Skibsvrag langs de danske kyster får bare lov til at blive liggende

Når et skib ender som et skibsvrag langs de danske kyster, kan der gå meget lang tid, inden nogen gør noget for at fjerne vraget.

Endnu en strandet båd er dukket op ved Juelsminde. Det er sket netop som kommunen har fjernet en anden båd (Foto: © Steffen Terpling)

Rundt omkring i Danmark er der flere steder strandede skibe, som har ligget og passet sig selv i kortere og længere tid. Og det er ikke sikkert, de bliver fjernet sådan lige med det samme.

Det er særligt i sager, hvor ejeren ikke magter at fjerne skibet selv, at problemerne opstår. I en sag fra Føns Vig på Fyn har et skib ligget et godt stykke ude i vandet siden 2022.

Anne Bjerrisgaard, der bor i Føns, synes, at det er trist at se på skibet, der bare ligger dér og går mere og mere i stykker.

- Jeg synes, det er ærgerligt. Hvis der ikke er noget farligt rent miljømæssigt, så bør man enten få den op eller få den trukket så langt ud, at den går helt ned, sådan så den kan være til gavn for fiskene.

- Punkt et, den er en øjebæ, og punkt to, den er jo ikke til gavn for noget som helst, siger hun.

Der er en fin udsigt over Føns Vig på Fyn, men både borgere og kommunen kan se noget skæmmende midt i billedet (Foto: © Trine Søgaard Rødkær)

Båden i Føns Vig er på ingen måde et særtilfælde

I Hedensted Kommune ved As Vig har et strandet skib i månedsvis givet kommunens medarbejdere hovedbrud.

Ove Kjærskov Nielsen (DF), der er formand for formand for teknik- og miljøudvalget i Hedensted Kommune, var godt tilfreds med, at kommunen endelig kunne fjerne den båd, der lå ved As Vig i månedsvis (Foto: © Ove Kjærskov Nielsen)

Skibet er nu fjernet, efter at Hedensted Kommune lavede en aftale med ejeren og overtog skibet, som så kunne knuses og fjernes med en gravemaskine fredag.

Men dårligt nok var skibet fjernet, inden en ny strandet båd dukkede op.

Og den besked kom som en uventet overraskelse for Ove Kjærskov Nielsen fra Dansk Folkeparti, der er formand for teknik- og miljøudvalget i kommunen.

- Da jeg fik informationen, var jeg da lige ved at sige en masse grimme ord. Det er da ikke lige noget, der er sket tidligere i min karriere i kommunalbestyrelsen. Det er da utroligt, at det lige skal ske to gange i træk, siger han.

Udvalgsformanden tror dog ikke, at kommunen får problemer med den nye båd. For den er umiddelbart i god stand, så han regner med, at ejeren får den fjernet.

- Forvaltningen er i dialog med ejeren, og ejeren er i dialog med sit forsikringsselskab, så jeg forventer da ikke, at det er noget, vi skal involveres ret meget i, siger Ove Kjærskov Nielsen.

Lotte Mikkelsen er ked af, at båden skal ligge og være forlist på den måde. Hun vil hellere have, at den lå pænt inde i havnen. (Foto: © Steffen Terpling)

Ude ved den nye strandede båd kom Lotte Mikkelsen forbi, da hun var ude for at lufte hunden.

- Jeg tænker, at det er ærgerligt, at den ligger her og klukker. Jeg synes, at den hører til enten sejlende ude på vandet eller hvor den ligger fint i en havn.

- Jeg vil jo også mene, at man kunne trække båden ind i en havn nu. Vi har fint vejr, men det bliver der ikke ved med at være. Det er et problem, at der er så mange uoverensstemmelser i forhold til, hvem der skal fjerne sådan en båd, siger hun.

Det er først når et skib bliver til affald, at kommunen kan gøre noget

Tilbage i Middelfart Kommune må kommunen slå ud med armene, når folk spørger, om ikke kommunen vil fjerne skibet ude i vandet.

Christina Føns, der er direktør i Middelfart Kommune, siger, at det også er beskæmmende for kommunen, at skibet ligger der, men samtidig, at det er vanskeligt at gøre noget.

- Dels er vores opfattelse, at der er en ejer til det her skib, og dels er det ikke kommunen, der er myndighed ude på vandet.

- Det er først i det tidsrum, at det bliver til affald og begynder at drive ind mod land, at vi kan begynde at tage affære, siger hun.

Og Søfartsstyrelsen kan heller ikke hjælpe.

- Vi har været i dialog med Søfartsstyrelsen, som ikke mener, at de kan gøre noget, fordi skibet ikke er til fare for søfarten og fiskeriet. Der er også blevet sendt henvendelse til både Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet, og dem mangler vi tilbagemeldinger fra, siger hun.