Stressekspert: Underligt at der ikke sker flere fejl på hospitalerne

Stressforsker forstår godt, hvorfor der opstår fejl - nogle gange med dødelig udgang på de danske sygehuse.

Det er klart, at der sker fejl på de danske sygehuse, når læger og sygeplejersker er stressede, forklarer stressforsker Tage Søndergaard (© Iris)

Hvert år sker der hospitalsfejl, der kunne være forebygget, men som ender i dødsfald. Det har flere eksperter og organisationer forklaret over for DR Nyheder.

Sundhedspersonalet fortæller, at de er så stressede, at der sker flere fejl, og det undrer ikke stressforsker Tage Søndergaard, der mener, at arbejdsforholdene på hospitalerne indbyder til fejl.

- Det er ikke mærkeligt, at der sker fejl. Det er naturligt, og det er underligt, at der ikke sker flere fejl, siger han.

Flere patienter og flere informationer

Der er flere grunde til, at stressen og dermed risikoen for fejl opstår, forklarer han.

- De væsentligste årsager til utilsigtede hændelser er et for stort pres, og det at blive afbrudt hele tiden, hvilket de fleste af os jo kender fra vores eget liv, fortæller han.

Han fortæller også, at antallet af patienter på hospitalerne er mangedoblet i forhold til tidligere, samtidig med, at personalet skal håndtere flere opgaver og flere kolleger.

- Og det giver altså meget større potentiale for fejl, når der er flere mennesker inde over samme behandling, og når de skal give beskeden videre til andre, siger han og tilføjer:

- Når man lægger de ting sammen, er det ikke underligt, at mange siger, at det er stressende at være i sundhedsvæsnet.

Flere dødsfald

I en rundspørge blandt læger og sygeplejersker svarer lidt under halvdelen af de adspurgte, at de har så travlt, at det går ud over patienternes sikkerhed.

I sidste ende går de stressede situationer og fejl ud over patienterne. Der kan både ske det, at patienterne ikke bliver så raske som de kunne være blevet, at de får følgevirkninger - men i værste fald kan fejlene også betyde dødsfald, siger Tage Søndergaard.

- Kvaliteten af behandlingen lider under stress, siger Tage Søndergaard.

Svært problem at løse

Der kan gøres meget for at undgå det antal af utilsigtede hændelser, som vi ser i dag, siger han. Men han mener ikke, at man kan undgå fejl og utilsigtede hændelser helt.

Ifølge hans forskning er en del af løsningen at lave helt om på arbejdsrutinerne, så man for eksempel har nogle zoner, hvor læger og sygeplejersker ikke må afbrydes.

- Sagt meget firkantet, kan det ikke løses. Der vil altid være fejl og utilsigtede hændelser, men udfordringerne er, at man kan reducere antallet, og det andet er, at de små hændelser bliver til alvorlige hændelser. Og den egentlige udfordring består i at lære af dem, siger han.