Statsadvokat: Terrorsag mod syrienskriger er principiel

Står det til anklageren, skal 23-årig tiltalt have mindst fire års fængsel og frataget sit danske statsborgerskab.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas vil ikke fremlægge beviserne mod den 23-årige, før sagen kommer for retten til marts. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

En 23-årig mand kommer til foråret til at sidde på anklagebænken ved Retten i Glostrup – tiltalt for lade sig hverve til terrororganisationen Islamisk Stat, som han ifølge anklagen også skal have støttet økonomisk.

Sagen bliver dermed den første af sin slags herhjemme. Aldrig tidligere har hverken dommer eller nævninge skulle tage stilling til, om det er en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om at lade sig hverve til terrorgrupperinger.

Derfor ser Lise-Lotte Nilas, statsadvokat for København og Bornholm, da også med spænding på sagen.

- Der bliver en prøvelse af, hvornår man har tilsluttet sig IS på en måde, så det er strafbart som deltagelse i terror. Det vil den her sag belyse.

Såfremt anklagemyndigheden får medhold i deres påstande og dermed får den 23-årige dømt, så kan sagen være med til at bane vejen for flere tiltaler efter straffelovens paragraf 114, der omhandler deltagelse i terrorvirksomhed, vurderer DR Nyheders retsanalytiker, Mette Mayli Albæk.

- Det er en principiel tiltale, som vil blive fulgt tæt af eksperter og jurister. Fordi det er den første sag af sin art, er det i høj grad også en prøvesag. Anklagemyndigheder vil teste, hvor langt man kan strække terrorparagrafferne. Her bliver det spændende at se, hvilke beviser man har mod den tiltalte.

Ville til Syrien igen

Anklagemyndigheden mener at kunne føre bevis for, at den 23-årige mand har været i Syrien i 2013, ligesom han påtænkte at dertil igen. Samtidig skal han ifølge anklagen have hævet 20.000 kroner, som han ville overdrage til Islamisk Stat.

Foruden fire års fængsel kræver anklagemyndigheden, at manden bliver frataget sit danske statsborgerskab, såfremt han er dobbelt statsborger. Det skal nu undersøges.

- Statsborgerskabet kan frakendes under helt særligt omstændigheder, når kriminaliteten er grov, som den er her. Og så er det en betingelse, at man har et andet statsborgerskab at falde tilbage på, siger Lise-Lotte Nilas.