En stor pose penge fra EU, der skal forstærke den danske indsats mod tørke, havvandsstigninger og hedebølger, risikerer at gå tabt.
Det kan blive konsekvensen af, at regionerne ikke længere må arbejde med klimaindsatser, som en række partier for nylig aftalte med sundhedsreformen.
Region Midtjylland har i to år sat sig i spidsen for at skaffe EU-midler til at få sat skub i kommunernes omfattende klimahandlingsplaner, der skal sikre, at Danmark når en række skrappe, grønne mål om få år.
EU-Kommissionen har godkendt ansøgningen, men for at pengene kan blive brugt, skal nye kræfter nu træde til og erstatte regionerne som styregruppe, lyder det fra Kim Kofod, der er udviklingsdirektør for regional udvikling i Region Midtjylland.
- Vi har fået 128 millioner kroner af EU-Kommissionen til et otteårigt projekt. Dem må vi sige farvel til, medmindre vi inden for de næste tre måneder, som vi har fået af kommissionen, lykkes med at få rekonstrueret det partnerskab, der står bag projektet, siger han.
Direktør: Tudetosset og dumt
Regionerne har i de senere år opbygget en masse viden om at skaffe EU-penge til klimaindsatser og lede store projekter som LIFE-ACT, der nu får 128 millioner kroner.
Derfor frygter Kim Kofod, at det kan blive svært at føre videre.
- Vi arbejder på højtryk for, at andre kan tage over på det, hvor vi og andre regioner ikke længere må være med. Men det er ikke en nem opgave at drive det her. Vi har brugt to år på at få godkendt vores ansøgning i EU-kommissionen, og der er skudt fem millioner kroner i det, siger han:
- Der skal findes nye partnere med de nødvendige faglige kompetencer, som også er parate til at stille med den medfinansiering, der følger med i den her type projekter. Det er 16 millioner kroner, som regionerne ville have lagt, siger Kim Kofod.
I Region Sjælland frygter de også, at det store arbejde med at skaffe EU-midler kan være spildt.
- Det går ud over hele Danmark. Borgerne vil kunne mærke, at projektet ikke blev til noget. Det kan mærkes på den enkelte strand, i den enkelte havn og helt lokalt i den enkelte geografi, siger Jesper Lambert Nielsen, funktionschef for Grøn Omstilling og Partnerskaber i Region Sjælland og med i styregruppen i Life Act:
- Worst case scenario, er, at vi står i foråret 2025 og må trykke på den store, røde knap og sende pengene tilbage til Bruxelles, siger han.
I sidste ende skal eventuelle nye partnere også godkendes af EU-kommissionen.
Beslutningen om at fratage regionerne muligheden for at arbejde med klimaindsatser har fået hård kritik. Kim Kofod lægger da heller ikke skjul på sin holdning.
- Set fra et fagligt synspunkt synes jeg, det er tudetosset og dumt. Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne havde set, at vi stadig var en del af det. Jeg mener, at Danmark har brug for det. Men vi kæmper for, at projektet bliver bevaret. Det må det handle om lige nu, siger han.
Samlet har regionerne siden 2014 hentet knap 2,5 milliarder hjem fra Bruxelles. Penge, der er blevet brugt til at få accelereret den grønne omstilling herhjemme.
Aarhus Kommune melder sig klar
Kommunernes Landsforening har tidligere forsvaret beslutningen om at fratage regionerne deres klimaarbejde.
DR har spurgt KL, om de arbejder med en plan for at dække ind for den indsats, regionerne har lagt på klimaområdet. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
I Aarhus Kommune melder klimachef Rolf Johnsen sig dog klar til at tage ansvar for at løfte opgaven.
- Det er et vigtigt stykke arbejde, og det matcher på mange måder det, vi er i gang med. Det der efterlades, når regionerne ikke længere må arbejde med klima, vil vi tage op. Vi er klar til at tage projektledelsen på os, og jeg ved, at andre kommuner også er klar til at træde til, siger han.
Klimachefen erkender også, at det vil kræve ekstra ressourcer af kommunerne, hvis opgaven skal løftes på samme måde, som regionerne har gjort.
- Det er klart, at det kommer til at kræve, at vi bruger flere ressourcer på det. Der skal laves nogle investeringer. Så lige nu er vi i gang med at analysere, hvad det kræver. Og regionerne er meget generøse i deres arbejde med overdragelsen, siger Rolf Johnsen.
EU opfatter ifølge regionen LIFE-ACT-projektet som et skoleeksempel på, hvordan man i resten af Europa bør arbejde med klimaområdet.