Skandalelæge hvidvasket i Danmark

Han har omskåret små drenge på en torturlignende måde og har en del sager om fejlbehandlinger bag sig. Alligevel har Sundhedsstyrelsen i Danmark givet Rafik Abu-Ramadan lægeautorisation og anbefaling.

Rafik Abu-Ramadan kan fortsætte med at arbejde som læge, selvom han har en stribe af skandalesager bag sig. Er du blevet behandlet af denne læge, må du meget gerne kontakte DR på 1212@dr.dk.

Han har en stribe sager om fejbehandlinger bag sig, og har været anklaget for blandt andet børnemishandling i Sverige - alligevel er der risiko for, at danskere i fremtiden kan blive behandlet af skandalelægen Rafik Abu-Ramadan.

En skrækkelig omskæring

Distrikstsygeplejerske Eva Lindhe, mødte for 17 år siden Rafik Abu-Ramadan i en flygtningelejr i Dalarna, Sverige. Her skulle han omskære seks små drenge i alderen ét til seks år.

- Jeg har aldrig set noget værre. Jeg har forsøgt at glemme det, men sådan noget kan man ikke glemme, fortæller hun.

- De skreg. Man kunne høre skrig udenfor lejlighederne. Vi gik ind, og der så vi, at der lå en skalpel og et stykke bandage på et bord og en flaske sprit, fortæller sygeplejersken, som tilføjer, at lægen ikke brugte bedøvelse og kun have en enkelt skalpel, som han brugte til alle indgrebene.

Lægen blev dømt for børnemishandling i byretten og landsretten. Men Højesteret frikendte ham, fordi forældrene havde givet deres samtykke.

Godkendt i Danmark

Lægen blev uddannet fra Ein-Shams Universitet i Egypten.

I 2007 fik Rafik Abu-Ramadan en dansk lægeautorisation og Sundhedsstyrelsen har godkendt ham som speciallæge i almen medicin, selv om han slet ikke har læst til speciallæge inden for feltet.

Han har i et år arbejdet som vikar hos en praktiserende læge i København. Samtidig arbejdede han en uge på et lokalt lægehus i Hammerfest i Norge.

God til at presse på

Her blev lægen fyret, da kommunen opdagede, hvilke sager om fejlbehandlinger, han har bag sig. Inden fyringen nåede han dog at afvise en gravid kvinde med alvorlig urinvejsinfektion i sommeren 2008. Infektionen kunne have medført, at kvinden kunne miste sit barn.

- Noget er gået galt et sted, og Rafik Abu-Ramadan har været godt til at presse på, og til sidst få sin vilje, fortæller Nils René, som er afdelingsdirektør ved Socialstyrelsen i Sverige, hvilket svarer til vores Sundhedsstyrelsen.

Socialstyrelsen har advaret de danske myndigheder om lægen, men han fik alligevel en lægeautorisation. Siden fik han titlen som speciallæge i almen medicin,på baggrund af en fejl.

21 SØNDAG har dog ikke fundet tegn på, at lægen har foretaget fejlindgreb, omskæringer eller receptfusk herhjemme.

Narkotika og omskæringer

Første gang den svenske Socialstyrelsen hørte om den berygtede læge var i 1994, hvor Rafik Abu-Ramadan endnu ikke var godkendt som læge i Sverige, men arbejdede på prøvetid i et år.

- Allerede dér var der en hel del aktivitet omkring hans udskrivning af narkotika og andre lægemidler. Og han var også indblandet i en del mistanker om fejlagtige omskæringer, fortæller Nils René.

- Der var en hel del spørgsmålstegn ved hans kompetancer. Og der var også visse receptforfalskninger, der kunne knyttes til ham.

Et spædbarn var ved at miste livet

Lægen har fået advarsler fra de svenske sundhedsmyndigheder i i alt fire sager. Den ene fik han efter en kun tre uger gammel dreng i 2003 ankom til sygehuset i Malmø efter en privat omskærelse.

- Drengen var så dårlig, at han var lige ved at dø. Han blev reddet på sygehuset, men var i en meget dårlig tilstand, fortæller Nils René.

Grov mishandling

Socialstyrelsen udtalte, at drengen var blevet udsat for mishandling og havde gennemgået en torturlignende behandling.

Lægen blev afskediget, og styrelsen forsøgte at få en overordnet myndighed til at tage autorisationen fra Rafik Abu-Ramadan, men sagen blev ikke taget op.

Grove operationer

Derudover er der kommet 15 anmeldelser i forbindelse med hans arbejde på hospitalerne.

- På sygehusene havde man anmærkninger om, at han opererede "groft". Der blødte meget, og et sted havde han taget væv ud, som ikke var sygt, fortæller Nils René, afdelingsdirektør ved Socialstyrelsen i Sverige.

Har opsøgt lægen

21 SØNDAG har to gange opsøgt lægen på hans privatadresse og har forsøgt at kontakte ham via telefon og mail.

Men det har ikke været muligt at få et interview eller få oplyst om Rafik Abu-Ramadan på nuværende tidspunkt har arbejde på et hospital i Norge, Sverige, Danmark eller et helt fjerde sted.

Sundhedsstyrelsen har nemlig givet Rafik såkaldt "Good Standing", som betyder at han kan rejse til England eller Saudi-Arabien med rene papirer.

Og det seneste job, som 21 SØNDAG ved, at lægen har bestridt, er på et sygehus i Sverige.

Se mere i 21 Søndag i aften klokken 21.00 på DR1