Endnu en ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er hjemsendt efter anklager fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) om alvorlige lovbrud.
Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et svar til Folketingets Forsvarsudvalg.
Med hjemsendelsen er i alt fem medarbejdere fra FE nu hjemsendt.
Først blev chefen for FE, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere fritaget for tjeneste 21. august, da tilsynet lagde sin kritik af spiontjenesten frem.
Tre dage senere, 24. august, meddelte Forsvarsministeriet så, at også Thomas Ahrenkiel, tidligere departementschef i ministeriet, var fritaget for tjeneste som konsekvens af sagen. Thomas Ahrenkiel var chef for FE indtil 2015.
Nu er en femte medarbejder fra FE altså blevet fritaget for tjeneste, fremgår det i svaret fra Trine Bramsen.
Handler om samarbejde med NSA
Tilsynet rettede på flere punkter kritik af FE, der er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste. Blandt andet blev det kritiseret, at spiontjenesten flere gange har tilbageholdt centrale oplysninger og videregivet urigtige oplysinger til tilsynet.
Forsvarets Efterretningstjeneste må som udgangspunkt ikke spionere på danskere, men tilsynet rejser også kritik af, at der "uberettiget kan indhentes oplysninger om danskere".
Derudover er der ifølge tilsynet tegn på, at Forsvarets Efterretningstjeneste har igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere.
Det er småt med oplysninger om, hvad der ligger til grund for kritikken.
Ifølge DR's oplysninger handler skandalesagen dog om FE's samarbejde med USA's største og mest magtfulde efterretningstjeneste, NSA.
Mere specifikt drejer det yderst hemmelige samarbejde sig om elektronisk indhentning af store mængder rådata fra en kabeladgang, som FE har givet NSA adgang til.
Den pågældende type kabler bruges til alle former for digital kommunikation, herunder telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder.
Dermed har NSA haft adgang til rådata, der kan have indeholdt danskeres personlige oplysninger og private kommunikation.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtalt, at hun ser på sagen med "meget, meget stor alvor" og har bebudet en undersøgelse af den.
Hvad er Forsvarets Efterretningstjeneste?
- •
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal beskytte Danmark og danskerne mod trusler fra udlandet.
- •
Efterretningstjenesten har til opgave at indsamle, bearbejde og formidle informationer af betydning for danske sikkerhedsinteresser.
- •
Oplysningerne kan blandt andet omhandle terrorisme, cyberkriminalitet, våbenhandel, udvikling af masseødelæggelsesvåben, pirateri og organiseret kriminalitet, samt militære, politiske og økonomiske informationer af betydning for danske sikkerhedsinteresser.
- •
FE laver også politiske og militære analyser, sikkerhed for soldater og støtte til militære opgaver. Andre gange afværger FE ikke bare cyberangreb, men udfører dem også selv i samarbejde med Forsvaret.