Smuglersag skaber dansk politihistorie

Det er første gang, Den uafhængige Politiklagemyndighed skal behandle en sag, hvor en politibetjent har skudt en formodet gerningsmand.

Det er første gang, Den uafhængige Politiklagemyndighed skal behandle en sag, hvor en politibetjent har skudt en formodet gerningsmand. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En politibetjent fra PETs aktionsstyrke blev søndag aften skudt af formodede narkosmuglere, og en af de formodede gerningsmænd blev dræbt, da det kom til ildkamp ved havnen i Ålbæk i Nordjylland. Den sag skal nu efterforskes.

Den uafhængige Politiklagemyndighed, hedder det organ, der for første gang siden sin oprettelse 1. januar 2012 skal behandle en sag, hvor en politibetjent har skudt en formodet gerningsmand, og hvor en mand er blevet dræbt af politiets skud.

Alvorlig sag gør uafhængighed vigtig

Og netop sådan en sag understreger vigtigheden, at en uafhængig myndighed, mener direktør for klagemyndigheden, Kirsten Dyrman.

- Man kan ikke forestille sig en mere alvorlig sag end denne, og jo alvorligere sagen er, jo vigtigere er det, at der er en uafhængig myndighed, der foretager en uafhængig undersøgelse, så der ikke er nogen tvivl om, hvad der er foregået, siger Kirsten Dyrman til dr.dk.

Flere end 1500 sager

Den uafhængige politiklagemyndighed overtager efterforskningen i visse sager, der omhandler politiets arbejde. Det er en opgave, der tidligere blev håndteret af Statsadvokaturet. Klagemyndigheden har på et år modtaget flere end 1500 sager.

Det var her mellem Ålbæk i Danmark go Arendal i Norge, at de tre nordmænd skulle smugle 250 kilo hash. (© NRK)

Den eneste opgave

Kirsten Dyrman forklarer, at myndigheden, når efterforskningen er afsluttet, sender en redegørelse til statsadvokaten, som så skal afgøre, om sagen skal bringes videre.

- Sagerne er de samme, og vores opgave er den samme som statsadvokaterne - netop af afklare forløbet. Men vi arbejder anderledes, fordi vores eneste opgave er at varetage politiklager og sager, hvor der er mistanke om, at der er begået strafbart forhold, forklarer Kirsten Dyrman.

Tre forskellige typer sager

Den uafhængige politimyndighed overtager efterforskningen fra politiet i tre former for sager:

  • Sager, hvor politiet ikke har overholdt loven. Disse sager spænder fra færdelssager til straffesager.

  • Klager over politiets adfærd.

  • Sager, hvor en person afgår ved døden eller kommer alvorligt til skade ved politiets indgriben.

Og formålet med den uafhængige myndighed er netop, at efterforskningen af politiet er så uvildig som mulig. Inden den 1. januar 2012 var det statsadvokaturet, der efterforskede politisagerne.

- Formålet med myndigheden er, at den kritik man tidligere kunne rejse af, at politiet undersøgte sig selv, ikke længere er relevant, siger Kirsten Dyrman.

Grunden til at klagemyndigheden blev oprettet i første omgang var, at nogle havde det indtryk, at statsadvokaturen ikke var uafhænig i sin undersøgelse af politiet.

Det var her mellem Ålbæk i Danmark go Arendal i Norge, at de tre nordmænd skulle smugle 250 kilo hash. (© DR)

Politiet affyrede skud efter narkosmugler

I sagen fra Nordjylland har Den uafhængige Politiklagemyndighed allerede foretaget en række afhøringer og undersøgelser, der tidligere mandag fik dem til at konkludere indtil videre, at det var en af de formodede narkosmuglere, der affyrede skud mod politiet, hvorefter politiet skød tilbage.

- Vi var til stede søndag aften, og vi har indsamlet information og afhørt flere mennesker allerede, siger Kirsten Dyrman.

Men efterforskningen er ikke slut endnu, understreger Kirsten Dyrman.

- Vi skal efterprøve de foreløbige oplysninger og efterprøve, om der er andre mulige forklaringer, så vi kommer hele billedet rundt, siger Dyrman.