En coronavaccine i skulderen på skolebørn ned til 12 år.
Det kan blive en realitet, når Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i dag offentliggør sin beslutning om, hvorvidt coronavaccinen fra Pfizer også kan blive godkendt til børn i alderen 12-15 år.
Men selv om coronavaccinen fra Pfizer får grønt lys til børn, er det langt fra sikkert, at danske børn skal have vaccinen.
Det siger flere eksperter til DR Nyheder, blandt andre Klaus Birkelund Johansen, overlæge og formand for børnelægerne.
- Vi skal ikke vaccinere børn mellem 12-15 år mod corona. De har en utrolig lav risiko for at blive smittet med corona, og samtidig er senfølger for børn stort set ikke-eksisterende.
- Det er et grundlæggende princip, at vi vaccinerer personer, der også selv skal have gavn af vaccinen, og det princip skal vi ikke bryde, siger Klaus Birkelund Johansen.
- Intet tyder på, at børn driver smitten eller er mutantfabrikker. Vi har stort set vaccineret alle personer med høj risiko, og argumentet om, at vi skal vaccinere børn for at beskytte de personer, hvor vaccinen ikke virker, eller som ikke er vaccineret, er ikke nok for mig, siger børnelægernes formand.
Cirka tre ud af fire forældre vil gerne lade deres børn vaccinere, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det, viste en meningsmåling, som Epinion foretog for DR Nyheder i marts:
Er børn med coronavirus et problem?
Heller ikke Lone Graff Stensballe, børnelæge på Rigshospitalet og professor i vaccinologi på Københavns Universitet, mener, at der er grund til at massevaccinere alle børn og unge.
- Vi skal tage stilling til, om det egentlig er et problem, at der cirkulerer coronavirus mellem børn og unge. Der cirkulerer jo altid en masse sygdomme i denne aldergruppe, som vi ikke typisk vaccinerer for, hvis det ikke udgør noget et sundhedsmæssigt problem.
Pfizers vaccine blev tidligere i maj godkendt til børn ned til 12 år i USA og Canada, hvor den også er taget i brug til flere hundrede tusinde børn.
Den amerikanske præsident, Joe Biden, kaldte beslutningen for “endnu et stort skridt i kampen mod pandemien”.
Men derfor er der ingen grund til at gøre det her i Danmark, der står et helt andet sted i pandemien, mener Lone Graff Stensballe.
- Vi har gennem flere måneder haft fuldstændig styr på coronaepidemien i Danmark. Vi står ikke på en brændende platform, hvor det er dokumenteret, at der er behov for at vaccinere børn og unge, siger hun.
- Vi skylder dem, at der er dokumentation for, at der er behov for at stikke dem.
Børn kan bidrage til flokimmunitet
Det er dog ikke alle eksperter, som afviser tanken om, at børn mellem 12 og 15 år i fremtiden kan blive vaccineret mod corona.
Virolog Allan Randrup Thomsen mener, at det er nødvendigt at vaccinere de 12-15 årige, hvis vi fortsat vil have en god kontrol over epidemien.
- Her og nu står vi med et behov for at få banket epidemien ordentligt ned, så hvis vi skal opnå en flokimmunitet på 80 procent af befolkningen, er vi nødt til at få vaccineret børn ned til 12 år, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.
- Der vil løbende være vaccinerede personer, der mister immunitet og nogle, som ikke er beskyttet 100 procent af vaccinen. De grupper er alligevel beskyttet med flokimmuniteten, fordi de ikke bliver eksponeret for virus, når ingen store grupper i befolkningen kan gå rundt og bære smitten i væsentlig grad, forklarer han.
– Uden børnene kommer vi til at ligge lige på grænsen for flokimmunitet, og det kan betyde, at vi får hyppige udbrud over en længere periode.
Danske børn bliver i dag vaccineret mod ti alvorlige og smitsomme sygdomme som en del af børnevaccinationsprogrammet - blandt andet røde hunde, som primært skal beskytte gravide kvinder, der kan få fosterskader, hvis de får sygdommen.
Netop det faktum viser, ifølge Allan Randrup Thomsen, at vi allerede vaccinerer børn for at beskytte andre og ikke kun børnene selv.
- Vi har tidligere filet på principperne om, at sygdommen skal være farlig for det enkelte barn, før de bliver vaccineret, hvis argumenterne har været gode nok, siger han.
- I dette tilfælde er argumentet, at hvis vi vaccinerer de her relativt store børn, så bidrager det til en bedre epidemikontrol og dermed færre udbrud på længere sigt.
Udover at vaccinere de 12-15 årige for samfundets skyld, så kan det også gøres for deres egen, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.
Uden en vaccine kan gruppen nemlig risikere at være smittebærere, udvikle nye mutationer og dermed være med til at lukke institutioner eller lokalsamfund delvist ned, mener han.
Bekymringen for alvorlige vaccine-bivirkninger er med den nuværende data derimod ikke stor hos Allan Randrup Thomsen.
- Vi har trods alt vaccineret rigtig mange mennesker med Pfizer-vaccinen. Så jeg har svært ved at forstille mig, at der kommer et væsentligt problem, fordi vi bevæger os fra de 16 år og ned til de 12 år, forklarer han.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Vi skal vente med beslutningen
Når Sundhedsstyrelsen tager stilling til nye vacciner i børnevaccinationsprogrammet, skal sygdommen “være alvorlig for det enkelte barn og derfor vigtig at forebygge”, lyder det.
Men som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke at vaccinere imod en sygdom, blot fordi der findes en vaccine på markedet eller af samfundsøkonomiske hensyn alene.
Og Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, mener heller ikke, at vi skal bruge vaccinen til børn, blot fordi det bliver en mulighed.
- Vi har ikke problemer med smitten lige nu, og derfor skal vi først tage beslutningen til august eller september, når vi kan se, hvor mange voksne der har taget imod vaccinen, og hvilke varianter der muligvis kan gå forbi vaccinen, siger Jens Lundgren.
Han har set det studie, der ligger bag Pfizers ansøgning om give vaccinen til børn, og kalder det solidt og effektivt.
Men vi skal have mere tid til at forstå de langsigtede konsekvenser for børn, mener Jens Lundgren.
- Lige nu er der ikke helt enighed blandt fagfolk, men erfaringen har lært mig, at enighed bliver skabt med dialog og respekt for hinandens holdninger og ikke mindst baseret på de data, der kommer frem, siger han.
Den opfattelse er der opbakning til blandt flere af de andre adspurgte eksperter.
Alle eksperter er også enige om, at hvis vaccinen bliver godkendt til børn, vil der være en lille gruppe danske børn, der bør få vaccinen.
Det er børn, der har høj risiko for at blive alvorligt syge af corona, eksempelvis børn med svær lungesygdom eller børn med sjældne gigtsygdomme.
En af dem, Maise, kan du møde i videoen herunder. Maise har muskelsvind, nedsat lungekapacitet og hårdt brug for en coronavaccine for at få sit liv før epidemien tilbage, fortalte hun i et program af 21 Søndag 7. marts.
Maise har stadig ikke fået vaccinen, men hun er en del af den gruppe børn, som eksperter er enige i skal have tilbudt coronavaccinen, hvis den bliver godkendt til børn mellem 12 og 15 år:
Hvis EMA godkender vaccinen til 12-15 årige, er det op til EU–Kommissionen at komme med en formel afgørelse om, hvorvidt vaccinen kan godkendes.
Anbefalingen fra EMA følges dog som regel, og da Pfizer fik godkendt vaccinen til voksne over 16 år af EU–Kommissionen, skete det samme dag, som EMA anbefalede det.