Socialdemokratiet vil have undersøgelse af FE-sag

Det er gavnligt, at nogle uafhængige ser på det, lyder det fra justitsminister Mattias Tesfaye.

- Derfor tror jeg, det er gavnligt, at vi får nogle uafhængige til at se på det – men efter at domstolene har gjort deres arbejde. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiet støtter nu også en kommission, som skal undersøge FE-sagen, når retssagen mod Lars Findsen er afsluttet.

Det skriver TV2, som har inteviewet justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Overfor DR bekræfter han det samme.

- Vi kommer til at støtte en kommissionsundersøgelse, efter der er sat et juridisk punktum ved vores domstole, siger han til DR.

Alle blå partier, De Radikale, Enhedslisten og Socialdemokratiet vil nu have en undersøgelse af forløbet. Der er dermed et stort flertal for at undersøge sagen.

- Vi har virkelig brug for gode efterretningstjenester af hensyn til danske virksomheder, udsendte soldater, statens og befolkningens sikkerhed. Det er et spørgsmål om tillid til efterretningstjenesterne, siger justitsministeren.

- Der er fra nogle sider rejst en usikkerhed, og der tror jeg, det vil være gavnligt, at nogle uafhængige ser på det. Det vil være gavnligt for genopbygningen af tilliden.

Statsminister Mette Frederiksen er fredag blevet spurgt til, hvorfor undersøgelseskommissionen først skal komme efter sagen mod Lars Findsen har været for retten.

- Der er en tiltale i den her sag, og det er vigtigt, at domstolene får lov til at arbejde, så tingene skal tages i den rigtige rækkefølge, siger hun.

Socialdemokratiet kommer med meldingen, kort tid efter at De Radikale også meldte sig i koret af partier, der ville have en undersøgelseskommission.

- Domstolene må komme i første række, og det er meget vigtigt for mig, at der er ikke er direkte eller inddirekte påvirkning af straffesagen, lyder det fra Tesfaye.

- Jeg kan se mange af de rimelige spørgsmål, der rejses, handler også om elementer, der kan blive en del af retssagen. Det er op til dommere, anklagemyndigheden, hvad der skal være indholdet i den retssag.

Lars Finsen udgav i går en bog, som for alvor har sparket gang i diskussionen om en undersøgelseskommission. (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Enhedslisten bakker nu også op

Efterfølgende har også Enhedslisten meldt ud, at de vil have en undersøgelseskommission til at kigge nærmere på FE-sagen. Det skriver politisk ordfører Mai Villadsen på Twitter.

- Det er godt, der nu kommer en kommissionsundersøgelse af FE-sagen.

- I Enhedslisten har vi længe sagt, at der er behov for en uvildig undersøgelse for at klarlægge særligt efterretningstjenesternes ageren. Der er rejst mange alvorlige anklager. Vi skal til bunds i det her, skriver hun.

(Foto: © (Screenshot Twitter))

I går afviste Mai Villadsen ellers, at partiet er klar til at nedsætte en undersøgelseskommission. Hun ville afvente at stille stilling, inden sagen havde været for domstolene.

DR Nyheder har tidligere i dag lavet et interview med Lars Findsen. Her siger han flere gange, at han mener, at sagen skal undersøges.

Bog antændte diskussion

Diskussionen om en kommissionsundersøgelse af sagen blev for alvor antændt i går, da eks-spionchefen Lars Findsen udkom med bogen 'Spionchefen - erindringer fra celle 18'.

I bogen skriver Lars Findsen, at den daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) sendte ham hjem for at sikre politisk opbakning, og at beslutningen blev truffet på et møde i Statsministeriet den 21. august 2020. Der bliver ikke fremlagt dokumentation for mødet i bogen.

Hjemsendelsen skete, fordi Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) mistænkte, at FE i strid med loven kunne have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.

På et møde kort før hjemsendelsen diskuterede Trine Bramsen og Lars Findsen, ifølge hans bog, tilsynssagen og en pressemeddelelse med hård kritik af FE, som tilsynet ønskede at sende ud til offentligheden.

På mødet sagde Trine Bramsen ifølge Findsen:

- Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90, refererer han forsvarsministeren for at sige.

Lars Findsen signerer sin nye bog, der hedder "Spionchefen - Erindringer fra celle 18" (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Tallet 90 henviser ifølge Findsen til, at der skal 90 mandater til at sikre regeringens opbakning, og han skriver i bogen, at Trine Bramsen flere gange gentager det.

DR Nyheder spurgte i går Trine Bramsen, hvad hun tænkte om passagen i bogen, og hun ønskede ikke at kommentere bogen.

- Jeg har ligesom mine kollegaer tavshedspligt, når det handler om fortrolige forhold, og derfor kommer jeg ikke til at gå ind i den her sag.