Sidste retsdag i dronesagen: Her er hovedpointerne fra anklager og forsvarere

Om tre uger falder der dom i en omfattende terrorsag om droner.

Københavns Byret har brugt 18 dage på at behandle den såkaldte dronesag. Der forventes at falde dom 28. november. Her ses de tre tiltalte i retten med deres forsvarsadvokater. Tegner: Mette Ehlers

Har tre mænd forsynet Islamisk Stat med droneudstyr og har de været klar over, hvad dronedelene skulle bruges til?

Det skal et nævningeting i Københavns Byret tage stilling til efter sidste retsdag i den såkaldte dronesag i dag.

Siden midt i september har byretten brugt 17 dage på at behandle terrorsagen, hvor tre 30-årige mænd ifølge politiet som en del af et netværk har hjulpet terroristen Basil Hassan med udstyr til Islamisk Stat.

To af de tiltalte er anklaget for at have medvirket til et konkret angreb på en syrisk militærbase i 2014.

Her er de vigtigste pointer fra sagens anklagere og forsvarsadvokaterne, der repræsenterer de tre tiltalte, som DR i dækningen kalder Taxachaufføren, Cykelhandleren og Underviseren.

Tiltalt: Droner skulle bruges til vindenergi

Anklager Sidsel Klixbüll og anklager Kristian Kirk ankommer her til Københavns Byret på den første retsdag. De ønsker ikke at udtale sig, før der er faldet dom.

Alle tre tiltalte i dronesagen har i retten erkendt at have købt dronedele. Men de nægter, at indkøbene blev foretaget, for at Islamisk Stat skulle forsynes.

Underviserens forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen, pegede i sin afsluttende procedure på, at Underviseren var i god tro, da han bestilte og hentede pakker til terroristen Basil Hassan.

Underviseren har forklaret, at han troede, at dronedelene skulle bruges til at måle vindenergi i Basil Hassans iværksætterfirma.

I forbindelse med forklaringen fra Underviseren har anklagemyndigheden indhentet en udtalelse fra en vindmølleekspert fra Siemens, der har forklaret, at man ikke kan bruge droner til at måle vindenergi i forbindelse med opsætning af vindmøller.

- Vi må bøje os for ekspertisen, at det ikke kan lade sig gøre at måle vindforhold med modelfly og droner. Men det er ikke det, I skal vurdere. I skal vurdere, om det kan være rigtigt, at han (Underviseren, red.) troede, at man kunne måle vindforhold, sagde Jesper Storm Thygesen henvendt til rettens nævningeting.

Underviseren har forklaret i retten, at han skulle hjælpe Basil Hassan med firmaet i opstartsfasen og at han modtog et mindre beløb hver måned for denne hjælp.

Cykelhandleren har i retten forklaret, at han bare hjalp Basil Hassan for at være flink, og fordi han stolede på ham. Denne hjælp gik ud på at hente nogle pakker og levere dem videre. Et par gange bestilte Cykelhandleren også dronedele.

- Jeg tror, han (Cykelhandleren, red.) uforvarende er drevet ind i den her dronesag uden at tænke over det. I gamle dage brugte man begrebet en nyttig idiot. Det er en person, man kan udnytte uden at fortælle, hvad man egentlig støtter, sagde Gert Dyrn, forsvarsadvokat for Cykelhandleren.

Dæknavne og en særlig telefon

Ifølge dansk politi har Basil Hassan været hovedfiguren i et netværk, der har leveret droneudstyr til Islamisk Stat.

Dronesagen fylder mere end 18.000 siders dokumenter. Flere gange under retssagen har anklager Sidsel Klixbüll og anklager Kristian Kirk hevet dokumenter frem på rettens skærme, der viser metoder og kanaler, hvor personer fra det formodede terrornetværk har kommunikeret med Basil Hassan, mens han ifølge politiet var med til at støbe kuglerne til det, der i sommeren 2014 blev til Islamisk Stat.

På Cykelhandlerens iPad har politiet fundet en række screendumps af en gmail-konto kaldet Peter Roses, som Cykelhandleren har brugt til at skrive med Basil Hassan. På denne mailadresse skrev de to sammen gennem kladdefunktionen og altså ikke ved at sende og modtage almindelige mails.

Cykelhandleren kunne i retten ikke svare på, hvorfor han og Basil Hassan ikke bare skrev til hinanden på almindelig mail, eller hvorfor adressen var oprettet under navnet Peter Roses.

Også hos Cykelhandleren har politiet fundet en telefon, hvor der på bagsiden var påklistret en seddel, hvorpå der stod 'kun til b'. Med den har Cykelhandleren sms'et og ringet til Basil Hassan, og Cykelhandleren har forklaret, at det var for dyrt at ringe til Basil Hassan med almindeligt mobilabonnement.

I sagen er det også kommet frem, at Taxachaufføren har benyttet sig af forskellige kaldenavne som fx Adam i forbindelse med droneindkøb.

Anklagemyndigheden har flere gange understreget, at det virker mystisk, at der skulle kommunikeres hemmeligt med Basil Hassan, hvis der bare blev indkøbt dronedele i god tro.

Cykelhandlerens forsvarer, Gert Dyrn, mener ikke, at det på nogen måde kan virke mystisk, at man skriver til hinanden i kladder.

- Alle mails er jo i princippet hemmelige og lukkede. Hvis anklager mener, at det er at være sikkerhedsbevidst, så kan det kun gå på andre og ikke på Cykelhandleren, for han er ikke specielt sikkerhedsbevidst. Kladdemail fungerer som en slags internetforum, hvor man kan bruge alle de her mapper, det er smart. Men det er ikke suspekt, sagde Gert Dyrn.

Et usb-stik fyldt med guf

Fra dag et har anklagemakkerparret Kirk og Klixbüll udråbt et usb-stik som det vigtigste bevismateriale i terrorsagen.

For på et usb-stik fundet i 2014 hos Underviseren, har politiet blandt andet fundet det, de betegner som et avanceret regneark over indkøb af dronedele.

I regnearket er der konkrete henvisninger til, hvornår indkøbene er blevet sendt med pakkepost, trackingnumre på pakkerne og stederne, de er købt. Regnearket er ifølge anklagemyndigheden oprettet af Basil Hassan, og Underviseren og Cykelhandlerens adresser og telefonnumre fremgår af regnearket.

Politiet har efterforsket købene - som er sket i perioden november 2013 til 15. april 2014 - og i retten har ankalgerne fremlagt overvågningsvideoer fra blandt andet en postcentral i Husum, hvor en person henter en af de pakker, der er bestilt af Basil Hassan.

- Det er Basil Hassan, der har lavet filen på usb-stikket. Det er Underviseren, der har usb-stikket med listen af forsendelser. Og så kommer der en person med Cykelhandlerens kreditkort og henter pakken, forklarede anklager Sidsel Klixbüll.

På usb-stikket ligger også lærebogsmateriale om fremstilling af eksplosiver og materiale om modelfly.

Underviseren har fortalt i retten, at han i foråret 2014 var i Tyrkiet, hvor han mødtes med den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur - i DR's dækning også kaldet Bilvaskeren. Ifølge politiet er Bilvaskeren også involveret i det formodede terrornetværk og er sigtet i sagen, men kan ikke udleveres fra Tyrkiet til Danmark.

- Jeg har nogle diskussioner med Kadir (Abdulkadir Cesur, red.) om, hvad der sker i Syrien. Jeg forklarer ham min holdning til Syrien og Islamisk Stat og min skarpe afstandtagen til, hvad de står for. Jeg forklarer ham, at jeg har lavet en større research i forhold til IS, og hvad de står for helt tilbage fra deres etablering. Det vil Kadir gerne høre mere om, så jeg giver ham nogle af de dokumenter og ting, jeg har, forklarede Underviseren.

Underviseren fortalte i retten, at han havde samlet en masse IS-materiale og anti-IS-materiale, som Abdulkadir Cesur skulle have overført fra Underviserens computer.

- Han henter et usb, og jeg overfører de her filer til ham, som jeg har. Det her anti-IS-materiale giver jeg ham så. Efterfølgende giver han mig det her usb og siger til mig, at det er fra Basil Hassan. Han siger, at når jeg kommer tilbage til Danmark, skal jeg give det til en af Basils venner, sagde Underviseren.

Det er modstridende med, hvad Underviseren tidligere har forklaret politiet i 2014, hvor man dengang fandt usb-stikket hos Underviseren. I april 2014 blev en række adresser i Danmark ransaget i forbindelse med, at den efterlyste Basil Hassan blev fængslet i Tyrkiet for drabsforsøget på Lars Hedegaard.

Underviseren har sagt, at han ikke vidste, hvad der lå på usb-stikket. Han har ikke kunnet forklare, hvorfor tekniske undersøgelser fra politiet har vist, at flere filer fra usb-stikket er blevet åbnet på Underviserens computer.

At være eller ikke at være IS-tilhænger

En væsentlig del af retssagen er blevet brugt på at diskutere, hvorvidt de tre tiltalte selv er tilhængere af Islamisk Stat.

Her har forsvarernes holdepunkt været, at det er der ingen tegn på - og så længe der ikke er det, hvorfor pokker skulle de så hjælpe Islamisk Stat med at købe ind?

Anklagemyndigheden mener omvendt, at flere ting peger i den retning.

I forhold til Taxachaufføren har anklagerne fremhævet, at Taxachaufføren har haft tæt kontakt til Abdulkadir Cesur, som er tidligere terrordømt i Bosnien og som ifølge Politiets Efterretningstjeneste mener at kunne dokumentere har været en del af Islamisk Stat.

Desuden har anklagemyndigheden fremlagt en større mængde chatbeskeder mellem Taxachaufføren og dennes søster, som havde tilsluttet sig Islamisk Stat. Her har anklagerne hæftet sig ved, at Taxachaufføren i disse beskeder ikke har talt imod Islamisk Stat eller forsøgt at tale søsteren fra at tilslutte sig terrororganisationen.

Der forventes dom i sagen den 28. november. Sagen behandles ved et nævningeting, hvilket betyder, at fire af seks nævninge plus to af tre juridiske dommere skal kende en tiltalt skyldig, før vedkommende er skyldig.