Socialrådgiver modsætter sig ledelsen: Nægter at lukke børnesager

Socialrådgiver Susanne Fasting nægter at lukke børnesager for at spare penge.

Da socialrådgiver Susanne Fasting Artz i Odense Kommune fik at vide, at hun skulle lukke fem børnesager, så kommunen kunne spare penge, nægtede hun.

Lige inden sommerferien får socialrådgiver Susanne Fasting Artz en mail fra sin chef.

Her beder chefen hende og andre socialrådgivere på børneområdet i Odense Kommune om at lukke fem sager hver. Sager, hvor kommunen giver særlig støtte til udsatte børn, unge og deres familier.

Det skal ske, fordi kommunen skal spare.

Susanne Fasting Artz modtager mailen mandag morgen. Inden tirsdag klokken 12 skal hver medarbejder have fundet de fem børnesager, som de vil lukke ned. Men Susanne Fasting Artz vælger at modsætte sig ledelsen og nægter at udpege sagerne.

Ledelsen må tage ansvaret

I stedet mener Susanne Fasting Artz, at det må være ledelsens ansvar at vælge, hvilke sager der skal lukkes.

- Det er en ledelsesbeslutning, at der skal lukkes fem sager. Så jeg bliver ret hurtigt enig med mig selv om, at så skal det også være ledelsen, der træffer den beslutning og tager det ansvar, siger hun.

Hun vil ikke fratage familier og børn hjælp, som hun mener, de stadig har brug for.

- Jeg føler ikke, at jeg kan stå inde for at udvælge fem af mine sager, som skal lukkes. Hvor jeg skal være med til at træffe beslutningen om, at en familie og et barn ikke skal have mere hjælp, som han eller hun i realiteten har brug for, siger hun.

Samtidig overvejer Susanne Fasting Artz også, om det er lovligt at lukke sagerne af hensyn til økonomien.

Krydser fingre for, at det ikke går helt galt

Socialrådgiveren er også bekymret for, hvad besparelserne på det forebyggende område vil betyde på længere sigt.

- Personligt vil jeg mene, at det er en meget, meget ond spiral, fordi manglende forebyggelse og manglende indsats til familierne netop kan føre til, at vi får endnu flere anbringelser og akutte tvangsanbringelser inden for vores område, siger Susanne Fasting Artz.

Hun frygter, at flere børn og unge kan ende i kriminalitet og misbrug, når kommunen vælger at lukke sager, fordi de ikke får den nødvendige støtte og ikke bliver hjulpet videre i livet og i gang med en uddannelse.

- Vi skal i hvert fald krydse fingre for, at det ikke kommer til at gå helt galt. At vi ikke kommer til at gøre mere skade og bidrage til, at de her børn får langt større vanskeligheder, end de allerede har i forvejen, siger hun.

  • Påbud fra Arbejdstilsynet

  • Odense Kommunes beslutning om at lukke børnesager på baggrund af økonomi kommer på et tidspunkt, hvor Arbejdstilsynet igennem flere måneder har uddelt en lang række påbud til flere af landets kommunale børne- og familieafdelinger.

  • I juni måned afdækkede DR Nyheder gennem en omfattende aktindsigt hos Arbejdstilsynet, hvordan socialrådgiverne i 11 af landets kommuner fortalte, at de bryder loven på grund af for højt arbejdspres.

  • Overfor Arbejdstilsynet beskrev socialrådgiverne, hvordan de i strid med loven eksempelvis ikke nåede at lave handleplaner og opfølgninger i børnesager. I Randers viste en oversigt fra kommunens it-system i slutningen af april 2015 at mere end halvdelen af de børnefaglige undersøgelser og handleplaner for børnene ikke blev lavet til tiden.

  • Konsekvenserne af arbejdspresset er ifølge flere eksperter og socialrådgivere, at det går ud over de børn, som afdelingerne skal hjælpe.

  • Flere kommuner har efterfølgende ansat flere socialrådgivere i Familieafdelingen. Det skal sikre en tidligere indsats for udsatte familier og deres børn. Det sker efter erfaringer fra blandt andet Herning Kommune.