Søren Lyngbjørn om gidseltiden i Somalia: Vi var ved at begå selvmord

Uvisheden og smerten fik Søren Lyngbjørn til at overveje at tage sit eget liv under sit mere end to år lange fangenskab i piraternes varetægt.

Søren Lyngbjørn er i dag 49 år. En alder, hvor et menneske ikke bør have svært ved at gå. Men tiden i Somalia er gået ud over Sørens førlighed, og han forbereder sig nu på en førtidspension. (Foto: © DR Nyheder)

Kunne han finde en gren, der var stærk nok at hænge sig i?

Det spørgsmål kredsede rundt i Søren Lyngbjørns hoved, da han efter næsten et år fortsat sad fanget som gidsel hos pirater i Somalia. Uden at vide, hvornår han ville blive løsladt.

I januar 2011 stod han ved roret på den danske coaster, Leopard, i Adenbugten - 800 kilometer nordøst for Somalia - da han på skibets radar så to små både nærme sig med høj hastighed.

Leopard havde sat to ubevæbnede vagter af i Oman og var nu på vej mod Indien, men der gik ikke længe, før Søren Lyngbjørn og resten af mandskabet måtte indse, at de blev tvunget i en helt anden retning.

Blev fjernet fra skibetDe små både var fyldt med pirater, der kravlede om bord og tog magten over skibet. Normalt vil somaliske pirater holde besætningen om bord, indtil de får udbetalt en løsesum og derefter slipper både skib og mandskab fri.

Med Leopard var det anderledes. Piraterne beskadigede ved en fejl skibet under angrebet, så det ikke kunne sejle videre. De valgte derfor at tage den seks mand store besætning med sig og lade Leopard drive videre alene.

838 dage skulle der gå fra den dag i januar, hvor Søren Lyngbjørn og de fem andre sømænd, blev kidnappet og indtil den dag i april sidste år, hvor de langt om længe blev sat fri.

Helt nede i kulkælderen

I DR2 Undersøger i aften fortæller Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez for første gang på tv om det mareridt, de levede i, og hvordan det har været at vende tilbage til friheden.

Det er her, Søren Lyngbjørn fortæller, at mandskabet kom så langt ud, at de overvejede at tage deres eget liv.

- Vi var alle sammen helt nede i kulkælderen og var ved at begå selvmord. Vi var helt derude og spekulerede på alle mulige måder, man kunne gøre det på, siger han.

Se et klip fra DR2 Undersøger, hvor Søren Lyngbjørn fortæller om den svære tid i Somalia her:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5302031ea11f9d02d88b68e2

Nåle under fødderne

Frustrationerne voksede sig store, da mandskabet efter nogle måneder på et andet kapret skib, blev ført ind på fastlandet i Somalia. Her blev Søren Lyngbjørn ramt af malaria, og det begyndte at gøre ondt under hans fødder.

Det føles som om, der var tegnestifter under hans tæer. Det udviklede sig til stærkere smerter, og med tiden blev det sværere og sværere for ham at styre sine fødder.

Se Søren Lyngbjørn fortælle om sine smerter i fødderne her.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53020315a11f9d02d88b68df

Samtidig gik dagene. Mandskabet blev udsat for tortur, og fik i nogle perioder ikke andet at spise end ris. Alligevel formåede de at genvinde viljen til at leve og droppe tankerne om robuste grene, fortæller Søren Lyngbjørn i dokumentaren.

- Det var jo tåbeligt at ville begå selvmord, og det prøvede vi at overbevise hinanden om. At selvom vi skulle sidde der i 10 år, ville vi stadig gå glip af 20 eller 30 år.

En ny chance

Efter to år og tre måneder blev de seks gidsler, Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og deres fire filippinske kolleger, hentet af det danske frømandskorps på en strand i Somalia. Det skete, efter at rederiet Shipcraft havde udbetalt omkring 40 millioner danske kroner i løsesum.

Kort efter bliver de fløjet væk fra Afrika.

- Da vi letter, prikker jeg til Eddy og siger for fanden mand. Det lykkedes, du ved. Vi klapper hinanden på skulderen. Jeg sagde, har du set, at der er tøser om bord. Det var sygeplejerskerne. Vi havde ikke set sådan nogle i lang tid. Man fik sgu en ny chance, husker Søren Lyngbjørn.

(Foto: © Privat)

Intet værre

Den fynske styrmand er i dag 49 år og tilbage på Ærø, hvor han boede, før han blev taget som gidsel.

Når han går, bliver han nødt til at støtte sig til en krykke. Førligheden er ikke vendt tilbage, han går stadig til psykolog, og han må dagligt tage forskellige former for medicin. Dertil kommer, at han er ved at indstille sig på, at han ikke kommer til at arbejde igen, men nok bliver tilkendt en førtidspension.

- Jeg bruger tid i fysioterapien, læser, ser fjernsyn og dvd'er. Er i gang med Matador, svarer Søren, når han skal fortælle, hvordan han får tiden til at gå.

Trods alt prøver han at holde humøret oppe.

- Jeg har været helt nede i helvede, så der kan ikke ske en skid, der er værre. Det kan ikke lade sig gøre, så hvad skal jeg være bange for?

Se hele Søren Lyngbjørns og Eddy Lopez' fortælling i DR2 Undersøger 'Søren og Eddy - gidsler på livstid?' på DR2 mandag klokken 21.00.