Statens Serum Institut om stigende smittetal: 'Der skal reageres hurtigt'

Udviklingen er bekymrende, og nattelivet er en reel trussel, vurderer afdelingschef hos SSI.

Afdelingschef hos Staten Serum Institut Tyra Grove Krause mener, at der bør indføres flere restriktioner efter stigende smittetal i Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De stigende smittetal skal tages alvorligt, og der bør reageres med nye restriktioner med det samme.

Sådan lyder det fra Tyra Grove Krause, afdelingschef hos Statens Serum Institut (SSI), efter smittetallene har ligget på et højt niveau den seneste uge.

- Vi har set en bekymrende udvikling den seneste uge. Min vurdering er, at der skal reageres hurtigt og gøres yderligere i indsatsen. Vi ved, hvordan virus kan opføre sig med de her fordoblingsrater, så det er meget vigtigt, at man reagerer, inden det løber løbsk, siger hun.

Ifølge Tyra Grove Krause bør der især være fokus på nattelivet.

- Nattelivet er en reel trussel og kræver særlig opmærksomhed, fordi der er mange mennesker fra mange forskellige netværk, der stimler tæt sammen. I supermarkederne holder man trods alt en vis afstand, fordi det er fremmede mennesker, siger hun og fortsætter:

- Men i nattelivet går man ud sammen i grupper og mødes med nye, og der er alkohol på spil, så der kommer et kontroltab, der gør, at man omgås på en anden måde.

Skru ned for sociale kontakter

Ifølge Tyra Grove Krause kan der være en række ting, der kan skrues på. Blandt andet forsamlingsstørrelse, mundbind, afstandskrav og opfordring til øget hjemmearbejde.

Udover afstand og håndhygiejne kommer hun også med et tredje råd til danskerne, der kan være med til at mindske smitten:

- En ting, man kan gøre som borger, er at begrænse antallet man ses med i det daglige. Jeg tror, at vi skal være forberedt på, at vi skal skrue ned for vores sociale kontakter i efteråret, så vi ser færre mennesker, og vi ser dem i mindre grupper, siger hun og uddyber:

- Vi har set mange udbrud, der er optrådt i forbindelse med private sammenkomster, så det er noget af det, man bør se på, fordi det er her, man ville kunne forebygge smitte.

Opførsel i nattelivet kritiseres

Siden smittetallene begyndte at stige efter sommerferien, har særligt nattelivet fået en del af skylden.

Især er hovedstadsområdet blevet fremhævet, og politiet har haft problemer med at få unge og restaurationer og barer til at overholde coronareglerne i det københavnske natteliv.

Derfor blev der i sidste uge blandt andet indført et midlertidigt opholdsforbud i dele af Nørrebroparken i København, fordi der i nattetimerne har opholdt sig for mange mennesker og festet.

I går fik det Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), op i det røde felt.

- Det er helt galt, og det er ikke acceptabelt, at man ikke kan overholde bare de få anbefalinger, vi har om at lade være med at opsøge store fester i nattelivet.

Han mener, at der bør indføres flere restriktioner, hvis tendensen fortsætter.

- Vi går ind i nogle dage med nærmest sommertemperaturer, og der bliver man altså nødt til at tage sig sammen. Ellers er det min opfordring, at så må der komme nye restriktioner i nattelivet, siger Frank Jensen.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, varslede i går, at man forventer at se flere restriktioner.

Han kommer dog ikke ind på, hvilke restriktioner der kunne være i spil, og hvornår det eventuelt ville blive indført.