Socialrådgiver: Herberger minder om ungdomsklubber

Nogle unge ender med at bo på herberger i årevis, forklarer socialrådgiver.

René Nielsen arbejder som socialrådgiver i de hjemløses landsorganisation Sand og rejser rundt og besøger og hjælper hjemløse i hele landet. (© DR)

Det er en trist virkelighed, som møder socialrådgiver René Nielsen fra de hjemløses landsorganisation Sand, når han bevæger sig ud på landets herberger.

For selvom unge ifølge regeringens hjemløse indsats helst ikke skal opholde sig på forsorgshjem og herberger, lever virkeligheden sjældent op til ambitionen.

- Det stikker mig i hjertet, når jeg er ude på herberger for tiden, for det minder mest af alt om en ungdomsklub, fortæller han.

- Engang imellem tror jeg næsten, at jeg er gået forkert.

Herberger hjælper ikke unge

Det er ikke kun René Nielsen, der støder på for mange unge ude på de danske forsorgshjem og herberger.

I Rigsrevisionens seneste beretning om indsatsen over for hjemløse får kommunerne kritik for ikke at have oprettet tilstrækkeligt med alternativer til forsorgshjemmene.

Problemet er, ifølge René Nielsen, at de unge risikerer at blive præget af omgivelserne, hvor de øvrige personer kan have forskellige misbrug.

- Jeg har ikke set en eneste ung få det bedre af at være på herberg nogensinde, fortæller René Nielsen.

- Jeg har set unge trives ved at komme i bofællesskaber eller egen lejlighed. Jeg har kun set det gå ned af bakke for de unge, der er på herberger.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5541dff1a11f9f1290a01e96

Simon Nielsen er 28 år og lever på gaden. Foto: DR2 Undersøger

Hvert andet år udgiver SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd en optælling af de hjemløse. Siden 2009 har dét tal været stigende.

Opgørelsen for 2015 udkommer først til efteråret, men en rundspørge foretaget for DR2 Undersøger til 32 af Kirkens Korshærs herberger og væresteder peger på, at den negative udvikling er fortsat.

80 procent af de adspurgte vurderer, at der er kommet flere unge hjemløse i deres kommune de seneste to år, mens ti procent mener, at niveauet er det samme som for to år siden.

Ingen af de 32 herberger og væresteder mener, at udviklingen er gået den modsatte vej.

Fortrøstningsfulde kamæleoner

René Nielsen oplever ofte, at de unge hjemløse, som ender med at bo på herberg, skiller sig ud fra de øvrige beboere.

- De er ikke den traditionelle hjemløse med lædervest og rævehale, de går pænt klædt med smartphones og går op i deres udseende, så det er ikke noget, der stikker én i øjnene, når man møder dem, forklarer han.

Mange af de unge identificerer sig heller ikke med at være hjemløs. Derfor forventer de ofte, at deres ophold kun er midlertidigt, men sådan ender det langt fra altid, fortæller René Nielsen:

- Nogen kan opholde sig i årevis på herberger rundt omkring i landet.

Se DR2 Undersøgers dokumentar "Ung, hjemløs og tabt af systemet" torsdag klokken 21.30 på DR2.