En 40-årig norsk-iraner er fredag kendt skyldig i at have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drab på en eksil-iraner i Ringsted.
Det afgjorde Retten i Roskilde fredag formiddag i en kendelse, hvor alle tre dommere og seks nævninge var enige i skyldsspørgsmålet.
- Det er ubestridt, at tiltalte indsamlede oplysninger om forurettede, foretog observation og optog fotos og video af dennes bopæl samt omkringliggende gader, lød det fra retsformand John Larsen.
- Det lægges videre til grund og er ligeledes ubestridt, at disse fotos og optagelser i samme periode blev videresendt af tiltalte, lød det fra dommeren, som fandt det bevist, at formålet var, at en iransk efterretningstjeneste planlagde at dræbe eksil-iraneren.
Store dele af sagen er foregået bag lukkede døre, og i kendelsen fremgår det, at retten i sin afgørelse især har lagt vægt på en fortrolig vidneforklaring.
- Retten har fundet det pågældende vidnes forklaring sammenhængende, detaljeret, troværdig og understøttet af andre foreliggende oplysninger.
Fængselsstraf og udvisning
Fredag eftermiddag besluttede sagens dommere og et enigt nævningeting at straffe manden med syv års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt.
- Tiltalte har med sin medvirken haft en ikke uvæsentlig og nødvendig rolle i drabsforsøget. Men han har ikke været styrende, og på den baggrund er vi kommet frem til en straf på syv års fængsel, siger retsformanden.
På forhånd havde anklageren krævet manden idømt otte års fængsel, mens forsvareren gik efter fem års fængsel til norsk-iraneren.
Forsvarsadvokaten besluttede på stedet at anke sagen til landsretten med påstand om frifindelse.
Da Sjælland lukkede ned
Dermed er der sat foreløbig punktum i en højst opsigtsvækkende sag, der under stor dramatik tog sin begyndelse fredag den 28. september 2018, da PET og politiet lukkede store dele af Sjælland ned.
Her frygtede man et attentat mod en eksil-iraner i Ringsted, som siden foråret 2018 har været under PET-beskyttelse, fordi han som leder af gruppen ASMLA vurderes at være i livsfare.
Frygten for et attentat på dansk grund bundede i, at den nu dømte norsk-iraner få dage forinden havde været i Ringsted for at observere og tage billeder af eksil-iranerens bopæl.
Billeder og informationer om adressen i Ringsted blev herefter delt med en person, som ifølge anklagemyndigheden er en føringsofficer fra den iranske efterretningstjeneste, og materialet skulle angiveligt indgå i planlægningen af et drab på eksil-iraneren i Ringsted.
Retten i Roskilde fandt det bevist, at føringsofficeren var tilknyttet den iranske efterretningstjeneste, og at informationerne skulle bruges til en operation rettet mod eksil-iraneren i Ringsted.
Hemmelige PET-ransagninger
Norsk-iraneren befandt sig i Ringsted fra den 25.-27. september 2018, og under retssagen er det kommet frem, at PET skyggede manden ved først at ransage mandens bil, mens han sov på Hotel Scandic i Ringsted, og dagen efter ransagede PET norsk-iranerens hotelværelse, mens han spiste morgenmad.
Manden udrejste efterfølgende til Iran, men da han vendte retur til Europa og landede i Göteborg Lufthavn den 21. oktober 2018, blev han anholdt af den svenske efterretningstjeneste, Säpo, og udleveret til retsforfølgelse i Danmark.
Norsk-iraneren har nægtet sig skyldig i alle anklager og tidligere forklaret under en afhøring, at han tog til Ringsted for at konfrontere eksil-iraneren med en utroskabssag fra 2012.
"Utroværdig forklaring"
Den forklaring kaldte anklager Søren Harbo under sin afsluttende procedure for dybt ”utroværdig og konstrueret” med henvisning til den chatkorrespondance, der indgår i sagen.
Norsk-iraneren udvekslede i månederne op til sit besøg i Ringsted en række beskeder med den påståede føringsofficer via beskedtjenesten WhatsApp.
Her kommunikerede de to om, at norsk-iraneren skulle af sted for ”at se på en vare”, og at han senere skrev, at han ”var klar til at tage til festen.”
Ifølge anklageren var det et kodesprog for den mission, som norsk-iraneren var sendt på af den iranske føringsofficer.
- I de her samtaler har vi instruktioner til den tiltalte, og noget af det er så himmelråbende tydeligt, sagde anklageren under sin procedure.
Retten i Roskilde var af samme overbevisning i sin kendelse.
- Efter indholdet af chat-korrespondancen sammenholdt med den øvrige bevisførelse lægger retten til grund, at der i korrespondancen, der er delvis i et kodesprog, blev aftalt et samarbejde mellem føringsofficeren og den tiltalte, fremgår det af kendelsen.