Smitte i området har lukket coronafrit gymnasie - men fem minutter derfra mødes eleverne på café: 'Sut jeres sogn'

Smitte i sognet har fået Gefion Gymnasium til at lukke automatisk. Men kun 32 ud af skolens 1.250 elever bor i området.

'Sut jeres sogn'. Der er vist ikke så meget tvivl om, hvordan eleverne på Gefion Gymnasium har det med den automatiske nedlukning, der er sket på baggrund af sognereglerne.

Rækker af elever foran tavlen i de store undervisningslokaler er skiftet ud med runde caféborde for eleverne på Viby Gymnasium udenfor Aarhus og Gefion Gymnasium i København.

Den fysiske undervisning på skolerne er nemlig sløjfet for eleverne på de to gymnasier, fordi smitten er for høj i de respektive sogne, de ligger i.

Derfor er skolernes elever søgt ud mod de genåbnede fortovscaféer for at modtage onlineundervisning dér i stedet for hjemme på værelset, hvor de fleste dansk-, fysik- og historietimer er foregået i år.

Og formålet med at klemme sig sammen rundt om caféborde og betale en høj pris for cortadoer og iskaffer er klart: Eleverne protesterer mod de nye sogneregler, der har fået deres skoler til at lukke automatisk.

  • Papskilte med farverig neonskrift illustrerer elevernes utilfredshed med sognenedlukningen.
  • Cafeen hvor gymnasieeleverne mødes, ligger fem minutter fra skolen. Alligevel må de gerne sidde side om side her.
  • Tavleundervisning og elever på række er byttet ud med caféborde i protest mod sognereglerne, der automatisk har lukket deres skole.
  • På skærmene underviser gymnasielærerne i blandt andet fransk. Men det er ikke optimalt at modtage undervisning online i stedet for fysisk - især ikke så tæt på eksaminerne, mener forpersonen for elevrådet på Gefion Gymnasium.
1 / 4

For med én måned til eksamen og nul smittede på skolen, vil eleverne gerne fremstille det paradoksale i, at de må sidde samlet på en café nær skolen, men ikke mødes i klasselokalet.

'Sut jeres sogn'

Udover de uundværlige computere har eleverne også udstyret bordene med papskilte med neonfarvet maling, så ingen er i tvivl om deres utilfredshed med sognereglerne.

På et smalt skilt står der for eksempel 'Sut jeres sogn' og på et andet '#cancel virtuel undervisning'

For eleverne giver det ikke mening, at de ikke kan møde op på skolen, hvor der er nul smittede, siger Freja Jensen Groes, der er forperson for elevrådet på Gefion Gymnasium.

- Så for os giver det slet ikke nogen mening, at vi ikke kan komme til undervisning, siger hun og tilføjer:

- Især ikke, når vi kun er tre-fire uger væk fra en læseferie.

For med det stigende eksamenspres, nul coronasmittede på skolen og åbne restauranter er absurditeten til at tage og føle på, mener forpersonen for elevrådet.

Ikke lige drømmen om gymnasielivet

Og de her sogneregler presser ikke kun de elever, der snart afslutter tre års ungdomsuddannelse. Nedlukningen falder heller ikke i god jord hos Sylvester Dunker, der går i 1.g på Gefion Gymnasium.

For det med stort set ikke at få lov til at være fysisk sammen med sin helt nye klasse var ikke lige drømmen for Sylvester Dunker og hans nye klassekammerater, da de forestillede sig, hvordan hverdagen som gymnasieelev ville blive.

- Jeg synes, det er sindssygt frustrerende, og det ved jeg, at min klasse og andre 1.g'ere også gør. Vi er kommet ud i nye klasser, og så skal vi lære hinanden at kende, men det kan vi ikke rigtig komme til, fordi vi bliver sendt hjem.

- Så er vi tilbage i en uge, og så bliver vi sendt hjem igen - og det er meget demotiverende, siger han.

Selvom det kun er 2,6 procent af Gefion Gymnasiums 1.250 elever, der bor i Sankt Pauls Sogn, som skolen ligger i, og hvor smitten er, så er alle elever altså blevet sendt hjem.

  • Det er de såkaldte sognenedlukningerne, der har sendt eleverne hjem.

  • Reglerne trådte i kraft for to uger siden og betyder, at sogne med høje smittetal automatisk lukker ned for skoler, fritidsordninger og indendørs idræt.

  • For eksempel kan man se smittetallene lokalt for Vanløse eller Risskov, hvor det tidligere kun var muligt at se dem for hele København eller hele Aarhus.

Sognemodel skal måske justeres

Vi ville rigtig gerne have spurgt enten sundhedsministeren eller sundhedsordføreren fra Socialdemokratiet, om sognemodellen er holdbar, når skoler uden nogen smittede bliver automatisk lukket.

Ingen af dem har villet stille op til interview i dag, men Sundhedsministeriet skriver til DR, at partierne, der blev enige om sognemodellen, vil se på, om den nu skal rettes til, så man for eksempel kan lave en vurdering af den enkelte skole for at se, om den skal lukkes - eller om der skal være mulighed for udeundervisning, hvis ens skole bliver lukket.

Den mulige nye og justerede plan skal først præsenteres for Epidemikommissionen på onsdag og bagefter for Folketingets Epidemiudvalg, inden der bliver ændret noget.

Men den automatiske sognenedlukning er ikke populær hos De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, og han forstår fuldt ud, at eleverne er sure over at være sendt hjem.

- Det er slet ikke rimeligt. Hvis der ikke er smitte på skolen, så skal de selvfølgelig også være på skolen.

Derfor synes han, at den omdiskuterede sognemodel skal justeres.

- Vi skal have lavet en specifik model, hvor man går ind sammen med kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed og slår ned, der hvor smitten er, siger han.