SSI lover mere præcise tal for coronaindlæggelser efter nytår

Fra det nye år vil der hver uge blive offentliggjort tal for, hvor mange der er indlagt på grund af corona og ikke kun med corona, siger SSI-direktør.

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Efter nytår vil der hver uge komme mere præcise tal for, hvor mange der er indlagt på landets hospitaler, fordi de er syge af covid-19.

Det fortæller SSI's direktør Henrik Ullum.

De daglige indlæggelsestal, vi har hørt om hver dag de seneste knap to år, er en opgørelse over, hvor mange indlagte patienter på landets hospitaler, der er smittede med corona.

Og det er en bred betegnelse.

Udover patienter, der er syge af covid-19, dækker tallet blandt andet også over patienter, der er indlagt på hospitalerne, fordi de eksempelvis har brækket et ben og så tilfældigvis er smittet med corona.

Psykiatriske patienter tæller også med, ligesom patienter, der de seneste 14 dage er testet positiv for corona, gør det - også selvom de er blevet raske, før de kommer på hospitalet, skriver Politiken.

Det er patienter som dem, der ikke skal tælle med i den kommende ugentlige opgørelse, fortæller Henrik Ullum.

- Der vil dagligt komme et tal for, hvor mange der er indlagt i alt, og så kan vi bagudrettet lave skøn over, hvor mange der er indlagt på grund af covid-19, og hvor mange der er indlagt med coronainfektion, siger han.

"Misvisende tal"

Udmeldingen kommer efter, at de nuværende indlæggelsestal er blevet kaldt "misvisende" i en artikel i Berlingske.

Her fortæller flere kilder fra Region Hovedstaden, hvordan regionen i højere grad holder øje med sine egne tal for, hvor mange patienter der er indlagt på grund af corona, frem for SSI's tal for hvor mange der er indlagt med corona.

Flere kilder fra regionen forklarer det med, at tallet for indlagte på grund af corona giver et mere retvisende billede for, hvordan regionen skal tilrettelægge sine resurser på hospitalerne.

Ser man på tal fra i tirsdags, så var der ifølge SSI's tal 315 indlagte med corona i hovedstaden, mens der ifølge Region Hovedstadens egne tal var 203 indlagte på grund af corona.

Både indlagt, der er syge på grund af corona, og patienter, der er indlagt af andre årsager, men som også er coronasmittede, kræver ekstra ressourcer for sundhedsvæsnet, siger SSI's direktør Henrik Ullum. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Henrik Ullum mener ikke, at de tal, SSI udgiver dagligt, er misvisende.

- Vi kan bruge dem til at lave en sum af, hvor mange der kommer ind på vores sygehuse og belaster sygehusene, siger han.

Tallet for indlagte på grund af corona er dog relevant, fordi det siger noget om belastningen af hospitalerne.

- Det er klart, at de, der er syge af corona, tager flest kræfter - især hvis de skal på intensiv eller i respirator, siger Henrik Ullum.

Også indlagte med corona presser hospitaler

Men Ullum understreger også, at det ikke er uvæsentligt at vide, hvor mange der generelt er indlagt med corona i forhold til at holde øje med, hvor pressede hospitalerne er.

En patient, der er smittet med corona kræver nemlig ekstra ressourcer - også selvom vedkommende ikke er særlig syg af det - fordi patienten vil skulle isoleres, og der skal bruges ekstra værnemidler for ikke at sprede smitten.

Det forklarer Anders Perner, som er overlæge og professor i intensiv medicin på Rigshospitalet.

- Selvom en kvinde bliver indlagt, fordi hun skal føde, men så bliver testet positiv, så skal hun jo isoleres, og personalet skal have værnemidler på.

- Det ene tal er ikke bedre end det andet, og den sande belastning på sundhedssystemet ligger et sted mellem de to tal, tror jeg, siger han.

I Region Hovedstaden har man dog valgt at fokusere på tallene for indlagte på grund af covid-19, fordi det giver regionen bedre mulighed for at balancere ressourcerne, siger han.

- Vi vil være sikre på, hvor mange patienter der er indlagt på grund af corona, hvordan går det dem, og hvor stor er risikoen for alvorlig sygdom. Det kunne vi ikke få svar på fra tallene fra SSI, så hvis vi ville have de svar, måtte vi opgøre vores egne tal, siger Anders Perner.

Ikke teknisk muligt at levere præcise tal dagligt

I takt med at smittetallene stiger, bliver det mere og mere relevant også at have et tal for indlagte, hvor de, der er på hospitalet af andre årsager, er sorteret fra, forklarer Henrik Ullum.

SSI har set på, hvor stor en andel af det nuværende tal for indlagte med corona, der er indlagt af andre årsager.

- Hvis vi går tilbage til foråret 2020, så var det omkring 10 procent. Hvis vi går til efteråret 2021, så er det 20 procent, siger han.

Selvom smittetallene er rekordhøje, stiger indlæggelsestallene ikke med samme hast, fordi en stor del af befolkningen er vaccineret. Det får også andelen af indlagte med corona, som ikke er indlagt med covid-19 som årsag, til at stige. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Det skyldes, at behovet for indlæggelse ved sygdom er faldet på grund af vaccinerne, siger Henrik Ullum.

Samtidig tester vi mere og smitten spreder sig hurtigt som konsekvens af, at omikron nu er den dominerende variant.

Det er af rent tekniske årsager, at det er de samlede indlæggelsestal for personer, der er smittet med corona, som SSI opgør dagligt, forklarer Henrik Ullum.

I det register, hvor SSI får dataene fra, fremgår det kun, hvor mange patienter der er indlagt med corona og ikke, hvorfor de er der. SSI har ikke adgang til journalerne, som regionerne har.

- Det gør, at vi ikke fra dag til dag kan levere en realtidsovervågning af præcis, hvorfor man er indlagt, når man er positiv for corona, siger han.