Somaliske kvinder i TV 2-historie: Flere taler dansk

Detektor har talt med de samme kvinder, som TV 2 fortalte ikke kunne tale dansk. På dansk.

11 somaliske kvinder blev symbolet på forfejlet integration, da TV 2 bragte et indslag, hvor ingen af dem markerede, da de blev spurgt, om de kunne dansk. Efterfølgende har TV 2 i en række artikler og et webindslag konkluderet, at kvinderne ikke kunne tale dansk.

På grund af vrede reaktioner har de 11 kvinder ikke villet give interview til medierne, men Detektor har fået en aftale med 3 af de 11 kvinder:

- Din mor taler dansk. Godt og fint, fordi jeg bor i Danmark, og så skal jeg tale dansk, siger Iman Hassan til sin datter, da Detektor er på besøg.

Iman Hassan blev ellers landskendt på grund af et interview i TV 2 Nyhederne, hvor hun brugte en tolk som hjælp, da journalisten spurgte hende, hvorfor hun ikke havde lært at tale bedre dansk.

Troede håndsoprækning var for sjov

Ifølge Iman Hassan og de andre kvinder var der dog en grund til, at de ikke rakte hånden op den dag, TV 2’s journalist spurgte, om de kunne dansk. Det var, fordi de ikke vidste, hvad håndsoprækningen gik ud på:

- Jeg troede, at det er for sjov. Fordi i næsten 20 minutter har han gået rundt, hvor jeg spørger ham, om han ikke vil sidde ned og drikke kaffe. Og han siger: ”Nej, nej, jeg står”. Bagefter siger han så pludseligt: ”Hvem snakker dansk?”, fortæller en af de 11 kvinder til Detektor.

Kvinderne fortæller også, at de var generte, mens formanden for kvindeforening Sahan slet ikke troede, journalisten talte til hende.

- Jeg troede, han talte til de andre, fordi han kender mig. Han kom klokken 12 den dag og snakkede med mig, siger hun.

Advokat: Sandheden kom ikke frem

Udover kvinderne var advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm også til stede i lokalet, da TV 2 var på besøg i Sahan. Han var der for at fortælle kvinderne om, hvordan de er stillet, hvis der opstår sager om deres bolig, familiesammenføring eller hvis de får inddraget deres opholdstilladelse. Men han kan heller ikke genkende det billede, TV 2 har skabt:

- Indslaget får det til at se ud som om, der ikke er nogen af kvinderne i lokalet, der kan tale dansk eller er i arbejde. Men det er ikke sandheden, for jeg taler med nogle af kvinderne efter mit oplæg på dansk, og de fortæller også, de er i beskæftigelse, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Med sig havde advokaten Hasan Daher Ibrahim, som fortæller Detektor, at han skulle hjælpe med at oversætte juridiske termer. Men han fik en helt anden rolle, da han endte som tolk i TV 2-indslaget, hvor han blandt andet også under håndsoprækningen fortæller TV 2’s journalist, at kvinderne kan række hånden op, hvis de kan dansk.

- Det er ironi, dansk humor. Jeg ved godt, at kvinderne kan dansk, og det troede jeg journalisten også vidste, fordi han lige har talt med kvinderne inden, så jeg laver en joke, fortæller han nu Detektor om episoden.

TV 2 har rettet

Detektor har fremlagt kritikken for TV 2. Deres nyhedschef Jacob Kwon holder faster i, at historien holder. Han har blandt andet skrevet på Twitter, at TV 2 står 100 procent ved historien.

- De 11 kvinder mener ikke selv, de kan tale dansk. De kan nogle danske ord og nogle danske gloser. Ud fra jeres optagelser kan jeg konstatere, at der er lange passager, hvor jeg ikke forstår, hvad de siger. Men det, der egentlig er det vigtige, er selvfølgelig, hvordan de selv opfatter det, siger Jacob Kwon.

Der er flere af de her kvinder, der selv mener, de kan tale dansk. Kan du gå ind i hovedet på dem og vurdere, om de kan tale dansk?

- Overfor os tilkendegav de, at de ikke selv mener, de kan tale dansk, siger Jacob Kwon.

Jacob Kwon slår også fast, at de en uge inden Detektors henvendelse præciserede deres webindslag og en af deres artikler, så der ikke stod, at kvinderne ikke kan dansk, men i stedet at de ikke mener, de kan dansk.

Efter Detektor interviewede nyhedschefen har TV 2 rettet mindst tre andre artikler. Her står nu:

"TV 2 har rettet i artiklen den 26. februar. Tidligere stod der, at ingen af de 11 somaliske kvinder kan dansk. Det korrekte formulering er, at ingen af de 11 kvinder rakte hånden op som bekræftelse, da TV 2 spurgte dem, om de kan dansk."