Sprængstof-eksperter: Dynamit brugt til at rasere Skattestyrelsen

Bomben ved Skat havde dynamit-komponenter, forklarede to vidner i dag.

(ARKIV) Indgangspartiet foran Skattestyrelsen på Østerbro i København, onsdag den 7. august 2019. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Det var en ualmindelig voldsom bombe, der sidste år i august eksploderede ved Skattestyrelsen i København og raserede store dele af bygningens indgangsparti.

Det vurderede to sprængstof-kyndige mandag eftermiddag, da Københavns Byret for anden gang mødtes for at behandle bombesagen, hvor to svenske mænd på 23 og 24 år er tiltalt for at stå bag eksplosionen.

En kemiker fra Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab forklarede således for retten, at han slet ikke var i tvivl om, at en eksplosion havde fundet sted, da han som nattevagt blev kaldt til Skattestyrelsen om natten mellem den 6. og 7. august for at inspicere stedet.

- Efter en rekognoscering blev vi hurtigt enige om at tage nogle prøver for spor af sprængstoffer. Der var ingen tvivl om, at der var tale om en eksplosion, men spørgsmålet var, hvilke typer stoffer der var brugt, forklarede manden.

Vidne: Flere bomber i 2019

Han tog en række prøver fra den beskadigede bygning og samlede resultaterne i en analyserapport med en konklusion om, at bomben bestod af de komponenter, der også bruges i dynamit.

- Det er noget, når der skal væltes et hus eller en skorsten, eller hvis man skal lave en klippesprængning, forklarede vidnet og tilføjede senere, at 2019 var usædvanligt år med flere bombesager.

- Jeg har været i branchen i 25 år, og jeg kan ikke huske et år med så mange sager med dynamit-eksplosioner. Skattestyresen var vist nummer otte eller ni, og der kom flere bagefter, sagde han.

Bombe vejede næsten tre kg

Foruden Beredskabsstyrelsens analyse har en medarbejder fra Forsvarets Ammunitionstjeneste også lavet en undersøgelse af eksplosionen.

Heri konkluderes det, at det er ”meget sandsynligt, at der er anvendt et brisant sprængstof”, og vidnet forklarede i retten, at det var bygningens skader, der lå til grund for den vurdering.

- Det er sandsynligt, at der er anvendt dynamit-lignende sprængstof, for de skader, der er på stedet, kan ikke forvoldes med sprængstof, der har mindre hastighed, lød det fra vidnet, der i sin undersøgelse for Forsvarets Ammunitionstjeneste har vurderet, at bomben vejede cirka 2,89 kilo.

Overvågningsbillede af mulig gerningsmand

Både kemikeren fra Beredskabsstyrelsen og forsvarsmedarbejderen blev under deres respektive vidneforklaringer præsenteret for et utydeligt foto af en mand, som ifølge anklagemyndigheden kan være den person, da placerede bomben foran Skattestyrelsen.

Billedet stammer fra et overvågningskamera og viser en hætteklædt mand, der ved 22-tiden tirsdag den 6. august bevæger sig i retning mod gerningsstedet, og under højre arm bærer han en sølvfarvet genstand samt noget, der kunne ligne en ledning eller en snor.

Det kunne ligne en gryde, lød det fra eksperterne, som dog tog en række forbehold, da de kommenterede overvågningsbilledet.

- Det er svært at se, men kunne godt ligne en gryde og måske tændsnor, og vi har sager, hvor det er set anvendt før. Det giver dog mest mening, at man bruger en trykkoger, men måske kunne man godt bruge en gryde til samme formål, hvis man taper låget fast, sagde kemikeren fra Beredskabsstyrelsen.

Spekulationer hos Skat

Under mandagens retsmøde vidnede også fagdirektør Skattestyrelsen, Steen Bechmann Jacobsen.

  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Vinduer er smadret, og metalplader hænger løst på facaden. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Bomben var placeret 60 centimeter fra hovedindgangen - heldigvis kom kun ét menneske til skade. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Eksplosionen påførte ifølge anklagemyndigheden skader på Skattestyrelsens bygninger for 6,2 millioner kroner. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
1 / 4

Han forklarede, at man internt hos Skat efter eksplosionen spekulerede i, hvad motivet kunne være.

- Vi har med alle skatteydere at gøre også dem fra f.eks. de kriminelle miljøer, og af den grund var vi selvfølgelig i dialog med Københavns Politi om motivet. Vi kunne ikke komme det nærmere, men vi havde en rundgang blandt medarbejdere, hvor de blev bedt om indrapportere trusler eller lignende til politiet, forklarede han.

Sagen anklager, Andreas Christensen, udtalte inden retssagen, at det ikke er hans forventning, at man under sagen kommer et egentligt motiv for eksplosionen nærmere.

Tirsdag skal sagens partere komme med deres afsluttende bemærkninger i deres procedurer, hvorefter domsafsigelsen finder sted på torsdag den 9. juli.

Begge tiltalte nægter sig skyldige.