Den britiske variant af coronavirus er slem. Det har vi efterhånden fået tudet ørerne fulde om.
Men måske er den ikke så slem alligevel.
I sidste uge lavede Statens Serum Institut nogle beregninger af smitsomheden af den britiske variant i forhold til de andre varianter af coronavirus.
De beregninger viser, at den er 36 procent mere smitsom - og altså ikke op til 74 procent mere smitsom, som vi har hørt fra Storbritannien.
- Det lyder meget, meget præcist med de 36 procent, men det er det altså ikke. Den kan godt være mellem 20 og 50 procent mere smitsom, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i Statens Serum Institut, i P1 Morgen.
- Men det er lidt lavere, end hvad vi har hørt fra Storbritannien. Vi skal bare tage det med forbehold, for de her tal er ikke mejslet i sten. De kan godt ændre sig, som vi får mere data, siger hun.
God nyhed - men stor usikkerhed
Men hvordan kan eksperterne pludselig regne sig frem til, at den britiske variant måske er mindre smitsom?
Ifølge Statens Serum Institut kan smitsomheden beregnes på forskellige måder. Èn måde er at kigge på, hvor meget andelen af den britiske variant vokser i forhold til de andre varianter per uge. Den vækstrate har været på cirka 70 procent i Danmark, og det er også set i England.
Men så kan man også beregne smitsomheden i forhold til kontakttallet. I de beregninger indgår blandt andet noget, der hedder "generationstiden". Det er det antal dage, der går fra, at en smittet person smitter den næste i smittekæden. I Danmark er tallet 4,7 dage. I Storbritannien regner man med 6,5 dage.
Havde briterne brugt den type beregning, som Statens Serum Institut nu gør, "ville det have set mindre voldsomt ud", som Tyra Grove Krause formulerer det. Altså ville de nok ikke have fået et tal for smitsomheden på helt op til 70 procent.
- I vores beregninger har vi fundet ud af, at kontakttalet for den britiske variant er 1,36 gange højere end de andre varianter. Det svarer til en øget smitsomhed på 40 procent, siger hun.
Det er da en god nyhed?
- Det er det, men man skal vide, at det er behæftet med usikkerhed. For det kan ændre sig. Når vi regner på de her scenarier for, hvordan det kan udvikle sig, bruger vi derfor forskellige tal for smitsomheden. Det er netop for at vise, at smitsomheden har stor betydning for, hvordan scenarierne bliver, siger Tyra Grove Krause.
Kan få betydning for genåbning
Hovedårsagen til, at det er svært at konstatere, hvor smitsom den britiske variant i virkeligheden er, skyldes, at ikke alle positive coronaprøver sekventeres.
Det er først sket siden anden uge i januar. Derfor forventer Statens Serum Institut også i den kommende tid at blive meget klogere på, hvordan den britiske variant breder sig.
Så i første omgang ændrer det ikke på, at vi fortsat skal have restriktioner, lyder det.
- Vi skal stadig følge restriktionerne, for forventningen er fortsat, at den britiske variant kommer til at overtage i februar. Hvor smitsom den er, har betydning for, hvornår man kan forvente at se eksponentiel vækst i smittetallene.
- Det skal indgå i de kommende beregninger af, hvad der sker, når vi lemper på restriktionerne. Og der betyder det selvfølgelig noget, hvor smitsom den er. Så det sidder vi og regner på nu, siger Tyra Grove Krause.
Så kan det her betyde, at vi nu kan trække vejret lidt lettere?
- Det kan selvfølgelig betyde noget for, hvor meget man kan åbne op og hvornår, så det er rigtigt nok. Men det skal vi have mere sikkerhed for, før vi kan komme med konkrete bud, siger Tyra Grove Krause.
Hvad sker der med lempede restriktioner?
Hun slår fast, at Statens Serum Institut reelt ikke ved, hvad kontakttalet for den britiske variant er lige nu, men at de altså forventer at blive klogere, jo flere gennemtestede prøver, der kommer ind.
- Hvis virus er mindre smitsom, end vi hidtil har antaget, så betyder det, at man ikke har behov for helt de samme restriktioner, så det giver nogle bedre muligheder for genåbningen. Det kan betyde, at vi måske kan lempe noget mere lidt tidligere, men det er alt for tidligt at sige, hvornår det bliver endnu, siger Tyra Grove Krause.
I et scenarie med et overordnet kontakttal på 0,8 – og hvis SSI’s beregninger om smitsomheden på cirka 40 procent mere for den britiske variant holder – vil det være muligt at holde virus i skak indtil april.
- Men det er med de nuværende restriktioner. Så vi skal finde ud af nu, hvad der sker med smittetallet, når vi løfter restriktionerne. Èt er smittetal, men det afgørende er, hvad det har af betydning for belastningen af sundhedsvæsenet.
- For at kunne regne det ud skal vi også vide noget om, hvordan det går med at udrulle vaccinationerne. Jo flere risikogrupper, vi får vaccineret, jo mindre belastning får vi på sundhedsvæsenet, siger Tyra Grove Krause.
De nuværende restriktioner gælder foreløbig frem til 7. februar.