Stor nyhed at kongen tilbød Danmark til tyskerne

Det er en overraskelse, at kong Christian den Niende tilbød Danmark til tyskerne efter nederlaget i 1864. Det konkluderer forfatteren, som har gransket Christian den Niendes private arkiv.

Det er en overraskelse, at kong Christian den Niende tilbød Danmark til tyskerne efter nederlaget i 1864. Det konkluderer forfatteren, Tom Buk Swienty som har gransket i Christian den Niendes private arkiv. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Det er et faktum, som forskerne tidligere har kendt til, men nu uddybes hele forløbet med detaljer fra Christian Den Niendes private arkiv, som Dronning Margrethe for første gang har givet adgang til.

Det er forfatteren Tom Buk Swienty, der har gravet i Kongehusets arkiver. I næste uge udkommer han med sin nye bog Dommedag Als.

Jeg blev overrasket

Forfatteren mener, at det er en overvældende stor nyhed, at kong Christian den Niende tilbød Danmark til det tyske forbund efter nederlaget i 1864.

- Det er noget, der kun er skrevet ganske sporadisk om i den historiske litteratur, siger han til DR Nyheder.

- Under min research blev jeg overrasket, og jeg fortsatte i tyske arkiver med at finde mere om det.

Tilbudet om at indlemme det danske kongerige i det tyske forbund blev givet af kongen til den preussiske konge Wilhelm den Første. Det skete i et desperat forsøg på at undgå, at det danske monarki mistede Slesvig og Holsten til tyskerne efter nederlaget i 1864.

Men det blev aldrig til noget, og kom ikke siden til at stå i de danske historiebøger.

Et intakt Danmark

Baggrunden for tilbuddet var, at Christian den Niende var en helstatsmand, hvor han havde forestillet sig, at han kunne bevare Danmark intakt i stedet for at miste Slesvig og Holsten.

- Danmark var presset helt i bund, og havde tabt slaget om Als. Så både befolkning og politikere var grebet af panik, fortsætter han.

Kongen var født i Slesvig i Glücksborg, han var lige så tysk som han var dansk.

Forfatteren finder det meget interessant, hvordan tilbuddet blev modtaget af prøjersernes ministerpræsident Bismarck.

- Ministerpræsidenten var ikke begejstret og holdt hovedet koldt og sagde nej tak. Han var realpolitiker, og han ville samle Tyskland.