Der venter sundhedsmyndighederne en kæmpe opgave med at klæde danskerne på til en coronavaccine, inden den snart har fået de rette godkendelser og er parat til at blive skudt i armen.
Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
- Det allervigtigste, vi kan gøre som sundhedsmyndighed, er, at vi i vores information er så åbne og ærlige som muligt og lægger alt frem - også tvivlen og fordelen og mulige ulemper, siger han.
Søren Brostrøm understreger samtidig, at det er et frivilligt tilbud, og at der ikke er nogen tvang.
- Fravalget skal altid respekteres. Men hvis vi bliver overrasket, og der er rigtig mange, der fravælger, selvom vi synes, den er god, effektiv og sikker, vil jeg umiddelbart tænke, at vi har fejlet i vores informationsopgave, og så vil vi tilpasse vores information, forklarer Søren Brostrøm.
- Hvis det skulle vise sig - mod forventning og hvad jeg ikke tror - at mange i Danmark fravælger vacccinen, er det sådan, det er, siger han.
Ældre, kronisk syge og frontpersonale først
På et pressemøde i aftes fremlagde myndighederne sin vaccineplan.
Her er det planen, at den længe ventede vaccine i første omgang skal gives til udvalgte personer i særlige risikogrupper og til udvalgt personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren, som er særligt udsat for smitte eller varetager en kritisk funktion.
Der findes endnu ikke en vaccine mod coronavirus, som er godkendt af myndighederne, men der er lavet forhåndsaftaler med fem medicinalvirksomheder, som har kandidater til en vaccine.
- I det mest optimistiske scenarie vil de første vacciner blive leveret til Danmark i slutningen af i år, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet.
Det kom desuden frem, at man vil ændre det grafiske udtryk på Sundhedsstyrelsens informationskampagner fra blå til grøn.
Det er der særligt to årsager til, fortæller Søren Brostrøm i dag:
- Der vil være små film på sociale medier, og man vil kunne se annoncer. Man vil kunne møde vores vaccineinformation mange af de mange steder, hvor man i dag ser de blå plaktater. Vaccineinformationen bliver grøn, fordi grøn er forårets farve, og det er håbets farve, siger han.
WHO: Vi har brug for tillid
Både Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og FN har råbt vagt i gevær overfor såkaldte "antivaxxers". Det er folk, der ikke tror på vacciner, og som af den ene eller anden grund ikke bliver vaccineret.
WHO sagde i 2019, at vaccinemodstandere er en af de største trusler mod den globale sundhed, og FN har kaldt problemet for direkte skadeligt.
De opfordrer de enkelte lande til at udarbejde planer, der kan sikre, at borgerne får rettidig og korrekt, vidensbaseret information. Samtidig opfordrer de landene til at udarbejde en strategi for at forhindre spredningen af falsk information - med respekt for ytringsfriheden.
- For at kunne bekæmpe pandemien, har vi brug for tillid og solidaritet, og når der er mistillid, er der meget mindre solidaritet, har WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tidligere udtalt.