Når Arbejdstilsynets besøger danske skoler, ser man næsten udelukkende på lærernes arbejdsmiljø. Men mange af de problemer, der går ud over skolens ansatte, rammer eleverne lige så hårdt.
Det fortæller flere eksperter, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har talt med på baggrund af tal for Arbejdstilsynets besøg på danske grundskoler i 2012 og 2013.
- Skolereformen giver længere skoledage for mange børn, og det er klart, at jo længere tid, man opholder sig i et lokale med dårlig luft, og som er beskidt, jo mere skadeligt er det, siger ledende overlæge på Odense Universitetshospitals Børneafdeling, Arne Høst.
Særlige grupper hårdt ramt
Arne Høst peger på at særligt gruppen af børn med astma og allergi er hårdt ramt, hvis indeklimaet ikke lever op til kravene i arbejdsmiljøloven.
- Når børnene opholder sig lang tid i skolen hver dag, ved vi fra undersøgelser, at børn med høfeber eller astma får forringet deres livskvalitet. De har det simpelthen bedre i ferier, end når de er i skole, siger Arne Høst.
Syv til 10 procent af alle danske børn har astma, og over 60 procent af dem, har det på grund af allergi.
Ringere karakterer
Det er ikke kun gruppen af børn med astma, der bliver ramt, når luften bliver tung og mængden af ilt mindsket i løbet af skoletimen.
- Vi har lavet undersøgelser, der viser, at det giver en fem, 10 og op til 15 procent ringere præstation fra eleverne, siger Geo Clausen, der er professor på DTU.
Han stod blandt andre bag en undersøgelse i 2009, der viste, at ventilationen i 56 procent af klasseværelserne i undersøgelsen var for dårlig.
- Den seneste viden peger på, at det har effekt på de nationale tests. Her kan vi se, at elever, der sidder på skoler med mekanisk ventilation, klarer sig bedre end elever uden.
Ekspert: Gør ventilation til lovkrav
Netop mekanisk ventilation, hvor et anlæg automatisk skifter luften i lokalet efter behov, er i mange tilfælde løsningen på et dårligt indeklima.
I Norge og Sverige er der krav om mekanisk ventilation for at sikre luftkvaliteten, og I Danmark, burde man også stille krav til luftkvaliteten i klasselokaler, mener specialkonsulent på Dansk Center for Undervisningsmiljø, Rasmus Challi.
- Jeg er ikke naiv og tror ikke det kommer til at ske over en nat. Det vil være en stor økonomisk udfordring for rigtig mange kommuner. Men der er efterhånden en del undersøgelser der viser, at det gør en stor forskel i forhold til koncentration og indlæring, siger han og fortsætter:
- Nogle kommuner har allerede prioriteret det, men der er også skoler, hvor jeg godt kan frygte, at det ud på eftermiddagen er svært at gennemføre meningsfuld undervisning. Reformen siger, at alle elever skal blive så dygtige som de kan: Indeklimaet bør ikke være en hæmsko eller barriere for hvor dygtig man kan blive.
I alt har Arbejdstilsynet uddelt 1.144 påbud på 567 skoler i løbet af 2012 og 2013. I den periode var der tilsyn på 1.625 privat- og folkeskoler ud af i alt 1.919.