Det kan vise sig, at der er tale om en vaskeægte skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Det siger DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, efter at det i dag er kommet frem, at FE-chef Lars Findsen og to andre er blevet fritaget for tjeneste.
Hjemsendelserne sker i kølvandet på en pressemeddelelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), hvor tilsynet peger på, at FE både skal have tilbageholdt og givet direkte forkerte oplysninger til tilsynet, der ellers skal kontrollere, at alt foregår, som det skal.
- Lige i dag står FE noget groggy tilbage. De har mistet både deres topchef og to øvrige ledende ansatte. Det har konturerne og omridset til noget, der kan være en meget stor skandale, siger Trine Maria Ilsøe.
'Usædvanligt'
Ifølge tilsynet hersker der i FE's ledelse og dele af tjenesten en uhensigtsmæssig kultur, hvor eventuelle sidespring i tjenesten skulle forsøges holdt skjult. Det skulle blandt andet være sket ved at undlade at orientere tilsynet.
Desuden skulle FE uberettiget have behandlet oplysninger om en ansat i tilsynet.
Trine Maria Ilsøe beskriver konklusionerne i tilsynet som en "sønderlemmende kritik".
- Det er ovenud usædvanligt. Én ting er, at vi godt ved, at FE i tidligere rapporter har fået kritik, men der har det hele tiden lignet noget, der kunne arbejdes med. Men denne gang er tilsynet af en anden opfattelse. De beskylder dem jo nærmest for at have løjet.
Undersøgelse sættes i gang
I pressemeddelelsen skriver TET, at "én eller flere" whistleblowere har været i besiddelse af en "betydelig mængde materiale vedrørende FE, som tilsynet ikke hidtil har haft kendskab til eller mulighed for at tilvejebringe".
- Det er tankevækkende, at den her sag kommer på baggrund af en eller flere whistleblowere. Uden disse oplysninger, ingen sag. Det er meget opsigtsvækkende.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ønsker ikke at stille op til interview, men hun oplyser i en pressemeddelelse, at man vil iværksætte en undersøgelse af sagen.
Fordi der er tale om en undersøgelse af en spiontjenste, skal vi ikke regne med, at vi får alt at vide, vurderer Trine Maria Ilsøe.
- Offentligheden skal ikke regne med at få alt at vide i denne sag, for TET understreger, at de har afklassificeret enkelte konklusioner. Det vil sige, at de oplysninger, der ligger til grund for konklusionerne, er klassificerede, men jeg tror helt sikkert, at der kommer flere oplysninger frem, end der er på nuværende tidspunkt.