Danske soldater skal aflaste politiet med grænsekontrol og bevogtningsopgaver. Det skal frigøre betjente til andet arbejde.
Det oplyser regeringen på et pressemøde med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Soldaternes hjælp til politiet vil ifølge regeringen frigøre i alt 128 årsværk, som betyder, at betjente kan blive aflastet ved grænsekontrollen mod Tyskland og ved en række bevogtningsopgaver.
Bander og grænsekontrol trækker tænder ud
Betjente kan i stedet vende hjem til deres politikredse og fokusere på andet politiarbejde.
- Det er ingen hemmelighed, at det er udfordrende tider for dansk politi. Bandekonflikt, grænseindsats og terrortruslen trækker store veksler på korpset. Derfor har vi besluttet, at forsvaret fremover skal aflaste politiet ved grænsen og i bevogtningsopgaver sådan, at vi frigør betydelige politiressourcer, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.
Soldaterne vil primært komme til at overtage politiets forpligtelser med grænsekontrol og bevogtningsopgaver rundt om i landet.
Dog vil den jødiske Carolineskolen fortsat blive bevogtet af politiet, siger justitstministeren.
- Forsvarets bistand vil ske under politiets ledelse, og der vil være et tæt samarbejde mellem politiet og forsvaret om bevogtningsopgaverne, siger Søren Pape Poulsen.
Betjente ved grænsen i Sønderjylland vil vende tilbage til kredsene i Vestdanmark og bidrage til at afbøde arbejdspresset på politiet i den del af Danmark. De betjente, der frigøres fra bevogtningsopgaverne, skal som udgangspunkt tilbage til de sjællandske kredse, som er presset i lyset af bandekonflikten.
Soldater skal efteruddannes i 14 dage
Allerede på mandag starter 160 soldater på et uddannelsesforløb, der varer omkring 14 dage. Herefter er det planen, at de skal indsættes løbende.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er meget tilfreds med løsningen.
- Forsvaret og Hjemmeværnet samarbejder allerede dagligt med politiet om mange forskellige opgaver. For eksempel har Hjemmeværnet i mere end et år bistået ved grænsen – nu udvider vi støtten ved grænsen med både Hjemmeværnet og Forsvaret, og Forsvaret vil også støtte med bevogtningsopgaver.
- Jeg er sikker på, at de dygtige folk fra både Forsvaret og Hjemmeværnet vil løse opgaverne på et rigtig højt niveau, i tæt samarbejde med politiet og dermed gøre vores samfund mere trygt og sikkert, siger forsvarsministeren.