23 formodede købere af illegale opioid-piller, blev tirsdag tilbudt misbrugsrådgivning af Midt- og Vestjyllands Politi.
Det sker, efter politiet i august kunne beslaglægge 18.000 tramadolpiller, der blev fundet af skoleelever i et skovområde tæt på Nørre Boulevard Skolen i Holstebro.
Politiet fandt samtidig en telefon, der mistænkes at have formidlet det ulovlige salg af pillerne. En 20-årig mand er sigtet og varetægtsfængslet for fundene.
Nu er 23 personer sigtet for at have købt de receptpligtige piller af manden. Tirsdag fik alle 23 besøg af politiet, som de fleste steder fandt mindre mængder af blandt andet tramadolpiller, hash og kokain.
Men efterfølgende blev alle 23 også tilbudt hjælp.
Ifølge Mette Bundgaard, der er politikommissær for forebyggelse, nærhed og tryghed hos Midt- og Vestjyllands politi, har politiet før haft succes med at tilbyde potentielle misbrugere hjælp.
Og det er hendes forventning, at det vil ske oftere fremadrettet.
- Det giver så meget mening, at vi hjælper dem, der måtte have et misbrug. Det er ikke kun et problem for den enkelte, men for en hel familie. Man ser forældre, der er i dyb afmagt, siger hun til DR.
DR har den seneste tid beskrevet, hvordan flere og flere unge henvender sig på landets behandlingssteder med et misbrug af receptpligtige opioider, og at det er utroligt nemt at få fat i de smertestillende og vanedannende piller på det illegale marked.
En skærpet straf
National Enhed for Særlig Kriminalitet har de seneste tre år set en stigning i sager, der drejer sig om salg eller forbrug af opioider.
Søren Enevoldsen, der er politiinspektør for efterretnings- og analysecenteret hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), har tidligere forklaret, at opioiderne blandt andet kan købes af pushere på sociale medier, i nogle kiosker og gennem sms-kæder.
Sundhedsstyrelsen er bekymret for den øgede tilgængelighed, og flere politiker har tilkendegivet, at de er villige til at skærpe straffen for salg af opioider.
Som reglerne er i dag, er det muligt at være i besiddelse af op til omkring 3.000 smertestillende lægemidler, og slippe med en bøde. Mens der kun skal op til cirka 150-200 ecstacy piller eller cirka 25 gram kokain til at blive straffet efter straffelovens paragraf 191, som kan udløse en fængselsstraf i op til 16 år.
Holder øje
Politikommissær Mette Bundgaard oplyser, at to ud af de 23 - med det samme - takkede ja til en samtale med en misbrugsrådgiver fra det lokale misbrugscenter, da de var inde til afhøring.
Derudover har en række personer henvendt sig med ønsket om at blive kontaktet af en misbrugsrådgiver.
Ifølge politikommissæren er det også politiets forpligtelse at hjælpe potentielle misbrugere, når politiet kommer i kontakt med dem.
- Vi rækker ud, hvor vi kan se, at der kan være et problematisk misbrug. Det er et langt sejt træk at få folk ud af misbrug. Det er ofte svært for dem, der har misbruget, at erkende det. Det kræver mange hints og dialoger, før man selv erkender det, siger Mette Bundgaard.
Udspil på vej
Ransagninger og samtaler med de 23 sigtede personer har samtidig været med til at sende et signal om, at politiet følger området tæt.
- Vi ser flere og flere, som bliver taget med tramadol-piller, og vi er meget bekymrede for den tendens, da det er et stærkt vanedannende stof. Vi vil med vores indsats gerne sende et stærkt signal om, at vi holder øje med både købere og sælgere også af dette stof, lyder det fra politikommissær Knud Lauridsen fra lokalpolitiet i Holstebro i en pressemeddelelse.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har oplyst til DR, at regeringen arbejder på et nyt udspil, fordi udviklingen er foruroligende. Det bliver præsenteret i begyndelsen af 2024.
Du kan blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider i vores explainer her:
Og hvis du vil vide mere om opioidmisbrug blandt unge i Danmark, så lyt til den nye podcast 'Piller fra Helvede' i appen DR Lyd eller se den nye tv- dokumentar 'Helt væk på piller' på DRTV.