Selvom han blev mandsopdækket af Politiets Efterretningstjeneste 24 timer i døgnet, var der et alvorligt brist i sikkerheden omkring Lars Løkke Rasmussen (V), da han lige var tiltrådt som statsminister.
Det viser otte sms'er, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
I ugerne efter at Lars Løkke Rasmussen blev statsminister i 2009, tikkede de otte beskeder ind hos Se og Hørs journalister, som derigennem kunne følge med i statsministerens forbrug og færden.
Sms'erne blev sendt til Se og Hør fra den såkaldate tys-tys-kilde, der er sigtet for at skaffe sig adgang til andres oplysninger. Angiveligt har kilden gennem flere år leveret oplysninger om kendte danskere til Se og Hør mod betaling ved at overvåge kendte danskeres kreditkortoplysninger.
SikkerhedsbristLars Løkke Rasmussen er en af de kendte mennesker, som blev overvåget, og det fremgår tydeligt af de otte sms'er fra 2009, hvor Løkke befandt sig.
Det er et alvorligt sikkerhedsbrist, at en statsministers færden kan følges på den måde, vurderer flere sikkerhedseksperter.
- Når man ser på informationernes detaljeringsgrad, er det et vidunderligt planlægningsredskab i forhold til for eksempel at planlægge et attentat. Det er et eklatant udtryk for en sikkerhedsbrist, som ikke burde være til stede, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef i PET.
Var i Legoland
Af sms'erne, som Løkke har givet DR Nyheder lov til at bruge, kan man se, at Lars Løkke i de første seks uger som statsminister var i Legoland i Billund, købte to gange ind på McDonalds i Nyborg, var i Nice og brugte sit kort på Gilleleje Havn.
Over for DR Nyheder bekræfter Lars Løkke, at han har været på den pågældende steder i perioden.
Tidligere journalist på Se og Hør, Kenn B. Rasmussen, der er en af de sigtede i sagen og selv har afsløret flere af metoderne på Se og Hør i bogen 'Livet det Forbandede', fortæller, at ugebladet var lige i hælene på statsministeren:
- Så længe han brugte sit kort, kunne vi overvåge ham minut for minut også i real time. Det vil sige, at i samme sekund, han kørte kortet igennem, kunne vi få sekunder efter vide, hvor han var henne, siger han.
Nets giver ingen garantier
Se og Hørs kilde arbejdede fra 2007 til 2012 for IBM, der fra 2007 løste opgaver for Nets (tidligere PBS). Det var herfra, at kilden fik de kreditkortoplysninger, han sendte videre til Se og Hør.
Hos Nets bliver sagen taget meget alvorligt, men virksomheden kan ikke love, at det ikke kan ske igen, siger kommunikationschef Søren Winge:
- Jeg tør ikke udstede garantier for noget som helst. Jeg kan kun sige, at vi gør alt, hvad der står i vores magt for at forebygge, at en tilsvarende hændelse kan opstå her hos os, og det er noget, vi selvfølgelig arbejder meget intenst med.
Det var Per Ingdal, der var konstitueret chefredaktør på Se og Hør, mens ugebladet fik de otte sms'er om Løkke. På Se og Hør tager den nuværende chefredaktør Niels Pinborg stærkt afstand fra brugen af ulovlige metoder og understreger, at metoderne ikke bliver benyttet på ugebladet under hans ledelse.