Normalt er Socialdemokratiet et af de foretrukne for folkeskolelærerne. Men efter lockouten er lærernes støtte fuldstændig forsvundet.
I en meningsmåling fra DR Nyheder blandt 1.072 lærer svarer 31 procent, at de stemte på Socialdemokraterne ved folketingsvalget i 2011. Var der valg nu ville kun en procent af dem støtte Socialdemokratiet.
Upopulært, men nødvendigt
- Jeg tror, at det er et udtryk for, at rigtig mange skolelærere er frustrerede, siger Magnus Heunicke, politisk ordfører for Socialdemokratiet.
Den faldende opbakning til Socialdemokratiet skyldes i høj grad lockouten af lærerne, viser meningsmålingen. 86 procent svarer, at de er helt eller delvist enige i, at lockouten har afgørende betydning for, hvor de ville sætte deres kryds, hvis der var valgt i morgen.
- Vi gør ikke det, der på kort sigt er populært. Vi gør det, vi mener, er rigtigt. Og på det her område er der nogle ting, vi skal gøre anderledes for at gøre skolen endnu bedre, siger Magnus Heunicke som svar til lærerflugten.
Enhedslisten vokser
Lærernes opbakning til de andre regeringspartier er også forsvundet efter lockouten. Henholdsvis 18 og 26 procent svarede, at de stemte på Radikale Venstre og SF ved seneste folketingsvalg. Var der valg nu ville henholdsvis 1,7 og 2,3 procent stemme på de to partier.
- Det er klart, at i den reform, der kommer efter denne her konflikt, der skal vi selvfølgelig have lærerne med på holdet igen. For når vi har som mål at give vores børn flere timer sammen med deres lærere, så er det klart, at vi skal have lærernes opbakning, siger Magnus Heunicke.
Lærernes politiske støtte går i meningsmålingen i stedet til Enhedslisten, som går fra 10 til 34 procent af lærernes stemmer. Desuden svarer 17 procent, at de ville stemme blankt, ligesom 17 procent ikke ved, hvilket parti, de ville stemme på, hvis der var valg nu.