To spionmistænkte dansk-iranere fra Ringsted sættes nu direkte i forbindelse med en hollandsk terrorsag.
Det viser hollandske retsdokumenter.
I sagen er en 40-årig hollandsk iraner mistænkt for at planlægge terrorangreb i Iran mod banker, politikontorer og medlemmer af Irans Revolutionsgarde.
Den 40-årige mand fra Holland er ligesom de to dansk-iranere fra Ringsted medlem af den Iran-kritiske gruppe, ASMLA.
Gruppen blev kendt i den brede offentlighed, da PET og politiet lukkede al trafik ned til og fra Sjælland i september 2018, fordi man frygtede et attentat på gruppens leder.
Terrorplanlægningen skulle ifølge hollandsk politi være sket sammen med flere medgerningsmænd i perioden 2017 til 2020.
Den kan være foregået både i Holland og i Danmark, fremgår det af retsdokumenterne, som DR Nyheder har fået i samarbejdet med det hollandske program Argos.
I de hollandske dokumenter beskrives de to dansk-iranere fra Ringsted som medgerningsmænd, der har 'deltaget i en organisation, hvis formål var at udøve terrorattentater'.
Dansk politi: 'Vi efterforsker fortsat'
I Danmark er i de to iranere mistænkt for spionage for Saudi-Arabien på dansk grund og for at ytre støtte til et terrorangreb mod en iransk militærparade, hvor 25 personer døde.
Men på trods af, at de nu også kobles til en terrorsag, får det ikke her og nu dansk politi til at tage mere alvorlige paragraffer i brug.
Det fortæller efterforskningslederen i Midt- og Vestsjællands Politi:
- Vi er orienteret om den hollandske sigtelse. De tre mistænkte er fortsat sigtet for spionage og billigelse af terrorisme, siger Bjørke Kierkegaard.
Han fortæller, at dansk politi samarbejder tæt med de hollandske myndigheder og andre myndigheder i Europa.
Derfor vil han heller ikke udelukke nye sigtelser på et senere tidspunkt.
- Vi samarbejder om at finde ud, hvad der er foregået i ASMLA. Det er i virkeligheden det, som er sagens omdrejningspunkt, siger Bjørke Kierkegaard.
Chats fundet i Danmark
I den hollandske sag indgår en række chatsamtaler, som den mistænkte 40-årige mand angiveligt har haft med en række personer.
Flere af samtalerne er fundet på computere, der er beslaglagt i Danmark.
- Det er korrekt, at anklagemyndigheden har modtaget chatsamtaler fra de danske myndigheder, fortæller talsmand fra den hollandske anklagemyndighed Wim de Bruin.
Samtalerne er foregået via beskedtjenesten Telegram. Politiet mener, at den 40-årige skriver om at anskaffe våben, ammunition og sprængstof.
Det sker blandt andet i månederne op til det dødelige angreb på militærparaden i det sydvestlige Iran den 22. september 2018.
Det hollandske politi kender ikke identiteten på de medgerningsmænd, som den 40-årige skriver med i samtalerne.
- Der pågår fortsat en efterforskning i forhold til at afdække, hvem de personer er, fortæller Wim de Bruin fra Holland.
Hos Midt- og Vestsjællands Politi kan Bjørke Kierkegaard ikke fortælle, hvad dansk politi har videregivet til hollænderne.
- De efterforskningsskridt og de ting, som vi udveksler mellem myndighederne, kan jeg ikke kommentere nærmere af hensyn til efterforskningen, siger han.
DR Nyheder har før omtalt, at der er tætte bånd mellem den 40-årige mand i Holland og eksil-iranere i Danmark.
Forsvarer i Danmark: 'Jeg er målløs'
Advokat Kåre Traberg Smidt er forsvarer for den ene af de herboende iranere, der nævnes som medgerningsmænd i den hollandske sag.
Han er målløs over den alvorlige mistanke mod sin klient.
- Jeg har intet hørt om det her. Det er helt nyt for mig, og jeg synes, at det er pinligt, at jeg skal høre om det fra jer. Min klient har ikke fået nogen sigtelse fra udlandet, siger Kåre Traberg Smidt.
- Jeg har nu bedt de danske myndigheder finde ud af, hvad der er op og ned i dette. For det er alvorlige anklager, siger han.
Hans klient nægter sig skyldig i anklagerne i Danmark.
Samme toner lyder fra den anden forsvarer i den danske sag Thomas Fogt. Han ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger.
Iran anser ASMLA som en terrorgruppe og har flere gange langet ud efter europæiske lande, der giver asyl til organisationens medlemmer.
For eksempel har den iranske ambassade i Danmark skrevet, at Iran kræver grupperne 'ødelagt'.
I foråret 2018 satte PET lederen af ASMLA i Danmark under personbeskyttelse på grund af konkrete trusler fra Iran. I efteråret fik også to andre ASMLA-medlemmer politibeskyttelse.
Men samtidig begyndte PET også en hemmelig efterforskning mod medlemmerne, som dels blev mistænkt for terrorbilligelse og for at spionere for Saudi-Arabien.
Det er endnu uvist, hvem iranerne fra Ringsted ifølge politiet har spioneret mod. Det fremgår heller ikke, hvad de to eksil-iraneres rolle har været i den hollandske sag.
Mistænkt i Holland: Iran har hacket mig
Sagen i Holland blev tirsdag i denne uge behandlet ved et retsmøde i Rotterdam.
Her afviste den mistænkte 40-årige via sin forsvarsadvokat, at det er ham, som deltog i chatsamtalerne om terrorplanlægning.
Han fortalte til gengæld, at han mistænker, at den iranske efterretningstjeneste har hacket hans telefon på grund af hans politiske aktiviteter og medlemskab af ASMLA.
Dommeren valgte imidlertid at opretholde hans varetægtsfængslingen i tre måneder af hensyn til politiets igangværende efterforskning.
De tre spionage-sigtede ASMLA-medlemmer fra Ringsted har siden februar siddet varetægtsfængslet.
Sagen kører for lukkede døre.
Hør PET-chef Finn Borch Andersen sætte ord på den usædvanlige sag her: