Sneen vælter fortsat ned fra oven, og det har dagen igennem haft store konsekvenser rundt om i det østjyske.
Vejret har påvirket en lang række faktorer:
Forsvaret har indsat terrængående køretøjer, hjemmeplejen er tvunget til at prioritere mellem borgerne, og risikoen for en alvorlig miljøulykke er blevet en tand mere overhængende.
Og det er langtfra slut endnu.
Fraråder unødvendig kørsel
På vejene har bilister dagen igennem bevæget sig i sneglefart, mens kommunernes beredskab kæmper for at rydde sneen.
Østjyllands Politi fraråder fortsat al unødvendig kørsel i den østjyske politikreds.
- Vi har heldigvis ikke skullet køre til større uheld, men det fyger kraftigt og kan være glat flere steder, så bliv hjemme, hvis du kan, lyder det.
Og morgenen igennem har både små og store veje været plaget af en række uheld. Bilister i hobetal har måttet tilkalde vejhjælp for at komme fri fra snedriverne, og Forsvaret har indsat syv terrængående Piranha-køretøjer i Midt- og Nordjylland, som skal støtte politi og ambulancetjenester, mens snestormen står på.
Store dele af den offentlige trafik er indstillet, og de busser, der alligevel har været på vejene, har i mange tilfælde kørt med store forsinkelser.
Blandt andet er togene mellem Aarhus og Aalborg, hvor sneen også hærger, blevet aflyst, og DSB indsætter ikke togbusser på strækningen, fordi vejene fortsat er ufarbare.
Alvorlig miljøtrussel
Selvom hele landsdelen er ramt af dårligt vejr, har det skabt en særlig spænding hos Randers Kommune, der i længere tid har arbejdet i døgndrift for at afbøde en potentiel miljøulykke ved Nordic Waste uden for Ølst.
Fabrikken bearbejder forurenet jord, og et jordskred på området betyder, at der er risiko for, at den forurenede jord havner i Alling Å, som løber ud i Randers Fjord. Derfor pumper kommunens mandskab tusindvis af liter vand væk, så jordskredet ikke udvikler sig.
Det er i forvejen en kamp mod tiden, og snestormen gør det ikke lettere at arbejde, fortæller kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
- Sigtbarheden er dårlig, og betingelserne for arbejdet er vanskelige, siger han.
Og når sneen kommer til at tø, vil det ekstra vand heller ikke gøre gavn.
Ved udgangen af 2023 besøgte miljøminister Magnus Heunicke (S) stedet og fastslår, at det lige nu er en af de alvorligste trusler mod miljøet.
Hjemmeplejen må vælge
I flere kommuner - Silkeborg, Favrskov, Randers, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus - har man set sig nødsaget til at prioritere mellem de borgere, der har behov for hjemmehjælp.
Ifølge leder af hjemmeplejen i Aarhus Kommune, Jens Bejer Damgaard, bliver borgerne inddelt i kategorier alt efter, hvor kritisk de har behov for hjælp til blandt andet mad, medicin eller at komme op af sengen.
- Vi foretager naturligvis en prioritering. Der er nogle borgere, som har mere brug for vores hjælp – akut – end andre, fastslår han.
Dele af hjemmeplejen i Aarhus har parkeret biler og cykler og bevæger sig i stedet rundt på gåben. En af dem er social- og sundhedshjælper Mogens Sterndorf.
- Vi er simpelthen nødt til at skære ind til benet og prioritere, hvad der er mest vigtigt. Det er, at de får livsvigtig medicin, deres ernæring og deres toiletbesøg, siger han og fortsætter:
- Bad og rengøring har vi været nødt til at flytte. Men vi ved endnu ikke til hvornår, for vi ved ikke, hvordan vejret ser ud i morgen.
Fire ud af 80 børn
Flere af regionens skoler holder fri i dag, men i Aarhus Kommune er også dagtilbud og SFO påvirket.
Afdelingen for Børn og Unge har meldt ud, at de forskellige dagtilbud forsøger at holde åbent og tager imod de børn, der møder ind.
Men hos Børnehuset i Gyvelhøjen i Galten har institutionen rådet forældre til at holde børnene hjemme, hvis det er muligt.
Det har langt de fleste forældre gjort. For ud af de 80 børn, der normalt plejer at være på stedet, var der onsdag kun mødt ti børn ind.
Allerede inden middag var der kun fire børn tilbage.
En masse aflyste eksamener
En lang række studerende på Aarhus Universitet skulle i dag have været til eksamen.
Men det har snevejret også sat en stopper for.
Ifølge Anna Bak, vicedirektør på AU Uddannelse, skulle cirka 2.000 studerende have deltaget i en skriftlig eksamen, men universitetet har aflyst 18 ud af dagens planlagte 22 skriftlige eksamener.
Vurderingen har været, at alt for mange studerende ikke vil kunne møde op og deltage i eksamenen.
- Det er en stor beslutning og en alvorlig situation det med at aflyse eller udskyde en eksamen. De studerende har jo forberedt sig. Det er noget, vi kun gør, hvis det er absolut nødvendigt, siger Anna Bak.
Det har blandt andet ramt Karoline Kattenhøj, der læser medicin på 10. semester.
Hun kæmpede sig igennem snevejret - både på cykel, i bil og på gåben - men blev alligevel sendt skuffet hjem.
- Jeg er selvfølgelig rigtig frustreret, for hele min december er gået med eksamenslæsning. Jeg er virkelig perfektionistisk, fordi jeg ved, at jeg en dag skal stå med menneskeliv i hånden, så jeg har siddet og læst juleaftensdag og tog tidligt hjem fra nytår for at være klar til eksamen, siger hun.
Karoline Kattenhøj håber nu, at der kommer en ny eksamensdato så hurtigt som muligt.
Der er dog eksamener, som startede tidligt onsdag morgen, som Aarhus Universitet ikke har nået af aflyse. De bliver derfor gennemført.
Skrald hober sig op
I Skanderborg og Odder må husejere spejde langt efter skraldebilerne, der skulle have tømt skraldespandene hos cirka 5.000 husstande i dag.
Affaldsselskabet Renosyd har indstillet al kørsel og afhentning af affald på grund af vintervejret, selvom man regner med, at containerne er godt fyldte i kølvandet på jul og nytår.
Det er forventningen, at der fortsat vil falde sne frem til torsdag middag, men så snart vejret tillader det, vil Renosyd genoptage kørslen.