’Skatten fra helvede’ ryger: Niels slipper for at betale 22 millioner kroner

Lagerbeskatningen kostede potentielt iværksættere millionstore beløb for fiktive skattegevinster, men nu bliver den fjernet med ti års tilbagevirkende kraft.

Efter otte års kamp er Niels Buus lettet over, at han ikke længere skal betale 22 millioner kroner dyr skatteregning. (Foto: © Asta Pil Heltborg)

I otte år har nordjyske Niels Buus haft en sort sky hængende over sig i form af en skatteregning på et svimlende millionbeløb, som de færreste ville kunne spare sammen i løbet af en hel levetid.

Mere specifikt en skatteregning på over 22 millioner kroner for penge, han aldrig har tjent.

Men nu er den pludselig væk, efter Folketingets politikere mandag meldte ud, at man afskaffer loven om lagerbeskatning med ti års tilbagevirkende kraft - i stedet for de syv år, som oprindeligt blev meldt ud for et par uger siden.

- Pengene betyder noget, men det at slippe for kampen betyder også rigtig meget, forklarer han.

- Det er en meget tung kamp, som jeg undgår nu, siger han og understreger, hvor stort et slag i maven, det derimod var, da han for blot uger siden troede, at hans sag var blot ét år for gammel til at blive slettet fra systemet.

Lagerbeskatningen bliver også kaldt 'skatten fra helvede', døbt af iværksættere som Niels Buus, der for alvor har fået fingrene i klemme.

Han er iværksætter og erhvervsmand - tidligere topchef - og ejede en lille del af aktierne i satellitproducenten Gomspace, der for otte år siden blev børsnoteret.

Og fordi kursen i en kort periode var ekstremt høj, modtog han et brev fra Skat med krav om at betale 22 millioner kroner.

Kunne ikke have forudset det

Niels Buus husker stadig den dag, han modtog brevet fra Skat med det enorme millionbeløb - og ikke mindst tiden, der fulgte.

- Jeg har holdt det ud i strakt arm i otte år. Det kommer stadig til at tage lidt tid at få helt styr på mig selv nu, siger han.

Vidste du ikke godt, at du ville blive beskattet af gevinsten, selvom du ikke trak pengene ud?

- Nej, for vi kunne få det revideret. Jeg ejede selskabet, og jeg havde hele tiden regnet med, at jeg ikke var omfattet, siger han og understreger, at særligt Foreningen af Børsnoterede Virksomheder har været til stor hjælp undervejs i forløbet.

En klagesag blev stablet på benene, og han har derfor endnu ikke betalt af på den store gæld, men han forventede, at det ville ske en dag - og er på sin vis overrasket over, at det ikke længere er aktuelt.

- Det er nærmest et mirakel. Det er så sjældent, at love bliver lavet om, at man ikke kan tillade sig at tro på det, siger han.

Niels Buus kan nu glæde sig over, at han slipper for at finde 24 millioner kroner på bankkontoen - og at han nu kan begynde at se fremad.

- Jeg synes, det er en sejr, at lovgiverne kan lave ting om, når noget viser sig at være galt, siger han, nogenlunde med ro i maven.

Han understreger dog, at han først kan sætte et endeligt punktum, når loven forventeligt bliver vedtaget nu på torsdag.