Det er ikke kun Nato-øvelser og udklækning af nye, professionelle soldater, der for tiden bliver skåret og aflyst af sparehensyn i Forsvaret.
Også helt almindelige ting som printerpapir, skriveredskaber og rengøring er der ikke råd til på landets kaserner.
Det viser interne skrivelser, som DR Nyheder har set.
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bekræfter, at der stadig ikke er penge nok, selv om nogle af de millioner, der skal genopbygge forsvarsområdet, er overført.
Hos Trænregimentet skal de tænke sig grundigt om, før de trykker på 'print'. Det fortæller fællestillidsmanden ved Vordingborg Kaserne.
- Det er de mest simple ting, der bliver sparet væk. Notesbøger, papir til printeren, blæk til printeren. Der skal virkelig prioriteres i, hvad der skal printes ud, og hvad der er vigtigt for at få uddannelsen til at køre, siger oversergent Nicolai Winther.
Billedet er det samme hos Den Kongelige Livgarde, hvor pengekassen til kontorartikler - blandt andet printerpapir - var tom før sommerferien.
Sparetider trods genopbygning
Forsvarsområdet står midt i en historisk genopbygning. I løbet af de kommende år får området tilført 190 milliarder kroner.
De første penge er blevet tilført, og de militære budgetter er blevet større. Trods det står Forsvaret alligevel midt i en større spareøvelse.
Blandt andet på grund af ambitiøs planlægning og budgettering skal Forsvarskommandoen inden nytår spare 375 millioner kroner i budgetterne.
En bevilling fra Forsvarsministeriet har dækket noget af hullet, men der mangler stadig 100 millioner kroner.
Derfor har Forsvarskommandoen beordret alle soldater hjem på to ugers afspadsering, aflyst dansk deltagelse i to Nato-øvelser samt aflyst eller forkortet flere hold af nye, professionelle soldater - soldater, der bliver stor mangel på, når Forsvaret i de kommende år skal vokse.
Forsvarsministeriet afviser, at der er tale om reelle besparelser, fordi der overordnet er tilført flere penge til budgetterne end sidste år.
Soldater ryster på hovedet
Det er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har ansvaret for, at der er printerpapir på kasernerne, at toiletterne virker, og at der er gjort rent.
Her har pengene i årets første halvdel været så knappe, at de ansatte ’møder soldater, der ryster uforstående på hovedet’.
Det fremgår af en intern mail, der tidligere i år blev sendt til alle ansatte i styrelsens Servicedivision.
Servicedivisionen står for at drive og vedligeholde kaserner, flyvestationer og flådestationer.
- Jeg forstår til fulde, at det lige nu kan være svært og finde mening og det gode humør, når du ikke kan få genbesat den stilling, som din kollega er fratrådt, og vi måske ikke har penge til alle de lovpligtige opgaver, akutte reparationer og det, som gør soldaterne glade, lød det fra divisionschefen, der i samme mail efterlyste medarbejdernes forslag til, hvordan den slunkne pengekasse kunne strækkes længere.
- Kom gerne med nye forslag til måder at aftale opgaverne med soldaterne, aftal hvornår kontoret står tomt og ikke skal gøres rent.
I Ejendomsstyrelsens nyhedsbrev stod der i april, at virkeligheden var ’anderledes’ end det, medarbejderne kunne høre i medierne.
Kort tid før nyhedsbrevet udkom, havde medierne blandt andet skrevet, at der snart vil blive udført renoveringer og reparationer på de nedslidte kaserner.
- Trods en årlig ekstratildeling på 170 millioner kroner fra 2024 og frem er det stadig ikke nok til at lappe alle huller på de nedslidte kaserner, skrev styrelsens vicechef, Thomas Øgendahl Knudsen, i nyhedsbrevet ’Rundt om Ejendomsstyrelsen’.
- En stor del af disse penge er imidlertid båndlagt fra starten, så den oplevede effekt på det enkelte tjenestested er begrænset.
- Et eksempel er genindførelse af den energiafgift, som har været suspenderet i 2023. Den koster os alene 40 millioner kroner årligt, skrev vicechefen, der også konstaterede, at det ikke var muligt at ’løse alle lokale behov’ under de økonomiske rammer.
Har bestilt nyt printerpapir
Hos Trænregimentet i Vordingborg fortæller fællestillidsmanden, at sparetiderne går ud over arbejdsglæden.
- Stemningen er lidt trykket, kan man godt sige, siger Nicolai Winther.
- Fordi folk faktisk gerne vil udføre deres arbejde og er ærekære overfor opgaven. Men når de ikke kan få lov, fordi der ikke er økonomi til det, så er det ikke super motiverende.
Den økonomiske spændetrøje blev for nylig ekstra stram hos Den Kongelige Livgarde, da regimentet ifølge DR Nyheders oplysninger pludselig manglede printerpapir.
En oplysning, som Ejendomsstyrelsen bekræfter.
- Det manglende nyindkøb skyldes, at årets budget til kontorartikler på kasernen i Høvelte er opbrugt.
- Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er dog opmærksomme på udfordringen, og derfor er der lavet en ekstraordinær bestilling af printerpapir til Livgardens Kaserne, som forventes leveret denne uge, skriver Ejendomsstyrelsen i en skriftlig kommentar.
Styrelsen afviser, at der er indført ansættelsesstop, som der blev antydet i den interne mail fra Servicedivisionen i foråret.
Myndigheden understreger samtidig, at lovpligtige eftersyn af brandanlæg, porte, udsugning og lignende har højeste prioritet.
- Når det er sagt, så sker der løbende justeringer inden for den samlede økonomi. Det betyder, at nogle opgaver vil blive berørt af omprioriteringer.
DR vil gerne have spurgt Troels Lund Poulsen om, hvad han mener om nedskæringer og lokale besparelser midt i oprustningen. Men det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Viceforsvarschef og generalløjtnant Kenneth Pedersen kunne for to uger siden ikke afvise, at besparelser i Forsvaret kan betyde et lille tab af kampkraft for Forsvaret: