Skoleledere: Det fjerner tilliden, at lærere skal stemple ind og ud

Det kommer bag på Skolelederforeingen, at lærere i visse kommuner nu skal stemple ind og ud. Forsker kalder det 'et markant tilbageskridt'.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, mener det er uhensigtsmæssigt at registrere, hvornår lærerne møder og går. (Foto: © Skolelederforeningen, Skolelederforeningen)

Det kommer bag på skolelederne, at lærere i Esbjerg og Tårnby Kommuner nu skal til at stemple ind, når de møder på arbejde, siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

- Vi blev overraskede over, at der er nogle skoler og kommuner, der har valgt den løsning. Det havde vi ikke hørt om før i dag, siger han til DR Nyheder.

Skoleledere: Uhensigtsmæssigt at indføre stempelkort

Skolelederne er ikke begejstrede for tanken om, at lærerne nu skal til at tidsregistrere, hvornår de møder om morgenen og går om eftermiddagen.

- Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt, og det er ikke noget, vi vil anbefale, siger han.

- Hvis folk skal være der fra 7 til 17, så går jeg ud fra, at de er der fra 7 til 17. Vi arbejder meget med tillid i vores system og mener, det er hele grundlaget.

Lærere kan miste gnisten med tidsregistrering

Den manglende tillid kan blive dyr for de kommuner, der indfører tidsregistrering, mener arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve fra RUC.

Tårnby Kommune og ledelsen på de tre skoler i Esbjerg, der indfører systemet, risikerer nemlig at deres lærere mister gnisten.

- Denne form for kontrol kan kun opfattes som et tegn på mistillid, og det får formentlig den effekt, at medarbejderne bliver mindre tilfredse og derfor ikke leverer en ligeså god arbejdsindsats, som de ellers ville have gjort, siger han til Ritzau.

Stempelordning er et levn fra industrisamfundet

Ikke siden industrisamfundet har det været udbredt at tvinge medarbejdere til at stemple ind, når de møder på arbejde, og ud, når de går hjem.

Og Bent Greve kalder det et 'markant tilbageskridt for fleksibiliteten' på arbejdsmarkedet, at visse skoler nu går baglæns i udviklingen.

- Vi ser efterhånden slet ikke den slags kontrol på arbejdsmarkedet længere. I dag har man tillid til, at medarbejderne kan finde ud af at komme til tiden og udføre sit arbejde, siger han til Ritzau.

Selv om skoleledernes forening er imod tanken om at registere lærernes arbejdstid, vil skolelederne ikke stå i vejen for, at kommuner og skolerne benytter et stempelkort-system.

- Der må jo være en grund til, at de har valgt det, siger Claus Hjortdal.