Sigtet i terrorsagen er angiveligt på nettet fra fængslet

Jævnligt bliver der om natten opdateret fra en Facebook-profil, som tilhører en af de fængslede i terrorsagen.

Den 19-årige er sigtet for at have skaffet mindst én kniv og en skudsikker vest, som Omar El-Hussein bar, da han blev dræbt af politiet efter angrebet mod Krudttønden og synagogen i København. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Siden februar har en 19-årig mand sammen med fire andre været fængslet og sigtet i en af de største og vigtigste sager i nyere dansk retshistorie - terrorattentatet i København, der kostede to mennesker livet.

Hver gang de sigtede får besøg i fængslet eller skriver breve er de under skarp kontrol for ikke at kunne påvirke efterforskningen eller vidner.

Alligevel tyder meget på, at en af de sigtede, som har nære relationer til den nu afdøde terrorist Omar El-Hussein, er aktiv på nettet.

De seneste måneder har den 19-årige flere gange kommenteret på Facebook, lagt nyt profilbillede op og været aktiv på det sociale medie Instagram. Det viser en gennemgang af hans profiler, som DR Nyheder har foretaget via forskellige søgeredskaber.

- Det er helt absurd og må ganske enkelt ikke ske. Det er vigtigt for retssagen, at sigtede ikke kan kommunikere helt frit med resten af verden. Med internet kan du instruere vidner eller bede folk om at afskaffe beviser, som kun få kender til, siger Magnus Ranstorp, terrorekspert og forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm.

Især om natten

Det kan i princippet være, at den sigtede har givet sine kodeord til de sociale medier til en af sine venner.

Kommentarerne giver dog ikke udtryk for, at det ikke er den sigtede selv, der skriver - ligesom kommentarerne til vennerne er personlige.

- "Vi ses snart, min bror" skriver han eksempelvis til en af vennerne.

Den 19-årige har også for nyligt kommenteret på et billede lagt op af en barndomsven, som bor i Mellemøsten. En ven, den sigtede for nyligt blev venner med på Facebook.

Facebook-opdateringerne sker desuden meget systematisk i nattetimerne mellem kl. 01 og 04.

- Jeg er meget chokeret over det, hvis det kan ske. Det kan få alvorlige konsekvenser for hele retssagen, siger Magnus Ranstorp. Han henviser til, at man med en smartphone i fængslet også kan bruge krypterede tjenester og dermed kommunikere, uden politiet har nogen muligheder for at finde ud af det.

Aktiv igen i 2016

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Københavns Politi, som efterforsker terrorsagen, ikke været bekendt med aktiviteten på den sigtedes Facebook-profil. Profilen har senest været aktiv 4.januar 2016 - to uger efter Kriminalforsorgen og Københavns Politi har fået kendskab til aktivitet på siden.

Den 19-årige er sigtet for at have skaffet mindst én kniv og en skudsikker vest, som Omar El-Hussein bar, da han blev dræbt af politiet tidligt om morgenen den 15. februar 2015.

I alt fem personer sidder fængslet i terrorsagen. Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen.

Kriminalforsorgen, der står for sikkerheden i de danske fængsler, kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men skriver i en mail til DR Nyheder:

- Vi tager det alvorligt, hvis vi modtager oplysninger om indsattes besiddelse af mobiltelefoner.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har man efter henvendelsen fra DR foretaget rensagninger i den arrest, hvor den sigtede sidder dog uden at finde noget.