Status på coronavirus lige nu

Se dagens coronatal og følg udviklingen i antallet af smittede, indlagte og døde.

(© AFP or licensors)

GRAFIKKERNE I DENNE ARTIKEL VEDLIGEHOLDES IKKE LÆNGERE. DERFOR KAN DER OPSTÅ FEJL ELLER MANGLE DATA.

I denne artikel kan du få det fulde overblik over de seneste tal for coronasmitten i Danmark - vi opdaterer løbende.

Hvis du vil se detaljer om udbredelsen i resten af verden, kan du klikke her.

Der er mange grafikker i denne artikel, så det kan tage et øjeblik at loade dem. Hav tålmodighed med os.

Så mange er indlagt med corona

Grafen herover viser, hvor mange danskere der er indlagt på sygehus på med coronavirus. Tallet er centralt, da myndighedernes største bekymring er, at hospitalerne bliver overbebyrdede og får svært ved at tage sig af alle alvorligt syge.

Sundhedsstyrelsen vurderede i november 2021, at man allerede ved 200-400 indlagte og 25-50 på intensiv vil risikere at skulle udskyde planlagte operationer og ambulante besøg nogle steder.

Ifølge styrelsen vil sygehusene maksimalt kunne håndtere 800-1.000 indlagte og 150-200 intensivpatienter på de medicinske afdelinger. Så mange indlagte kan dog kun klares i en kort periode, og det vil have store konsekvenser for andre patientgrupper. Der vil være massive aflysninger, og det kan sågar gå ud over planlagte kræft- og hjerteoperationer.

Styrelsens estimat er dog baseret på, at der er tale om patienter indlagt på grund af covid-19. I starten af 2022 er en stor andel af patienterne med corona primært indlagt af andre grunde. Det kræver ressourcer at isolere dem, men der er ikke i samme grad en ekstra belastning på sundhedsvæsnet.

Indlagt på grund AF eller MED corona?

De daglige tal for indlagte er baseret på, at patienterne har fået en positiv coronaprøve mindre end 14 dage før indlæggelse. De siger altså ikke noget om, hvor mange der er syge af corona og hvor mange, der primært indlagt af en anden grund.

En gruppe, der primært lider af andet end corona, er patienterne på de psykiatriske afdelinger. Derfor giver det mening at se særskilt på psykiatrien og resten af hospitalsvæsnet.

En del patienter på de somatiske afdelinger er heller ikke primært indlagt på grund af corona. Dette udgives der dog ikke daglige tal for.

Hvor mange er døde?

I graferne herunder kan du se antallet af registrerede dødsfald. Der er tale om personer, som er døde senest 30 dage efter en positiv coronaprøve. Det er ikke i alle tilfælde, at covid-19 er den primære dødsårsag.

Hvordan går det med vaccinerne?

Hvor mange er smittet?

Tallet for smittede er mere usikkert end indlæggelser, fordi en del smittede ikke har symptomer og derfor aldrig bliver testet. Desuden afhænger det til en vis grad også af, hvor mange der bliver testet. Man skal især passe på med at sammenligne med foråret 2020, hvor der var et stort mørketal af smittede, der aldrig blev testet.

Man kan også følge epidemien ved at se på, hvor stor en andel af de testede der er positive. Hvis der er en stigende positivprocent, kan det være et tegn på, at smitten er stigende.

I øjeblikket er der stort fokus på den nye coronavariant omikron, der på kort tid har overtaget epidemien i Danmark. Det første tilfælde blev fundet i Danmark i en prøve, der blev taget 22. november. Nedenstående graf viser, hvor hurtigt omikron blev dominerende.

Hvad med mit lokalområde?

Hvis du vil se registrerede smittede i en kommune den seneste uge, kan du klikke på kortet her:

Hvad er status uden for Danmark?

Coronavirusset har spredt sig over hele verden, og millioner af mennesker er nu døde med covid-19.

Antallet af smittede kan være en dårlig målestok til at sammenligne lande, da nogle tester langt flere mennesker end andre.

Dødstal er mere sammenlignelige, selvom de ikke er perfekte, da de jo også kræver, at en afdød bliver testet og registreret.

Her kan du se, hvor mange corona-relaterede dødsfald der har været i Danmark og de hårdest ramte lande.

Du kan finde mange flere internationale tal her: