Skimmelsvamp, mangel på hænder, utæt tag og bøder på en lille million om dagen.
Problemer og panderynker har der været rigeligt af på det fynske supersygehus Nyt OUH, der nu ramler ind i endnu en forsinkelse.
Den forsinkelse kan løbe op i halvandet år. Det fremgår af en uvildig statusrapport, som netop er sendt ud, og som politikerne i Region Syddanmark skal drøfte i næste uge.
Og bliver en forsinkelse af den størrelse en realitet, vil patienter først kunne rykke ind på hospitalet i 2027 – ikke i 2025/2026, som den nu skrottede tidsplan siger.
- Jeg er meget, meget utilfreds. Når vi laver en aftale i december 2022, som vi tror på, og som begge parter skriver under på. Og vi aftaler at mande op - ja, så er det stærkt utilfredsstillende, siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling i Region Syddanmark.
Corona og krig
Det er regionen, der bygger supersygehuset, og som flere gange har givet totalentreprenøren mere tid til at færdiggøre hospitalet i.
Årsagerne har været mange - corona, inflation, krig i Ukraine og mangel på hænder, og i december 2022 blev aftalen med den italienske totalentreprenør OHPT – Odense Hospital Project Team - at Nyt OUH skulle stå klar i november 2024.
Nu var det sidste gang, der blev givet mere tid. Nu skulle der mandes op.
Det blev der ikke.
De hænder, der for alvor skulle få byggeriet ud over stepperne, kom ikke, lyder det fra projektdirektør Kenneth Holm.
- I gennemsnit har der i 2023 været en afvigelse på 20 procent i forhold til den planlagte bemanding, siger projektdirektøren.
960.000 kroner om dagen
Til gengæld kom der dagbøder på 960.000 kroner – dagbøder, der har regnet ned over totalentreprenøren i mere end to måneder. De begyndte at falde midt i december 2023, fordi totalentreprenøren har misset nogle aftalte milepæle - og de falder endnu.
Men heller ikke bøder har hjulpet nok på byggeprocessen, og nu er forsinkelsen så massiv, at det er umuligt at nå i mål til den aftalte tid.
- Vi har taget et af de mest kraftige værktøjer i anvendelse ved at give dagbod, men en dagbod fjerner jo ikke i sig selv en forsinkelse, siger Kenneth Holm.
Hverken projektdirektøren eller Karsten Uno Petersen kan eller vil sige noget om, hvordan den nye plan kommer til at se ud. Og dermed noget om, hvornår sygehuset kan tages i brug af patienter.
- Det er for tidligt at sige noget konkret om, hvad den reelle forsinkelse er, men det arbejder vi på nu. Vi tager os den tid og giver det den grundighed, det skal have, for at vi kan lave en realistisk og pålidelig tidsplan, siger Kenneth Holm.
Mange møder forude
Projektdirektøren varsler, at arbejdet med at lægge en ny tidsplan kan tage måneder.
- Så snart arbejdet og planen er på plads, melder vi noget ud, lyder det fra Kenneth Holm.
I den kvartalsrapport, der netop er udgivet om byggeriet, er nævnt en forsinkelse på op til 18 måneder, men hvad det ender med, vil afhænge af analyser og af de møder, som projektorganisationen og OHPT skal have med hinanden i de kommende måneder.
Totalentreprenøren har ikke ønsket at kommentere forsinkelsen af det, der bliver Danmarks største nybyggede supersygehus.