Slut med Livgardens 'gejlede' tasker: Nu skal patronerne tilbage i tasken

Garderne skal fremover kunne hjælpe politiet i blandt andet terrorsituationer.

Det kan tage mellem 50 og 100 timer at gejle tasken, til den er spejlblank. (Foto: © CASPER CHRISTOFFERSEN)

Mellem 50 og 100 timer.

Så længe har enhver værnepligtig i Den Kongelige Livgarde brugt på at 'gejle' den taske, der som en del af uniformen hænger på ryggen - altså på at pudse og sværte den, indtil man kan kunne spejle sig i den.

Men det er slut nu, oplyser Forsvaret.

- Man gejler tasken ved at bruge en masse sværte og pudse den op, så den er spejlblank og det bruger de værnepligtige soldater omkring 50-100 timer i aftentimerne på. Det er det, vi gør op med nu her, siger Thomas Reimann, som er presseofficer ved Livgarden.

For nu skal den polerede taske ikke længere kun være en pyntegenstand, men i stedet fungere som funktionel vagttaske.

- Vi har besluttet, at de vagttasker, som garderne går rundt med på ryggen, nu skal have deres operationelle funktion tilbage igen. De skal altså indeholde patroner og den slags ting, siger Thomas Reimann, som understreger, at garderne stadig skal holde tasken "pæn, ren og blankpudset".

Alligevel er det så stor en praksisændring, at dronningen er blevet orienteret direkte om de nye taske-regler.

Truslen fra terror

Den Kongelige Livgarde har brugt de særlige vagttasker i knap 350 år, og den nuværende model stammer helt tilbage fra 1808.

Kort efter Anden Verdenskrig fjernede man patronerne fra tasken, som i stedet blev pynt på garderuniformen.

Men nu vurderer livgarden, at et "ændret trusselsbillede" gør, at patronerne skal tilbage i tasken igen, så garderne kan være klar til at gribe til våben og assistere politiet i en trusselssituation.

Og hvis tasken skal åbnes igen og igen, giver det ikke mening at bruge time efter time på at gejle den.

En gang om året kårer Dronning Margrethe den bedste garder. Vinderen får et ur. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

- Vi har konstateret at for at kunne være skarpere, hvis der kommer en trussel, så må vi også være opmærksomme på, hvad vi kan gøre for, at garderne kan imødegå en trussel, og det kan vi gøre ved at gøre brug af den taske, som de alligevel går rundt med på ryggen, siger Thomas Reimann og uddyber:

- Tag for eksempel Stockholm, hvor en lastbil pludselig kørte ind i en menneskemængde. Det er sådan nogle ting, vi blandt andet tænker på.

Skepsis på Facebook

Men selv om tasken nu i virkeligheden skal bruges til det, den oprindeligt blev sat i verden for, er der delte meninger om beslutningen.

Den Kongelige Livgardes side på Facebook har nyheden om taskens nye - eller faktisk gamle - funktion fået knap 900 kommentarer.

- Hvis man ikke har gejlet en vagttaske, så bliver man sgu da ikke garder, skriver Henrik Møller blandt andet.

- Lidt eller retteligt meget ærgeligt man går på kompromis med det historiske og kulturelle aspekt i Livgarden, skriver Jakob Jensen.

Og den holdning forstår presseofficer Thomas Reimann egentlig godt.

- Siden Anden Verdenskrig har alle gardere brugt rigtig, rigtig mange timer på at pudse vagttaskerne, så den var så blankpoleret som overhovedet muligt. Det har været en del af deres DNA, at de har brugt mange timer på det her, og derfor er det kontroversielt.

Andre Facebook-brugere glæder sig over, at fremtidige gardere slipper for tjansen. Men garderne kommer nok ikke til at kede sig. Både vagtstøvler og sabelskeder skal nemlig fortsat gejles.