Siden uge 41 har det været muligt at få vaccineret børn mellem to og seks år mod influenza. Og det har 14 procent af børnene i aldersgruppen modtaget, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen.
Men det er for få, mener både Sundhedsstyrelsen og børnelægerne, der nu opfordrer til, at flere forældre lader deres børn mellem to til seks år vaccinere mod influenza.
- Anbefalingen herfra er at blive vaccineret og gøre det snart, siger Bolette Søborg, der er enhedschef og overlæge i Sundhedsstyrelsen.
For mens plejehjemsbeboere og ældre over 65 år lader sig vaccinere flittigt mod influenza, halter børnene fra to til seks år bagefter.
De er som noget nyt blevet tilbudt vaccinen i denne sæson som følge af landets corona-situation.
Og med undtagelse af den første halvanden uge i oktober, hvor vaccinen til børnene, var forsinket, har de altså haft samme mulighed for at få vaccinen, som de grupper, der normalt bliver tilbudt den.
Men det er altså kun cirka 50.000 børn ud af 360.000 i aldersgruppen to til seks år, der er blevet vaccineret per 4. november. Det svarer til 14 procent.
Og derfor står børnelægerne også klar til at rette en opfordring til forældre med små børn.
- Jeg vil bestemt opfordre til, at man lader sit barn vaccinere. Det er en sikker vaccine, og den beskytter godt mod influenza. Så den kan man roligt tage imod, siger Klaus Johansen, der er formand for den faglige sammenslutning af børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab (DPS), og overlæge på børn og unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital.
Af hensyn til samfundet
Det er ikke nødvendigvis hensynet til barnets sygdomsforløb, der skal veje tungest, når man som forældre skal vurdere, om man vil give sit barn vaccinen mod influenza. Derimod er det hensynet til samfundet og sundhedsvæsenet, forklarer Klaus Johansen.
Og det er netop samme hensyn, der blandt andet er årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har valgt at udvide tilbuddet til de helt unge børn.
- Vi vil rigtig gerne have langt flere børn vaccineret. Det vil vi, fordi vi får dem beskyttet mod influenza, men vi får også mindsket risikoen for smittespredning. Og det er lige nu, vi har muligheden for at gøre det, siger Bolette Søborg.
Sundhedsstyrelsens beregninger viser, at en høj dækning af influenzavaccinen blandt de små børn kan mindske smitten med 42 procent af den smittespredning, man har i en almindelig influenzasæson.
Udover børnene er vaccinen et tilbud til plejehjemsbeboere, personer over 65 år, gravide i andet og tredje trimester, sundheds- og plejepersonale og personer i særlig risiko.
Blandt plejehjemsbeboere har 80 procent ladet sig vaccinere, mens det i gruppen over 65 er det 69 procent, der har taget imod den.
To sprøjt i næsen
Vaccinationen til børnene kræver to besøg ved lægen og gives med en næsespray.
Men det kan være svært at få to tider hos lægen til at passe ind i en travl børnefamilie. Det peger i hvert fald Klaus Johansen på som en af årsagerne til, at så få indtil videre har ladet deres børn vaccinere.
Og netop det er tilfældet ved Sarah Winther Brandt-Kofoed, der er mor til Astrid på to år, som ikke er vaccineret.
- Vi synes, hun skal have den, vi har bare helt lavpraktisk ikke booket tid. Siden vi fik informationen om, at hun kunne få den, er der bare gået hverdag i den, fortæller hun.
Samtidig fortæller hun, at hun har snakket med mange andre forældre, der ganske enkelt også bare har glemt at booke en tid ved lægen.
- Det er ikke af ond vilje, men det er bare ikke noget, der ligger først. Når det ikke er en trussel for os som familie, så går det bare i glemmebogen.
Hun mener, at en simpel påmindelse i e-Boks om tilbuddet eller en mulighed for at gå på apoteket og få næsesprayen til barnet vil øge chancen for, at flere får det gjort.
Bolette Søborg fortæller, at Sundhedsstyrelsen har haft det med i sine overvejelser, hvordan det passer bedst muligt ind hos børnefamilierne og dermed også er noget, de praktiserende læger er opmærksomme på. Derudover vil der inden længe komme mere information ud fra styrelsen, fortæller hun.
Børn bliver ikke særlig syge - men det kan andre blive
Udover den travle hverdag peger Klaus Johansen også på to andre mulige årsager til, at nogle ikke tager imod tilbuddet: Nogle er skeptiske over for vaccinen, og nogle tror ikke, at deres børn vil blive særligt syge af influenza.
Og det er da også korrekt, at de fleste børn i alderen to til seks år ikke bliver særlig syge af en omgang influenza, forklarer Klaus Johansen.
Men for Sarah Winther Brandt-Kofoed er motivationen for at tage vaccinen stadig helt klar. Hun har endda lidt dårlig samvittighed over, at det endnu ikke er klaret.
- Der er brug for, at os med det gode helbred ikke bliver syge, så vi kan holde os fra at smitte dem med det mindre gode helbred, siger hun.
Meldingen fra Sundhedsstyrelsen er også klar.
- Hver enkelt, der tager imod tilbuddet, betyder noget for smittespredningen i samfundet, siger Bolette Søborg.