Søfarten: Shipcraft-bagmænd skal i fængsel

Politiet i Nordsjælland efterforsker, om trekløveret bag Shipcraft har overtrådt straffeloven i gidselsag.

Trekløveret bag rederiet Shipcraft har været alt for passive i forhold til at få de seks søfolk fri fra det 838 dage lange fangenskab hos somaliske pirater, herunder de to danskere, kaptajn Eddy Lopéz og styrmand Søren Lyngbjørn.

Det mener Søren Lyngbjørns faglige organisation, Søfartens Ledere, der har anmeldt de tre personligt for overtrædelse af straffeloven.

Det drejer sig om rederiets hovedejer, den svenske multimillionær og forretningsmand John Arne Larsson, samt medlemmerne af bestyrelsen frem til 10. januar 2013 Sysser Zerlang Philipson og rederiets direktør Claus Bech.

- Der er stærke indicier på, at de har valgt ingenting at gøre, og det tror jeg også på kan bevises.

Der var ingen vagter på skibet

- De har ikke foretaget sig noget for ikke komme af en løsesum. De har bare trukket tingene i langdrag, siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere.

Shipcraft valgte ifølge Søfartens Ledere at sejle i piratfarligt farvand uden vagter på coasteren Leopard. Skibet er langsomtgående med lavt fribord og var derfor et let offer for pirater.

Samtidig viste det sig, at piraterne var mest aktive med at angribe og kapre skibe i netop Det Arabiske Hav på det tidspunkt, søfolkene blev taget som gidsler.

Ifølge Søfartens Ledere havde rederiet ikke tegnet forsikringer mod kidnapning og løsesum.

- Der findes ingen lov, der siger, at man skal forhandle løsesum. Men rederiet har valgt at sejle dernede og tjene guld. Bogstaveligt talt må det også betale sølv for at få sine medarbejdere hjem igen.

- Søfolkene har været gidsler i meget længere tid, end man kunne forvente og påregne, siger Fritz Ganzhorn. De to danske skibsofficerer, Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn, er de vestlige søfolk, der har siddet længst som gidsler hos somaliske pirater.

Politiet er igang med efterforskningen

Anmeldelsen blev indgivet til politiet den 23. november 2011, men Søfartens Ledere har først offentliggjort anmeldelsen nu mere end halvandet år efter. Det er sket for ikke at skade bestræbelserne på at få gidslerne fri.

På det tidspunkt var modedirektør Sysser Zerlang Philipson formand for bestyrelsen i Shipcraft. Hun trådte helt ud af bestyrelsen, da selskabet i januar 2013 blev omdannet til et anpartsselskab.

Politiadvokat Helle Just Christensen hos Nordsjællands Politi bekræfter anmeldelsen.

- Vi er i gang med efterforskningen, siger hun.

/ritzau/