Kræftpatienter der ikke kan opereres rettidigt i Danmark, har ret til behandling i udlandet, hvis det er muligt.
Men der er stor forskel på det tilbud, patienterne får. Det viser historierne fra to af de meget få patienter, der har taget turen ud af landet.
Den ene er 31-årige Karoline Fernandes, der i juni blev sendt til London for at få en operation for kræft i binyrebarken. Hun havde en god oplevelse under hele forløbet.
- Jeg har oplevet en utrolig positiv proces fra alle involverede. Så selvom det er et stort projekt at skulle rejse i forbindelse med en operation, så følte jeg mig taget i hånden og følte mig tryg, siger Karoline Fernandes.
Hun fortæller, at hun fik en rejsekoordinator, som sørgede for de praktiske ting. Kommunikationen mellem lægerne i Danmark og England fungerede, og hun havde sin mand med som ledsager, som fik rejse og ophold betalt.
Skærende kontrast
Oplevelsen står i skærende kontrast til de erfaringer, som 54-årige Heidi Pedersen fra Stubbekøbing på Falster fortalte om til DR i sidste uge.
Hun tog i maj imod et tilbud om behandling i London, fordi Aarhus Universitetshospital (AUH) ikke kunne operere hende for tarmkræft indenfor de to uger, loven giver ret til.
Selvom der var tale om en omfattende operation, og Heidi Pedersen aldrig har rejst alene, kunne hun ikke få dækket sin mands rejse. Familien endte med selv at betale 12.000 kroner, for at manden kunne ledsage hende på turen.
Hele forløbet omkring rejsen oplevede Heidi Pedersen som uoverskueligt og kaotisk. Blandt andet måtte hun i vidt omfang være sin egen tovholder og skulle selv fremsende medicinoplysninger til hospitalet i London.
Læs Heidi Pedersens historie her:
Det billede har Karoline Fernandes meget svært ved at genkende, når hun tænker tilbage på sit eget forløb. Derfor kontaktede hun DR efter at have læst Heidi Pedersens historie for at få fokus på, at behandling i udlandet kan foregå gnidningsfrit.
- Det er mig en gåde, hvorfor vores oplevelser med at blive sendt til udlandet har været så forskellige, siger hun.
- Jeg synes ikke, nogen skal have den oplevelse, som Heidi fortæller, hun har haft, fordi jeg ved, hvordan det også kan være, og at det faktisk kan fungere rigtig fint, lyder det fra Karoline Fernandes.
Det er DR’s afsløringer i kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital (AUH) i foråret, der har sat fokus på kræftpatienters ret til at blive tilbudt behandling i udlandet. Retten gælder, hvis patienten ikke kan behandles herhjemme inden for den maksimale ventetid på to uger.
Dækningen viste, at over 300 patienter med mave-tarm-kræft ventede for længe på operation på AUH, men blev fejlinformeret om retten til at komme til udlandet.
Siden har fire kræftpatienter fra hele landet været sendt til hurtigere behandling uden for landets grænser, viser en rundspørge, DR har lavet til landets fem regioner. To af dem er Heidi Pedersen og Karoline Fernandes.
Forskellige regioner
Karoline Fernandes hæfter sig blandt andet ved, at de to forløb er planlagt af forskellige regioner.
I Heidi Pedersens tilfælde var det Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland, der henviste til behandlingen, mens Region Sjælland stod for det praktiske omkring rejsen, da det er den region, Heidi Pedersen bor i.
Karoline Fernandes, derimod, bor i København og blev sendt afsted af Region Hovedstaden.
- Jeg kan ikke lade være med at overveje, om det har noget at gøre med, at Heidi Pedersen er sendt afsted af Region Sjælland. Så synes jeg, det er et problem i forhold til, hvordan vi sikrer, at vi har lighed i sundhedssystemet, siger Karoline Fernandes.
For Karoline Fernandes var det vigtigt at få sin operation så hurtigt som muligt. Derfor sagde hun ja tak til at komme til London, da Rigshospitalet ikke kunne operere hende inden for to uger, efter at en scanning havde vist, at hendes kræft var kommet tilbage.
Vigtig med ledsager
- Når der er et tilbagefald, så er man jo helt oppe på dupperne. Og så skal man bare have det ud med det samme, så det ikke spreder sig mere end højst nødvendigt, siger Karoline Fernandes.
Derfor betød det også meget, at hun kunne få sin mand med.
- Det er en voldsom ting at skulle igennem, og så betyder det utrolig meget at have en med, man er tryg ved. Også hvis noget skulle gå galt. Så er det ikke fedt at ligge på et sygehus i et fremmed land og ikke have nogen hos sig, som man kender, siger hun.
I modsætning til Heidi Pedersen oplevede Karoline Fernandes ingen modstand i regionen mod, at hendes mand kunne komme med og få dækket både fly, hotel og forplejning i de fjorten dage, hun skulle være i London.
- Jeg kan ikke huske, om det var os, der spurgte om det, eller om de foreslog det først. Men i hvert fald var beskeden, at selvfølgelig skulle han dét, fortæller hun.
Og mens Heidi Pedersen selv måtte stå for en del af kontakten med de engelske læger, så holdt Karoline Fernandes' faste forløbskoordinator på Rigshospitalet - en sygeplejerske - styr på de informationer, der blev udvekslet mellem hospitalet i København og dét i London.
Ingen særlige regler
Ifølge Region Hovedstaden er det helt efter gældende regler, at Karoline Fernandes fik dækket rejsen for en ledsager, da hun skulle opereres i London.
Regionens pressetjeneste skriver til DR, at patienters ret til at få betalt transport, ophold og ledsager fremgår af regler under sundhedsloven. Og at reglerne gælder uanset om patienten skal behandles herhjemme eller i udlandet.
- Regionen laver i den forbindelse en vurdering af, om ledsagelse er nødvendig, skriver Region Hovedstaden i en mail.
I vurderingen bliver der lagt vægt på, at udlandsbehandling er en ret patienten har, og at tilbuddet skal være reelt, lyder det fra regionen.
- Dette indebærer, at nødvendige udgifter forbundet med rejsen i væsentligt omfang betales af regionen, hvilket også afspejles i befordringsbekendtgørelsen og Sundhedsloven i øvrigt.
Region Sjælland har tidligere forklaret til DR, at Heidi Pedersen fik afslag på at få betalt for en ledsager på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering fra Aarhus Universitetshospital (AUH). AUH har ikke ønsket at kommentere Heidi Pedersens forløb.
Håber på lige vilkår for patienter
For Karoline Fernandes gik operationen i London godt. Og efter operationen har hun fået den positive besked, at der ikke var tegn på tilbagefald af kræft i dét væv, der blev opereret bort.
Nu håber hun, at hendes fortælling kan bidrage til, at der kommer lige vilkår for patienter, der sendes til udlandet, fordi de ikke kan få rettidig behandling herhjemme.
- Og det bliver forhåbentlig ikke på den måde, at vi så sænker standarden i Region Hovedstaden, men at man kan få de andre regioner med på samme niveau, som jeg har oplevet, siger Karoline Fernandes.