Spionagemistænkte varetægtsfængslet: Leverede oplysninger til saudiarabisk efterretningstjeneste

Tre mænd mistænkt for at spionere for Saudi-Arabien er varetægtsfængslet frem til 27. februar.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, kunne i går fortælle, at i alt fire personer nu er blevet sigtet for spionage (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Tilhørerpladserne i Retten i Roskilde var fyldt her til i dag, hvor tre eksil-iranere blev fremstillet i grundlovsforhør.

De er sigtet for at have spioneret i Danmark på vegne af Saudi-Arabien i en periode fra 2012 til 2018 og er netop blevet varetægtsfængslet frem til den 27. februar.

- De er blevet varetægtsfængslet i isolation i foreløbigt ni dage, og det siger jo lidt om sagens alvor og karakter, siger anklageren Rune Rydik til DR Nyheder.

Under den lange dag i Retten i Roskilde fremlagde anklagemyndigheden det foreløbige bevismateriale, som kaldes "omfattende."

Forsvarer i sagen Carsten Brix kalder dagen "lang og anstrengende", men har ingen kommentarer til varetægtsfængslingen.

Indsamlede oplysninger

Anklagemyndigheden mener, at de sigtede fra forskellige adresser i Ringsted har sat den saudiarabiske efterretningstjeneste i stand til at arbejde inden for den danske stats område.

- De tre indsamlede oplysninger om enkeltpersoner og virksomheder i Danmark og udlandet, lød det fra anklageren i retten.

Familiemedlemmer til de sigtede var mødt op i retten, og den ene af de sigtede fik også lov til at hilse på dem og give dem knus. Samtalen skulle dog foregå på dansk, fik han at vide.

De tre sigtede er alle tilknyttet bestyrelsen i den danske gren af organisationen ASMLA, der repræsenterer et iransk-arabisk mindretal i den iranske provins Khuzestan.

Organisationen arbejder for, at provinsen kan blive en selvstændig arabisk stat.

I retten havde to af de tre sigtede brug for en tolk, der hjalp dem med at oversætte den danske sigtelse. De tre nægter sig alle skyldige.

Retsmøde for lukkede døre

Anklager Rune Rydik fra Midt- og Vestsjællands Politi anmodede om lukkede døre i sagen af hensyn til politiets efterforskning.

- Jeg kommer til at nævne navne på konkrete personer, som der har været udleveret oplysninger om til den saudiarabiske efterretningstejenste. Kommer de frem, kan det bringe deres sikkerhed i fare, lød det fra anklageren.

Kampklædt politi foran Retten i Roskilde. (Foto: DR)

Han mener, at åbne døre i sagen vil svække politiets muligheder for at opklare den usædvanlige sag, der altså involverer både Iran og Saudi-Arabien.

- Der er tale om en sag med statslige aktører på begge sider med en betydelig kapacitet. De skal ikke have mulighed for at gøre sig bekendt med sagen, fremførte Rune Rydik.

Derudover er der ifølge anklageren også et sikkerhedshensyn at tage til de tre sigtede.

- Der er en konkret trussel rettet mod dem. Det er også derfor, der er så stort politiopbud ved retten i dag.

Retten i Roskilde var nemlig fra morgenen flankeret af kampklædt politi, der holdt vagt ved indgangene og tjekkede alle tilhørerne til grundlovsforhøret.

Dommer John Hansen indfriede anklagerens ønske. Derfor skal sagen nu køre for lukkede døre.

Der var også en livvagt fra PET til stede i retten. Det er uvist, hvem af de sigtede han passede på.

Undervejs ved grundlovsforhøret kom det dog frem, at en af sigtede har været under PET's beskyttelse frem til september 2019.

Fire sigtede i alt

Politiets Efterretningstjeneste (PET) kunne i går på et pressemøde fortælle, at man har sigtet i alt fire personer for spionage i sagen, der tog sin begyndelse i september 2018.

Her lukkede politiet og PET i samarbejde Sjælland ned, fordi man frygtede, at et attentat mod en eksil-iraner fra ASMLA i Danmark var under opsejling.

Politiet ved motorvejen ved Nyborg, da Sjælland lukkede ned 28. september 2018. PET frygtede et attentat mod en eksil-iraner fra gruppen ASMLA. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Eksil-iraneren er en af de personer, der i dag er blevet fremstillet i grundlovsforhør, fordi han altså nu selv er sigtet for spionage.

Efter nedlukningen af Sjælland sigtede politiet en norsk-iransk mand med relation til den iranske efterretningstejenste for drabsforsøg og for spionage i Danmark.

I samme sag er en iransk føringsofficer, som den norsk-iranske mand ifølge politiet har leveret oplysninger til, nu også blevet sigtet. Det kunne PET i går fortælle.

- Københavns Politi har sigtet en navngiven person fra en iransk efterretningstjeneste. Han er sigtet for medvirken til forsøg på manddrab og for spionage mod Danmark, lød det fra PET-chef Finn Borch Andersen.

Det formodes, at føringsofficeren befinder sig i Iran.

Samtidig oplyste PET, at tre eksil-iranere fra ASMLA, som står i opposition til præstestyret i hjemlandet, nu også er sigtet for at spionere for Saudi-Arabien.

- For anden gang på halvandet år har vi set eksempler på, at fremmede lande tager deres stridigheder med her til landet og driver spionage. Det kan og vil vi ikke acceptere, sagde Finn Borch Andersen på pressemødet.

De tre eksil-iranere er udover spionage sigtet for offentligt at have billiget terror, fordi de ifølge politiet på sociale medier offentligt har ytret sig positivt om et angreb på en iransk militærparade den 22. september 2018.