13.000 dokumenter, 59 vidner og en række gamle domme mod bandemedlemmer fra Loyal To Familia.
Det har anklagemyndigheden præsenteret for Københavns Byret i sagen, hvor man forsøger at få Nørrebrobanden Loyal To Familia (LTF) opløst ved dom og dermed forbudt for altid.
I dag nåede den historiske retssag ind i den sidste fase. Her præsenterede anklagerne deres sidste bemærkninger og oplistede alle deres argumenter for, hvorfor LTF er en forening med et ulovligt formål.
- LTF har deltaget i tre væbnede konflikter med rivaliserende bander på under fem år med 63 skudepisoder, og medlemmerne har været motiveret til at deltage i voldelige konflikter, lød det fra anklager Lasse Biehl.
Samtidig referede har til, at der er fundet beviser for, at bandens medlemmer skulle betale kontingent til LTF, og at kontigentet blandt andet blev brugt til at støtte fængslede medlemmer med penge hver måned.
- LTF har systematisk behandlet medlemsoplysninger, LTF har en afgrænset medlemsskare med trykte og håndskrevne regler, og medlemmer er underlagt interne regler, forklarede Lasse Biehl som bevis for, at LTF skal ses som en forening og ikke bare en kriminel bande.
Ved dagens retsmøde var flere chefer fra anklagemyndigheden til stede for at høre proceduren i den usædvanlige sag. Både advokaturchef Kristine Scharling fra Københavns Politi, statsadvokat Lise-Lotte Nilas og vicestatsadvokat Anders Riisager lyttede med, da spørgsmålet om grundlovens paragraffer om foreningsfrihed blev diskuteret.
LTF-medlemmer idømt 357 års fængsel
Under sagen er det kommet frem, at personer, som menes at være medlemmer af LTF, er idømt i alt 357 års fængsel for eksempelvis drab, drabsforsøg, narkotika, afpresning og våbenbesiddelse.
- Størstedelen af de medlemmer, som vi mener tegner foreningen, er dømt for at have begået alvorlig kriminalitet, og de her strafbare forhold fører ikke til eksklusion af foreningen, forklarede den anden anklager i sagen, Emil Folker.
Faktisk er 31 medlemmer fra LTF blevet idømt strengere straffe, fordi den grove kriminalitet er begået under bandekonflikter.
Noget, som anklagemyndigheden anser som bevis for, at kriminaliteten ikke er sket på grund af ønsket om personlig hævn, men fordi man har villet hævne noget for banden.
Samtidig stod LTF-medlemmer i 2017 for 20 procent af alle overfald mod fængselsbetjente.
- Staten har både ret og pligt til at skride ind overfor foreninger med ulovlige formål. Det har aldrig været meningen med foreningsfriheden i grundloven, at en kriminel organisation som LTF skulle være beskyttet, lød det.
LTF-leder er udvist af Danmark
Loyal To Familia har eksisteret siden 2013 og blev særligt aktive, da lederen Shuaib Khan blev løstladt efter et længere fængselsophold i foråret 2017.
Shuaib Khan er pakistansk statsborger, men er født og opvokset i København. Han blev udvist fra Danmark i november 2018, fordi han havde truet en betjent.
På det tidspunkt var LTF i konflikt med den københavnske bande Brothas, og det førte til mange skudepisoder i hovedstaden.
LTF havde over 240 bandemedlemmer og var den største bandegruppering i Danmark.
Konflikten førte blandt andet til drabet på en ung mand i Mjølnerparken i København. I opløsningssagen mod LTF kom det frem, at 15 skolebørn overværede drabet og politiets forsøg på at redde ham.
De måtte allesammen efterfølgende have psykologhjælp har et vidne fra Københavns SSP forklaret i sagen.
Det er første gang i nyere tid, at en domstol skal afgøre, om en forening kan forbydes. Det står nemlig i grundlovens §78, at alle borgere i Danmark frit kan danne foreninger.
Kun hvis foreningerne virker ved vold eller har et ulovligt formål, kan de opløses ved en dom. Indtil det sker, kan man administrativt forbyde foreningerne foreløbigt, lyder det i grundloven.
Det er sket i sagen mod LTF, som siden februar 2018 har været midlertidig forbudt.
I oktober i år var der ifølge politiet 79 medlemmer af LTF. Omkring 40 af dem sidder fængslet.
Der forventes dom i forbudssagen i januar.
Her kan du se, hvad anklagerne har brugt som beviser i sagen: