overholdt en række af deres egne sikkerhedskrav op til nedbruddet.
Mindst halvanden million danskere kunne ikke bruge deres NemID, og samtidig var en lang række digitale tjenester utilgængelige. Blandt andet borger.dk og minretssag.dk, der bruges af landets advokater.
Det gav selvsagt store problemer for landets advokater, der pludselig blev fuldstændig lammet, da man ikke kunne tilgå dokumenter og kendelser fra domstolene.
En af dem var Nikolaj Linneballe, der er advokat ved Knop & Co Advokater, og samtidig sidder i Advokatsamfundets bestyrelse. Han opdagede pludselig, at han og kolleger ikke kunne tilgå minretssag.dk, der er nødvendig for deres arbejde.
- Det er alpha og omega for os. Vi kunne slet ikke arbejde. Den interaktion, vi skal have med domstolene, kræver, at vi har adgang til portalen. Vi var de facto blokeret fra at lave vores arbejde, fortæller han til DR Nyheder.
Og det umuliggjorde simpelthen arbejdet med de civilsager, som Knop & Co Advokater beskæftiger sig med.
Derfor tager han sig også til hovedet over de mange fejl og mangler, der plagede Nets op til nedbruddet.
- Det synes jeg er virkelig skræmmende, når man kun har et nøglesystem, som vi skal tale med det offentlige igennem.
Vigtige frister kan skride
For et nedbrud på NemID, som det vi så i juni, kan have store konsekvenser for de borgere, der er i retssystemet.
- Mit arbejde påvirker en frygtelig masse mennesker. I vores system er det jo sådan, at vi har frister. Og man kan miste rettigheder, hvis man overskrider fristerne.
- Det værste, der kan ske, er, at der kommer en afgørelse fra en domstol, som jeg ikke kan se. Vi kan godt klare en enkelt dag, men når det her varer over fem dage, så er der frister, der springer.
Og dermed kan folk i værste fald ende med ikke at kunne anke en afgørelse.
- Det kan være, at man har tabt en sag, men man gerne vil have den anket. Og her er der en absolut frist i retsplejeloven. Det betyder, at hvis man overskrider den frist, så vil sagen blive afvist, siger Nikolaj Linneballe.
Borgerservice: Bare ikke godt nok
Også hos Københavns Borgerservice oplevede man, at man blev lammet på grund af NemID-nedbruddet. Dels kunne folk ikke bruge deres eget NemID, dels var borger.dk ude af drift.
- Vi bliver meget påvirket af sådan et nedbrud. Vi kan blandt andet ikke hjælpe de borgere, der har brug for hjælp til diverse selvbetjeningsløsninger, fortæller Jette Bondo, der er kontorchef hos Borgerservice i København.
Derfor undrer hun sig også over, at Nets i to år ikke har øvet den nødprocedure, der skal redde systemet fra at gå ned, som vi så det i sommer.
- Jeg tænker, at når man har en så vital infrastrukturkomponent, så er det bare ikke godt nok. Vi har jo for eksempel et nødberedskab her, siger Jette Bondo.
Også her betyder et nedbrud på fem dage, at vigtige frister kan skride.
- Ofte skal folk nå at søge noget inden for nogle frister, og det kan for eksempel betyde, at man misser fristen for at søge boligstøtte eller lignende. Og så bliver borgerne jo ramt på økonomien, siger Jette Bondo.
Nets: 'Det er ikke godt nok, og det har vi rettet op på'
Derudover fører nedbrud, som det vi så i juni, også til store frustrationer hos borgere. Særligt fordi hverken Nets eller Digitaliseringsstyrelsen kunne komme med et klart svar på, hvornår systemerne var oppe igen.
- Det betyder, at vi ikke kan sige, "vi kan ikke hjælpe på borgerservice frem til xx-dato". Vi bliver i stedet nødt til at aflyse løbende, og det frustrerer jo selvfølgelig folk.
Jette Bondo fortæller samtidig, at nedbruddet på NemID ikke er det eneste nedbrud, der har påvirket driften det seneste år.
- Det er jo det, der sker, når vores arbejdsgang er helt gennemdigitaliseret. Det er ikke det eneste offentlige system, vi er afhængigt af, og vi har i efteråret oplevet flere nedbrud.
Hos Nets lover man, at man på baggrund af en rapport om nedbruddet er gået i gang med at rette op på fejlene.
- Vi har på nogle områder ikke levet op til hverken vores egne eller Digitaliseringsstyrelsens standarder. Det er ikke godt nok, og det har vi rettet op på, siger Nets' chef for public affairs i Europa, Peter James Stark, til DR Nyheder.