Stor efterspørgsel får flere universiteter til at oprette uddannelser i kunstig intelligens

De nye uddannelser vækker glæde i erhvervslivet, som mangler medarbejdere inden for området.

Der er så stor efterspørgsel på ansatte med kompetencer inden for kunstig intelligens, at virksomheder ikke vil afvise at kontakte de studerende allerede under deres uddannelse. (Foto: © grafik: Morten Fogde Christemsen, DR)

Medarbejdere med kompetencer inden for kunstig intelligens er nu så eftertragtede i erhvervslivet, at både Syddansk Universitet og Aalborg Universitet i år har oprettet en ny uddannelse, der udelukkende fokuserer på teknologien.

Og selvom de kommende studerende ikke engang har modtaget deres første undervisningstime endnu, vækker uddannelsen allerede glæde hos flere virksomheder.

Blandt andet hos konsulentvirksomheden Ambolt, der bruger kunstig intelligens i de opgaver, den løser for virksomheder og myndigheder.

Det fortæller Andreas Berre Eriksen, der er direktør i Ambolt.

- Vi mangler enormt meget talent inden for kunstig intelligens i Danmark. Så jo mere fokus, der er på at få flere talenter inden for denne teknologi, desto bedre er det. Ellers kommer vi simpelthen bagud globalt set i forhold til andre lande, siger han.

Direktøren i Ambolt, Andreas Berre Eriksen, er begejstret for, at der bliver sat et mere specialiseret fokus på kunstig intelligens på universitetsuddannelserne. (© DR)

Ambolt har allerede oplevet den store efterspørgsel. På fem år er virksomheden vokset fra blot to til nu 23 medarbejdere.

- Vi har en ordrebog, der vokser hele tiden. Med al den hype, der er omkring teknologien, er der rigtig mange, der kontakter os for at få hjælp til at komme i gang med at udvikle kunstig intelligens, fortæller Andreas Berre Eriksen.

Også direktør Peter Revsbech hos Ordbogen A/S, der ligger i Odense, er begejstret for de to nye uddannelser.

- Vi glæder vi os til at kunne få nogle, der er specialiseret i kunstig intelligens, siger han og fortæller, at virksomheden har arbejdet mere og mere imod kunstig intelligens de senere år.

Uddannelse kommer endnu tættere på erhvervslivet

Det er ikke kun hos Ambolt og Ordbogen A/S, at der er efterspørgsel på ansatte med specillae indenfor kunstig intelligens.

- Vi har spurgt over 200 virksomheder, om de bruger kunstig intelligens, eller om de har tænkt sig at gøre det. Mere end halvdelen svarer, at de gør det allerede eller regner med at gøre det inden for de næste tre år, siger Andreas Møgelmose.

Han er adjunkt og studiekoordinator på den nye uddannelse i Design og Anvendelse af Kunstig Intelligens på Aalborg Universitet.

Uddannelsen kommer også til at fokusere på etikken inden for kunstig intelligens, og hvordan man kan bruge teknologien til at løse bestemte problemstillinger i samfundet.

- Vi har allerede kandidatuddannelser, hvor man kan lære kunstig intelligens. Men vi er nogle gange fået at vide af erhvervslivet, at vi laver nogle rigtige dygtige nørder, som kan lave kernen af et kunstigt intelligenssystem - men ikke alt det udenom, siger Andreas Møgelmose.

- Kunstig intelligens er nu nået til et punkt, hvor der er behov for kun rene profiler i teknologien.

Så der er rift om de nye studerende, når de engang er færdige?

- Det er der bestemt. Det er de nye superstjerner, siger Andreas Berre Eriksen.

Peter Revsbech fra Ordborgen A/S fortæller, at de kommer til at hive fat i de nye studerende.

- Vi vil allerede række ud til dem under deres bachelor for at høre, om vi kan lave et samarbejde om nogle projekter, som vil komme vores brugere til gode, siger han.

Kommende studerende: 'Du kan ikke komme uden om'

I Nørresundby venter 28-årige Martin Birch Hansen spændt på på, at klokken slår midnat fredag.

Han har netop søgt ind på den nye uddannelse i kunstig intelligens på Aalborg Universitet som sin 1. prioritet. Fredag kommer der svar på optagelse.

Årsagen til, at Martin Birch Hansen er søgt ind på uddannelsen, er klar.

- Uanset hvor man kigger hen på jobmarkedet, er det sådan noget med ”det her kommer kunstig intelligens til at tage over”. Uanset hvad man vil, kommer man til at berøre det på den ene eller anden måde.

I familiens hjem er kunstig intelligens også en hel naturlig del af hverdagen.

Fra når du træder ind i entreen i lejligheden, kan lyset justeres i farverne, fjernsynet i stuen tændes til Xbox'en starter inde på kontoret – alt sammen ud fra kommandoer fra Martins stemme.

Martin Birch Hansen blev for alvor interesseret i kunstig intelligens i sit tidligere arbejde i Elgiganten.

For ham er ønsket at bruge den kunstige intelligens til at kunne hjælpe andre.

- Der er allerede nogle modeller inden for finans og sundhedsvæsenet, som man kan arbejde videre på, så det kommer alle steder.

- Det er vores nye hverdag kunstig intelligens. Det tror jeg ikke, at vi kan komme udenom, siger Martin Birch Hansen.

Aalborg Universitet har i alt fået 79 ansøgninger til de 45 udbudte pladser på den nye uddannelse i forskellige prioriteter. På Syddansk Universitet har de oprettet 60 pladser, som har fået 106 ansøgninger i alt.