- Vi har ikke opgivet kampen, vi fortsætter.
Sådan lyder det fra sygeplejerske Marianne Priskorn, efter regeringen i går meldte ud, at den vil sætte en stopper for den strejke, sygeplejerskerne har ført de seneste ti uger.
Marianne Priskorn er tillidsrepræsentant på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Hvidovre Hospital, og selvom hun er skuffet, så vil hun ikke give op på ønsket om en højere løn.
- Jeg håber, den vrede og frustration, som vi har nu, bliver vendt til hårdt arbejde. Og at vi på den lange bane kan få nogle af de her løfter igennem, siger hun.
Men skuffet, det er hun. For regeringens indgreb ser nemlig på nuværende tidspunkt ud til, at de offentligt ansatte sygeplejersker ikke får mere end en lønstigning på 5,02 over de næste tre år. Noget, de allerede har stemt nej til to gange i overenskomstforhandlingerne.
- Jeg er nærmest rystet. Jeg synes, det er uansvarligt og respektløst, at vi bliver spist af med et lovindgreb, der ikke indeholder så meget som bare en lillebitte forbedring i forhold til det, vi har stemt nej til to gange, fortæller Marianne Priskorn.
Frygter for sundhedsvæsenet
I går meddelte sygeplejerskernes forhandler og formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, at hun frygter, det får konsekvenser for fremtidens sundhedsvæsen.
En frygt, som Marianne Priskorn deler:
- Jeg er meget bekymret for fremtiden. Både for mig selv og mine kollegaer som sygeplejersker, men i særdeleshed også for fremtidens sundhedsvæsen og patienterne, som bliver gidsler i det her.
I går meldte Sundhedsstyrelsen nemlig ud, at de ti ugers sygeplejestrejke allerede nu vil betyde, at det vil tage to år at komme igennem de forsinkelser, den har skabt.
Og det får sygeplejersken Julie, der er tillidsrepræsentant på Rigshospitalet, til at undre sig, da DR Nyheder møder hende til en demonstration efter gårsdagens pressemøde om regeringsindgrebet:
- Allerede nu, hvor vi strejker, kan sundhedsvæsenet ikke klare det. Det tager to år at få arbejdet sig igennem puklerne bare nu. Hvad har man tænkt sig at gøre i 2026, når der mangler 6.000 sygeplejersker?
En kamp for ligeløn
Lønnen har gennem hele strejken været et stort krav fra sygeplejerskernes side. De mener ikke, de får tilstrækkeligt i løn sammenlignet med mandedominerede fag med den samme uddannelseslængde.
- Når man tænker på lønefterslæbet, altså vores ligelønsproblematik i Danmark, så synes jeg, politikerne skulle have fanget den nu og gjort op med det en gang for alle, påpeger Marianne Priskorn og siger, at der blandt andet er rekrutterings- og fastholdelsesproblemer blandt sygeplejersker.
I regeringens udmelding er der ikke lovninger på mere i løn end lønstigningen på fem procent over de næste tre år. Men sygeplejerskerne kan se frem til en lønstrukturkomite, der skal se på strukturelle lønforskelle i det offentlige.
I aftes sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde, at sygeplejerskernes strejke kan være afsluttet allerede på lørdag, hvis lovindgrebet altså bliver hastebehandlet.
Sådan en behandling kræver tre fjerdedeles flertal i Folketinget. Det er der på nuværende tidspunkt.