SSI-direktør: Stigende smittetal er helt som ventet ovenpå genåbning og kan håndteres

Torsdag blev der registreret mere end 1.000 nye smittede for første gang i fire måneder.

- Vi må holde øje med smitten og reagere, hvis smitten pludselig løber for hurtigt, siger SSI's direktør Henrik Ullum. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Scanpix)

1.012 danskere blev torsdag registreret smittet med coronavirus.

Det er det højeste antal registrerede smittede i løbet af et døgn de seneste fire måneder, men bør vi overhovedet bekymre os om det, eller er det helt som forventet?

Og bør det stigende antal vaccinerede ikke netop gøre, at færre bliver smittet?

Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, siger, at han ikke er overrasket over den nuværende situation.

- Man kan ikke genåbne samfundet så meget uden at se en stigning i smitten. På nuværende tidspunkt ser vi ikke en større stigning, end vi godt kan håndtere, men det er vigtigt, at vi fremover alle sammen hjælper hinanden med at sørge for, at smitten ikke accelererer yderligere, siger han.

Hos Statens Serum Institut tror man på, at flere vacciner og det varmere vejr de kommende måneder vil hjælpe med at håndtere smitten.

- Men hvor meget smitten kommer til at stige under de nuværende genåbninger, ved vi ikke. Hver eneste persons adfærd har betydning, siger Henrik Ullum.

SSI-direktør Henrik Ullum har ved flere lejligheder fremvist plancher med kurver for coronaens udvikling herhjemme. Selv om kurven over smittede er stigende lige nu, mener han ikke, det bør skabe bekymring. (Foto: © Jens Dresling, Scanpix)

Han mener, at man lige nu kan se en effekt af, at flere er blevet vaccineret.

For mens smittetallene er stigende, er antallet af indlagte fortsat lavt. Faktisk lavere end det har været længe.

- Samtidig ser vi, at de, der bliver indlagt, er yngre end tidligere. Det er et resultat af vaccinationsudrulningen.

- Det skal dog ikke få os til at tro, at vi er usårlige. Hvis smitten løber rigtig stærkt, vil der ske en betydelig stigning i antallet af indlæggelser, siger Henrik Ullum.

Helt så positiv er pandemiforsker Lone Simonsen fra Roskilde Universitet dog ikke. Hun har - for nu at bruge hendes egne ord - "lidt sved på panden" over dagens smittetal.

- Det er ikke rart at se, for vi er lige gået i gang med en meget stor genåbning i går, og når vi allerede ser en stigning nu, så vil der komme endnu mere.

- Det er ikke rart at se, når vi ikke har nået at vaccinere dem i 40'erne, 50'erne og 60'erne endnu, siger hun.

For selvom vaccinerne gør sit, er der stadig folk ned i 40'erne og 50'erne, der bliver indlagt med alvorlig sygdom.

Derfor må vi håbe på, at de værktøjer, vi har til at bekæmpe smitten nu, virker.

- Vi må indse, at nu er vi i gang med det her, og så er planen jo at lukke ned lokalt. Det kan blive virkeligheden et stykke tid, og så må man måske ty til andre redskaber, hvis det virkelig går løs, siger hun.

Om antallet af indlagte følger med smittetallene, kan man typisk først se efter en uge eller mere. Det skyldes, at der som regel går noget tid, fra man er smittet, til man bliver alvorligt syg og skal indlægges.